Revenind la cele 2 miliarde de euro imprumutate ieri de pe pietele externe, trebuie sa spunem ca vorbim despre 1.4 miliarde de euro imprumutate cu scadenta de 12 ani si alte 600 de milioane de euro cu maturitate de 30 de ani. In luna martie am avut in fata 1.35 miliarde de euro imprumutate de pe pietele externe cu scadenta de 30 de ani, 500 de milioane de euro cu scadenta de 15 ani, respectiv 1.15 miliarde de euro cu maturitate de 7 ani.
Pentru intreg anul, Guvernul vrea sa imprumute din surse interne si externe nu mai putin de 72 de miliarde de lei, adica echivalentul a aproximativ 15 miliarde de euro. Nu mai putin de 44 de miliarde de lei sunt prevazute pentru plata datoriilor care ajung la scadenta in cursul acestui an. Astfel, cele 28 de miliarde de lei ramase sunt prevazute pentru acoperirea deficitului bugetar.
Vestea unor imprumuturi atat de mari nu este primita cu bucurie de nimeni, partidele din opozitie lansand acuzatii dure la adresa guvernantilor. Conform mai multor voci importante din taberele partidelor din opozitie, niste imprumuturi atat de mari nu fac nimic altceva decat sa impovareze generatiile viitoare, care vor fi nevoite ca intr-o buna zi sa suporte toate aceste credite realizate de guvernanti in ziua de astazi. De asemenea, parlamentarii din opozitie transmit ca aceste imprumuturi ne arata cel mai bine tuturor neputinta celor de la putere de a guverna tara si de a isi duce la bun sfarsit promisiunile electorale facute in ultimii ani.
Ministerul Finantelor are insa o alta opinie, spunand ca nu face nimic altceva in afara de a profita de conditiile bune de imprumut de la acest moment. Astfel, prin accesarea acestor imprumuturi record s-ar prefinanta si o parte din necesarul care va fi stabilit pentru anul urmator. Ministerul mai transmite ca la acest moment incearca sa profite atat de situatia buna ce se regaseste pe pietele internationale, cat si de cererea ridicata pentru datoria statului roman, consemnata inclusiv la vanzarea de titluri de stat in lei pe piata interna.
Victor Ponta, presedintele Pro Romania, a avut una dintre cele mai dure reactii de pe scena politica romaneasca dupa imprumutul de 3 miliarde de euro de pe pietele externe accesat de Guvern in luna martie. Fostul presedinte al social-democratilor a afirmat la acea vreme ca este imprumutul “cu cel mai mare cost din istoria Romaniei”, dobanda fiind de aproape 2.2 miliarde de euro. Astfel, pentru cele 3 miliarde de euro imprumutate, generatiile viitoare vor avea de platit 5.2 miliarde de euro!
Mai mult decat atat, Victor Ponta a acuzat atunci ca imprumutul a fost facut pentru “cheltuieli curente”, nu pentru un proiect sau pentru o investitie importanta pentru tara noastra. Mai exact, a fost vorba despre un imprumut luat “pentru pensii, salarii si alte cheltuieli”, adica fix pentru indeplinirea unor promisiuni electorale.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si