Inflatia este aici pentru a ramane. Nu e doar un curent tranzitoriu, din pacate pentru portofelele noastre

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inflatia este aici pentru a ramane. Nu e doar un curent tranzitoriu, din pacate pentru portofelele noastre
Inflatia este aici pentru a ramane. Nu e doar un curent tranzitoriu, din pacate pentru portofelele noastre
de Cristina Enescu la 24 Mar. 2022
Urmareste-ne pe Google News
inflatiepreviziuni economiceanaliza economica

Pe fondul scumpirilor accelerate din ultima perioada, care macina puterea de cumparare a romanilor, acestia spera ca "valul" de scumpiri este unul temporar si ca vom scapa cat de curand de el. Din pacate, specialistii vad inflatia ca fiind "hotarata" sa nu faca niciun pas inapoi.
 


Radu Puiu, Research Analyst XTB Romania, noteaza ca "inceputul de an a fost plin de provocari, de la problemele cauzate de pandemie pana la conflictul militar din Ucraina", Totusi, spune specialistul, "aceste subiecte sunt in mare parte trecatoare, dar par sa alimenteze un alt factor de risc pentru economia globala si anume inflatia, care s-a dovedit a nu fi atat de "tranzitorie" pe cat se estima".
 
"In acest context, preturile in continua crestere pun cea mai puternica presiune asupra bugetelor consumatorilor din ultimii zeci de ani. De la inceputul anului 2021, inflatia a crescut constant la nivel global. Considerata initial ca fiind tranzitorie, inflatia a fost cauzata de lipsa de aprovizionare si blocajele lanturilor de aprovizionare, la care s-au adaugat pachetele masive de stimulente guvernamentale asociate cu pandemia. In prezent, pare sa existe o parere comuna conform careia inflatia nu este o problema temporara", completeaza acesta.

 
 
Astfel, "pentru multi investitori, dar si pentru populatia larga, poate fi mai important ca niciodata sa gaseasca modalitati de a-si proteja economiile pe termen lung, iar bursa ramane in continuare o varianta viabil".
 
Expertul considera ca "acest aspect ramane valid intrucat, in timp, investitia in actiuni reprezinta o modalitate buna de a depasi inflatia. De exemplu, randamentul mediu anual al indicelui S&P 500 este de aproximativ 10%, fiind mai mare decat inflatia anuala de 7,9% observata in februarie in SUA, care este cea mai ridicata din ultimii 40 de ani".
 
Iata alte cateva observatii importate, in acest context:
 
"Cifrele inflatiei din februarie nu includ nici macar criza recenta a aprovizionarii cu petrol cauzata de invazia Ucrainei. 
 
Preturile petrolului au crescut pana la 139,13 dolari pe baril la inceputul lunii martie, dupa ce SUA a interzis importurile de petrol din Rusia.
 
In mediul actual, in care americanii se confrunta cu o inflatie mai mare si cu rate ale dobanzilor in crestere, economisirea pe termen lung poate deveni mai dificila. Volatilitatea recenta observata in actiuni, stimulata de majorarea ratelor Fed si de razboiul din Ucraina, poate sa reprezinte un factor de stres pentru anumiti investitori. 
 
Pe de alta parte, inflatia din Regatul Unit a atins un nivel anual de 6,2% in februarie, cel mai ridicat nivel din martie 1992, cresterea costurilor cu alimentele, combustibilul si energia continua sa accentueze problemele legate de costul vietii.
 
In Romania, rata anuala a inflatiei a urcat la 8,53% in luna februarie 2022, iar BNR a prognozat in cadrul ultimei intalniri ca al doilea trimestru va aduce o accelerare puternica a preturilor, estimand atingerea unei inflatii de 11,2% in iunie. 
 
In acest context, economiile populatiei si-ar pierde semnificativ din valoare daca ar fi ”tinute la saltea” sau in depozite bancare cu dobanzi foarte scazute (sub 2% pe an). In comparatie, randamentul mediu anual oferit de indicele bursier BET de la infiintare si pana in 2020 a fost de aproximativ 12%. 
 
De obicei, atunci cand inflatia creste, piata de valori scade. Acest lucru se datoreaza faptului ca inflatia in crestere semnaleaza incertitudine in economie. Un astfel de scenariu poate face companiile reticente sa investeasca si incurajeaza comportamentul de aversiune la risc. In plus, poate afecta cresterea, motiv pentru care preturile actiunilor au de suferit.
 
Randamentele obligatiunilor au crescut in ultimele saptamani, ceea ce determina ca profiturile viitoare sa isi piarda din valoare, aspect care a influentat scaderile evaluarilor actiunilor. 
 
In plus, conflictele militare au caracter puternic inflationist, motiv pentru care razboiul dintre Rusia si Ucraina a creat si mai multa inflatie pe masura ce natiunile occidentale au accentuat restrictiile asupra marfurilor rusesti, crescand preturile la materii prime, de la grau pana la petrol.
 
Totusi, exista opinii care sustin actiunile in ciuda contextului nefavorabil la prima vedere.
 
Strategii de la BlackRock Investment Institute au explicat ca prefera actiunile in detrimentul pietelor de credit, in ciuda cresterii continue a inflatiei.
 
In plus, economia ramane relativ puternica. Conform datelor FactSet, analistii inca se asteapta ca firmele din cadrul S&P 500 sa inregistreze cresteri ale profiturilor in urmatorii ani, motiv pentru care piata ar avea de castigat
 
In prezent, bursele beneficiaza de o revenire in cadrul unei piete de scadere. Acest lucru se bazeaza pe ideea ca o abordare mai agresiva a Fed va castiga razboiul impotriva inflatiei – chiar daca nu l-a inceput – si ca economia si profiturile corporative vor creste suficient de puternic pentru a compensa intre sapte si 11 majorari ale ratelor de dobanda in urmatoarele 15 - 18 luni. 
 
Banca centrala promite ca va tempera inflatia, chiar daca asta inseamna o incetinire semnificativa a cresterii economice.
 
Conflictul dintre Rusia si Ucraina a agravat presiunile inflationiste si a pus bancile centrale intr-o situatie dificila. Incercarea de a tine sub control inflatia va fi mai costisitoare pentru cresterea economica si pentru gradul de ocupare a fortei de munca.
 
In discutia privind modul in care se va solutiona problema inflatiei apar doua tabere, cea care sustine ca situatia va reusi sa fie tinuta sub control si cresterea preturilor se va tempera in timp si cea care sustine ca va avea loc o recesiune ca urmare a incetiniri economice si a preturilor in crestere. Exista argumente care sustin ambele opinii, despre care vom vorbi in continuare. 
 
In primul rand, exista semnalul favorit de recesiune al pietei de obligatiuni - curba randamentelor. Este vorba despre diferenta (sau „spread”) dintre randamentele obligatiunilor de stat pe termen scurt si pe termen lung. 
 
O curba de randament inversata, in care obligatiunile pe termen scurt ofera randamente mai bune decat obligatiunile pe termen lung, a prognozat fiecare recesiune din 1955, dar oferind un singur semnal fals din 1955 si pana in prezent. 
 
Joi, diferenta dintre randamentele pe doi si 10 ani ale obligatiunilor guvernamentale din SUA se afla la 0,21%, ceea ce i-a speriat pe multi investitori. 
 
Sentimentul consumatorilor este un alt semnal obisnuit de recesiune folosit de Wall Street si acesta a fost slab incepand cu jumatatea anului 2021. In februarie, sondajul consumatorilor de la Universitatea din Michigan a scazut cu 19,7% de la an la an, atingand cel mai slab nivel din ultimii zece ani.
 
Deteriorarea a fost atribuita in mare parte slabirii perspectivelor financiare personale cauzate de cresterea inflatiei.
 
Pe de alta parte, in sustinerea taberei optimistilor vine raportul privind productia industriala. Acesta este un indicator cheie al fortei economice folosit de economisti pentru a determina daca se asteapta o recesiune. 
 
In februarie, productia industriala din SUA a crescut cu 0,5% la un nivel care este cu 103,6% peste media din 2017 si cu 7,5% peste nivelul din februarie 2021. 
 
Indicatorul managerilor de achizitii din SUA (PMI), care urmareste sentimentul in randul cumparatorilor care lucreaza pentru firme de productie si constructii, ramane puternic. Cifra a ajuns la 57,3 luna trecuta, plasandu-se cu peste 6% mai sus decat media din SUA din ultimul deceniu.
 
Totusi, trebuie sa subliniem ca aceste date au fost publicate pentru luna februarie si nu includ impactul izbucnirii razboiului din Ucraina, care a afectat destul de mult atitudinea pe plan global. 
 
In acest scenariu, cresterea se modereaza si asteptarile privind produsul intern brut (PIB) sunt in scadere. Fitch Ratings a redus previziunile privind PIB-ul din SUA cu 0,2% si acum prognozeaza o crestere a PIB-ului national de doar 3,5% in acest an. 
 
In tot acest context, trebuie sa subliniem care sunt tendintele pe termen lung si anume atingerea neutralitatii de emisii de carbon pe scara larga, intrucat acest subiect s-ar putea sa determine modul in care vor performa pietele in viitor. 
 
Astfel, trebuie sa subliniem ca inovatia si evolutia prezinta anumite costuri pe termen scurt, dar care ulterior s-ar putea dovedi ca au meritat. 
 
Tranzitia catre energie verde vine cu costuri si inflatie mai mare, totusi perspectivele economice sunt mai optimiste decat un scenariu in care nu se iau masuri climatice. In acest sens, sectoarele cu planuri clare de tranzitie catre ”noua economie” ar putea sa fie castigatori. 
 
In plus, sectoarele care vor beneficia mai mult de pe urma tranzitiei, cum ar fi tehnologia si asistenta medicala, au un avantaj intrucat prezinta un nivel relativ scazut de emisii de carbon.
 
Modul in care consumatorii aleg sa isi orienteze cheltuielile va avea efecte majore atat pentru crestere, cat si pentru inflatie. 
 
Potentialul unei redresari a consumului de servicii si o scadere a cererii de bunuri poate duce la o tranzitie a capitalului dintr-un sector in altul"
 
Te-ar putea interesa si: Alba-neagra cu taxele romanilor: ministrul Finantelor il contrazice pe Citu: nu vor scadea taxele pentru a creste veniturile
 
Colaborator Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ce inseamna restructurarea unui credit si cum te poate ajuta cand esti ingropat in datorii la banci
Financiar-Bancar

Ce inseamna restructurarea unui credit si cum te poate ajuta cand esti ingropat in datorii la banci

today16 Apr. 2024
Cum poti sa faci bani ca tanar in Romania, chiar daca esti inca la scoala sau facultate
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum poti sa faci bani ca tanar in Romania, chiar daca esti inca la scoala sau facultate

today16 Apr. 2024
Cum poti sa faci bani dintr-o gradina la tara: idei de afaceri pentru timpul liber
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum poti sa faci bani dintr-o gradina la tara: idei de afaceri pentru timpul liber

today16 Apr. 2024
Noua lege a pensiilor aduce mai multi bani batranilor: formula noua de calcul, in plus fata de ce se stia
Economie

Noua lege a pensiilor aduce mai multi bani batranilor: formula noua de calcul, in plus fata de ce se stia

today16 Apr. 2024
5 moduri creative de a incorpora covoare din blana de oaie in decorul casei tale
Casa si gradina

5 moduri creative de a incorpora covoare din blana de oaie in decorul casei tale

today16 Apr. 2024
Credite Agricole: Care sunt cele mai bune optiuni si conditii
Business

Credite Agricole: Care sunt cele mai bune optiuni si conditii

today16 Apr. 2024
Contractele cu statul: O solutie reala pentru dezvoltarea afacerii?
Business

Contractele cu statul: O solutie reala pentru dezvoltarea afacerii?

today16 Apr. 2024
Cumparati aur, e cea mai sigura investitie. Iata de ce
Ultimele stiri economice

Cumparati aur, e cea mai sigura investitie. Iata de ce

today16 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum poti sa faci bani dintr-o gradina la tara: idei de afaceri pentru timpul liber
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum poti sa faci bani dintr-o gradina la tara: idei de afaceri pentru timpul liber

today16 Apr. 2024
Noua lege a pensiilor aduce mai multi bani batranilor: formula noua de calcul, in plus fata de ce se stia
Economie

Noua lege a pensiilor aduce mai multi bani batranilor: formula noua de calcul, in plus fata de ce se stia

today16 Apr. 2024
5 moduri creative de a incorpora covoare din blana de oaie in decorul casei tale
Casa si gradina

5 moduri creative de a incorpora covoare din blana de oaie in decorul casei tale

today16 Apr. 2024
Credite Agricole: Care sunt cele mai bune optiuni si conditii
Business

Credite Agricole: Care sunt cele mai bune optiuni si conditii

today16 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x