Raportul in cauza a fost intocmit la comanda Ministerului Muncii de Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS), Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) si compania specializata Novel Research, acesta purtand numele “Evaluarea necesarului de competente al economiei romanesti”. De asemenea, raportul este insotit si de o serie de cateva zeci de rapoarte facute de directiile de specialitate din cadrul Ministerului Muncii.
Raportul intocmit de Ministerul Muncii ne mai arata ca in anul 2025, la nivelul economiei nationale, cea mai mare cerere de forta de munca este previzionata pentru persoanele cu nivel inalt de instruire, urmand sa fie nevoie de aproximativ 1.3 milioane de angajati cu studii universitare. Totodata, specialistii din cadrul Ministerului Muncii se asteapta si la o cerere de munca masiva si pentru persoanele cu nivel mediu de instruire, urmand sa fie nevoie de peste un milion de angajati cu studii medii.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, Ministerul Muncii se asteapta ca cea mai mare cerere de forta de munca sa se inregistreze in domeniul constructiilor, in urmatorii ani urmand sa fie nevoie de aproximativ 285.000 de muncitori calificati si asimilati. Cei care doresc sa se angajeze in urmatorii ani in aceste domenii au nevoie de competente precum executarea lucrarilor de tencuire, zidaire, repararea instalatiilor si asa mai departe.
Si in domeniul sanatatii si produselor farmaceutice este previzionat un nivel ridicat al cererii de forta de munca, Ministerul Muncii asteptandu-se sa fie nevoie de aproximativ 118.000 de angajati in acest sector in urmatorii cinci ani. Totodata, va fi nevoie si de peste 80.000 de tehnicieni in prepararea si distribuirea produselor farmaceutice. In raport se mai arata ca in domeniul sanatatii va fi nevoie de specialisti - cadre medicale cu pregatire - medici, ingineri chimisti, biologi, dar si de tehnicieni si lucratori in servicii de ingrijire sau de igiena.
Bineinteles, si in industria auto va fi raportata o cerere mare de forta de munca, acest domeniu fiind intr-o continua dezvoltare in tara noastra. Ministerul Muncii estimeaza ca va fi nevoie in urmatorii cinci ani de peste 90.000 de persoane calificate care sa se angajeze in acest sector.
Mergem mai departe catre domeniul “Bioeconomie, biofarmaceutica si biotehnologii”, specialistii care au intocmit raportul mai sus mentionat ajungand la concluzia ca in urmatorii cinci ani va fi nevoie de aproximativ 395.000 de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit.
Tehnologia informatiei si comunicatiilor este un domeniu de activitate in continua dezvoltare la aceasta ora, ceea ce inseamna ca si cererea de forta de munca va creste simtitor in urmatorii ani. In aceste conditii, Ministerul Muncii se asteapta ca pana in anul 2025 sa fie nevoie de aproximativ 76.000 de persoane care sa aiba competente in elaborarea de prototipuri de aplicatii sau in intretinerea bazelor de date.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si