Nu suntem in recesiune, dar nici departe: economia Romaniei creste in ritm de melc
economia romanieievolutia pibpib romania
Cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS) cu privire la economia romaneasca indica o crestere extrem de modesta a acesteia, atat de la un trimestru la altul, cat si de la un an la altul. Totusi, ar trebui sa ne bucuram ca macar nu avem parte de o scadere care ar putea indica intrarea intr-o recesiune, daca s-ar mentine doua trimestre consecutiv.
INS ne spune ca Produsul intern brut a inregistrat o crestere fata de acelasi trimestru din anul 2022 cu 1,1 % pe seria bruta si cu 2,7% pe seria ajustata sezonier.
De asemenea, in semestrul I 2023, Produsul intern brut a crescut cu 1,7% comparativ cu semestrul I 2022, pe seria bruta si cu 2,8% pe seria ajustata sezonier.
Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul II 2023, fiind revizuita fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 172 din 7 iulie 2023.
"Ca serie ajustata sezonier, produsul intern brut a crescut cu 0,9% in trimestrul II 2023, comparativ cu trimestrul anterior. Fata de acelasi trimestru din anul 2022, Produsul intern brut s-a majorat cu 2,7%. In semestrul I 2023, comparativ cu semestrul I 2022, Produsul intern brut a crescut cu 2,8%.
Ca serie bruta, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2022, Produsul intern brut, in trimestrul II 2023, a inregistrat o crestere cu 1,1%. In semestrul I 2023, comparativ cu semestrul I 2022, Produsul intern brut s-a majorat cu 1,7%", se arata in raportul INS.
Si BNR a analizat evolutia PIB, constatand urmatoarele aspecte: Noile date statistice reconfirma incetinirea cresterii
economice in trimestrul I 2023 la 0,2 la suta, de la 1,0 la suta in precedentele trei luni (variatie trimestriala), evolutie ce implica restrangerea relativ pronuntata a excedentului de cerere agregata in acest interval.
In acelasi timp, avansul in termeni anuali al PIB s-a redus semnificativ in primul trimestru din 2023, la 2,4 la suta, de la 4,5 la suta in trimestrul IV 2022. Potrivit noilor date, scaderea a fost determinata de variatia stocurilor, in timp ce consumul gospodariilor populatiei si-a accelerat mai vizibil cresterea fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar dinamica formarii brute de capital fix a consemnat doar o mica scadere, mentinandu-se la un nivel de doua cifre. Totodata, impactul exportului net a redevenit expansionist, in conditiile in care dinamica volumului exporturilor si-a marit ecartul pozitiv fata de cea a volumului importurilor de bunuri si servicii, care a continuat sa se reduca mai alert. Pe acest fond, deficitul balantei comerciale si cel de cont curent au consemnat scaderi substantiale in trimestrul I 2023 in raport cu perioada similara a anului anterior, inclusiv ca urmare a ameliorarii raportului de schimb.
Cele mai recente date si analize indica o crestere modesta a economiei in trimestrele II si III 2023, si mai temperata decat s-a anticipat anterior, implicand mentinerea dinamicii anuale a PIB la un nivel relativ scazut.
Foto: freepik.com