Investitorul Robert Kiyosaki: Vine o criza economica mai grava decat cea din 2008

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Investitorul Robert Kiyosaki: Vine o criza economica mai grava decat cea din 2008
Investitorul Robert Kiyosaki: Vine o criza economica mai grava decat cea din 2008
de Magda Florea la 28 Feb. 2020
Urmareste-ne pe Google News
brexitscumpiricriza economicacriza financiaraeuroleucurs valutarprofitbanci

Robert Toru Kiyosaki este un investitor, om de afaceri si autor american de literatura motivationala. Kiyosaki este foarte cunoscut datorita seriei de carti de educatie financiara Tata bogat, tata sarac. A scris 18 carti care s-au vandut intr-un total de 26 milioane de exemplare. Kiyosaki trage un puternic semnal de alarma chiar de la Bucuresti. Investitorul spune ca va veni o criza mai puternica decat cea din 2008, iar romanii sunt vulnerabili, fiindca nu au educatie financiara.

 Robert Kiyosaki a participat in weekend la o conferinta in Bucuresti, unde a spus ca in viitorul apropiat ne vom confrunta cu o noua criza economica, iar aceasta va depasi proportiile celei din 2008.  Principalul factor de risc cu care economia se confrunta in prezent sunt pariurile care se invart pe pietele actuale, spune celebrul investitor.
 
"In viitorul apropiat ne vom confrunta cu o noua criza financiara. La momentul actual ne aflam intr-un razboi al monedelor si intr-un razboi cibernetic, care este mai periculos decat un conflict militar. Cred ca urmatoarea criza economica va fi mult mai grava decat ceea ce s-a intamplat in 2008. Daca ceea ce va veni va semana cu ce s-a intamplat in 2008, atunci vorbim o criza de proportii“, a declarat investitorul american Robert Kiyosaki intr-un interviu realizat de ZF duminica dimineata.
 
"Daca America intra in recesiune, intreaga lume se va confrunta cu criza economica. Din acest motiv, la momentul actual China si Rusia fac tot ceea ce este posibil pentru a stoca cat mai mult aur. Razboiul se va duce intre America, China, Rusia si Europa“, a spus  Kiyosak, care atrage atentia si asupra altor pericole, chiar din Europa.
 
 Kiyosak a vorbit despre economiile in stagnare ale Germaniei si Italiei, tari care, daca vor ajunge in recesiune, vor afecta intreaga Uniune Europeana, inclusiv Romania.
 

Romanilor le lipseste educatia financiara

 
 Kiyosak a apreciat romanii ca fiind inteligenti, insa a subliniat ca acestora le lipseste educatia financiara, lucru ce ii face foarte vulnerabili in fata unor situatii economice instabile la nivel national si mondial.
 
"Romanii sunt oameni foarte inteligenti, dar au probleme cand vine vorba de educatia financiara. Daca esti inteligent, dar nu exista niciun mijloc prin care te poti educa, atunci inteligenta ta e inutila. Am inceput sa inteleg ce este educatia financiara jucand Monopoly.“ 
 
De asemenea, Kiyosaki a mai spus ca americanii beneficiaza de lectii de educatie financiara, insa problema este ca acestea sunt predate de profesori care nu practica elementele pe care le predau.
 
"In America se tin deja cursuri de educatie financiara, problema este ca lectiile sunt predate de profesori. Este greu sa predai ceva despre care nu ai nicio idee. Profesorii nepregatiti sunt o parte a problemei care implica educatia financ iara. Eu am facut parte din aviatia militara americana, iar profesorii mei stiau ce inseamna zborul. In prezent, majoritatea profesorilor nu practica ceea ce predau".

Americanii sunt mai bogati fiindca au investit in bursa

 
Bancile sunt principalul instrument de finantare al companiilor romanesti, in timp ce in SUA companiile prefera finantarea prin intermediul pietei de capital. De asemenea, parerea lui Kiyosaki este ca americanii sunt bogati si datorita faptului ca au gasit la bursa foarte multe companii si au investit.
 
"Pentru ca firmele sa se finanteze prin intermediul bursei, nu a bancilor, ar trebui sa isi indrepte atentia catre tot ceea ce inseamna capital privat. Capitalul privat este generat de oamenii bogati. Americanii sunt bogati tocmai pentru ca la bursa poti gasi foarte multe companii cu capital privat. Ideea este sa te opui bancilor, sa le provoci".

La mai mult de un deceniu de la criza financiara, bancile europene inca nu s-au stabilizat, iar viitorul nu arata deloc bine

 
Avertismentul investitorului american nu este un semnal de alarma izolat. Mai multi specialisti atrag atentia asupra unui pericol iminent, care s-ar putea abate in viitorul apropiat asupra economiei mondiale.
 
Cel mai mare administrator de active al lumii lanseaza un avertisment dur: la mai mult de un deceniu de la criza financiara, bancile europene mai au de parcurs o cale lunga, dificila, pana la redresare, scrie Bloomberg.
 
Philipp Hildebrand (centru), vicepresedintele uriasului fond de investitii BlackRock, crede ca "Europa este in mijlocul unui proces foarte dureros de tranzitiei si ca acest lucru va obliga bancile sa faca modificari importante in modul in care opereaza, in modelele lor de business“.
 
Fuziunea dintre Deutsche Bank si Commerz­bank este doar inceputul acestui proces, insa va rezolva ea oare problemele bancilor europene?
 
Problemele bancilor europene sunt serioase, dar crearea unui nou gigant nu reprezinta solutia, scrie John Authers, editorialist la Bloomberg.
 
Pentru a sustine necesitatea fuziunii, economistii Deutsche Bank au realizat o comparatie infri­cosatoare cu Japonia. Tendintele privind profita­bilitatea bancilor europene aduc aminte de Japonia din generatia trecuta.
 
"O lipsa de profitabilitate a erodat capacitatea bancilor din zona euro de a-si reduce volumul creditelor neperformante mai rapid si a facut dificila cresterea capitalului organic si intarirea bilanturilor. Prin urmare, lipsa de profitabilitate afecteaza productivitatea, cresterea si prosperitatea si in ultima instanta presupune riscuri considerabile pentru contribuabili“, arata David Folkerts-Landau, economist-sef al Deutsche Bank.
 

 Economistul-sef al Deutsche Bank da vina pe Banca Centrala Europeana pentru profitabilitatea redusa a bancilor

 
Acesta atrage atentia asupra dobanzilor negative din zona euro, cat si reglementarilor mai stricte privind capitalul. O schimbare a politicii monetare si un progres catre o uniune bancara mai stransa ar ajuta, sustine acesta.
 
Pe termen scurt insa, Deutsche Bank sugereaza ca problema este ca bancile europene sunt prea fragmentate. Ideea este ca ar trebui sa li se permita sa fuzioneze.
 
Faptul ca institutiile financiare ale regiunii sunt in declin continuu este foarte ingrijorator, si nu numai pentru actionari si detinatori de obligatiuni, scrie Bloomberg. Europa depinde in mare masura de bancile sale pentru crestere economica. Bancile asigura aproximativ trei sferturi din finantarea com­paniilor si noua zecimi din creditarea gospodariilor. In SUA, companiile se bazeaza pe piesele de capital pentru cea mai mare parte din finantare.
 
Parte a presiunilor pentru o posibila fuziune Deutsche Bank-Commerzbank a venit din zone ale guvernului german care vor un campion financiar solid care sa ajute la accelerarea cresterii economice a tarii. Dar nu exista o solutie facila, si nu este sigur ca entitatea rezultata ar fi semni­ficativ mai puternica.
 
In contextul incetinirii cresterii europene, bancile sunt sub presiune sa se redreseze. In centrul dificul­tatilor sunt bilanturi fragile si o profitabilitate modesta.
 
Nicaieri nu este mai vizibila lipsa de incredere a investitorilor in acestea ca in valorizari. Bancile europene au o valoare situata la un sfert din varful atins in 2007. Spre deosebire, bancile americane si-au revenit si pana la inceputul anului 2018 recuperasera aproape toate pierderile postcriza.
 

Bloomberg: Viitorul arata sumbru

 
Desi liderii bancilor europene pot face mai mult pentru a solutiona fragilitatea institutiilor lor pentru revigorarea profitabilitatii, acestia sunt prinsi intr-un context de dobanzi scazute si costuri in crestere. In plus, incapacitatea regiunii de a-si atinge obiectivul privind crearea unei piete comune a serviciilor financiare a lasat obstacole care fac ca bancilor sa le fie aproape imposibil sa creasca in afara pietelor locale.
 
 In schimb, interesele nationale au dus la o divi­zare a Europei. Decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana va ridica noi bariere si va accentua fragmen­tarea pietelor de capital. Viitorul arata sumbru, scrie Bloomberg.
 
Dupa criza financiara, Europa si SUA au urmat cai diferite, Europa neobligandu-si industria sa se restructureze din temelii.
 
"Marea problema a Europei este ca a reactionat foarte lent la crize“, spune Dante Roscini, profesor la Harvard Business School.
 
De asemenea, din 2014 BCE a mentinut dobanzile scazute, afectand profitabilitatea bancilor. Presedintele BCE Mario Draghi a semnalat ca dobanzile scazute vor fi mentinute. 
 
"Nu se intrevede o atenuare a presiunilor asupra profiturilor bancilor“, spune Peter Hahn de la London Institute of Banking and Finance.

Citeste si: Profitul Bursei de Valori Bucuresti a scazut cu 32%

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Tusea la copii: cum sa o calmezi?
Sanatate

Tusea la copii: cum sa o calmezi?

today29 Apr. 2024
Cum iti pregatesti aparatul de aer conditionat pentru sezonul cald
Casa si gradina

Cum iti pregatesti aparatul de aer conditionat pentru sezonul cald

today29 Apr. 2024
Materiale pe care sa le alegi pentru tigla pentru acoperis
Casa si gradina

Materiale pe care sa le alegi pentru tigla pentru acoperis

today29 Apr. 2024
Cum sa organizezi un team building reusit pentru echipa de la birou
Companii

Cum sa organizezi un team building reusit pentru echipa de la birou

today29 Apr. 2024
5 idei de destinatii exotice, unde nu calca picior de roman
Travel

5 idei de destinatii exotice, unde nu calca picior de roman

today29 Apr. 2024
Insulele Maldive vor fi inghitite de ape in cateva zeci de ani: de ce merita sa le vezi macar o data in viata
Travel

Insulele Maldive vor fi inghitite de ape in cateva zeci de ani: de ce merita sa le vezi macar o data in viata

today29 Apr. 2024
Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro
Financiar-Bancar

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro

today27 Apr. 2024
6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Materiale pe care sa le alegi pentru tigla pentru acoperis
Casa si gradina

Materiale pe care sa le alegi pentru tigla pentru acoperis

today29 Apr. 2024
Cum sa organizezi un team building reusit pentru echipa de la birou
Companii

Cum sa organizezi un team building reusit pentru echipa de la birou

today29 Apr. 2024
5 idei de destinatii exotice, unde nu calca picior de roman
Travel

5 idei de destinatii exotice, unde nu calca picior de roman

today29 Apr. 2024
Insulele Maldive vor fi inghitite de ape in cateva zeci de ani: de ce merita sa le vezi macar o data in viata
Travel

Insulele Maldive vor fi inghitite de ape in cateva zeci de ani: de ce merita sa le vezi macar o data in viata

today29 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x