Forta de munca devine tot mai scumpa in Romania. Managerii din industrie au platit costuri cu forta de munca mai mari cu aproape 11%
scumpire muncacrestere cost muncaforta munca romania
Nu numai gazele si energia electrica devin tot mai scumpe in tara noastra si cam in intreaga lume. Dupa ce ca au de platit mai mult pentru materiile prime si pentru retehnologizare, afacerile din tara noastra se confrunta si cu un cost tot mai mare al fortei de munca.
Daca, pana acum,
mana de lucru ieftina era una dintre caracteristicile care atragea investitii straine in Romania, am trecut in extrema cealalta.
La costul orar al fortei de munca, tara noastra a ajuns fruntasa in Uniunea Europeana.
In al doilea trimestru din 2021, costul orar al fortei de munca a crescut cu 0,6%, pe ansamblul Uniunii Europene, si a scazut cu 0,1% in zona euro, in comparatie cu aceeasi perioada de timp din 2020, conform datelor Eurostat, citate de Agerpres.
Intre lunile aprilie-iunie 2021, cel mai mari avansuri anuale au fost in Cipru (14,3%), Polonia (7,9%), Bulgaria (6,7%) si Romania (6,7%), in timp ce scaderi au fost consemnate in Italia (4%), Spania (3,7%) si Portugalia (3,3%).
Business-ul costa
In trimestrul doi din 2021, avansul costurilor cu forta de munca in Romania se datoreaza cresterii cu 9,7% a costului orar al fortei de munca in domeniul business.
Pe sectoare ale economiei, in Romania costul orar cu forta de munca a crescut cu 10,7% in industrie, cu 9,5% in servicii si cu 7,2% in constructii.
In Romania, costurile salariale au avut o crestere anuala de 6,8%, in trimestrul doi din 2021, iar costurile non-salariale una de 4,8%.
Din nefericire, desi creste costul fortei de munca, numeroase domenii de activitate de la noi din tara sunt macinate de o criza acuta a fortei de munca. Se estimeaza ca, numai in constructii, ar fi nevoie de cel putin 200.000 de muncitori. In prezent, firmele aduc lucratori din tari asiatice pentru a compesa cat de cat deficitul de pe piata muncii de la noi, dar patronii spun ca tot nu este suficient.