O gura de aer temporara pentru economiile din UE si zona euro. Nu scapam de recesiune
recesiunepreviziuni economicerestrictiial doilea val pandemic
Datele privind evolutia economiilor din UE si din Zona Euro arata o revenire importanta in trimestrul al treilea, insa economistii atrag atentia si spun ca e vorba despre o gura de aer temporara. Tot nu vom scapa de recesiune. Cel de-al doilea val pandemic, care se dovedeste a fi mai agresiv decat primul, a determinat deja guvernantii europeni sa inaspreasca restrictiile. Odata cu explozia bilantului de infectari si aparitia noilor restrictii, cresc si sansele sa ne adancim in recesiune.
Economia zonei euro si a Uniunii Europene a inregistrat o crestere record in al treilea trimestru al anului, insa momentul optimist va fi de scurta durata, avertizeaza
Bloomberg, fiindca economia urmeaza sa fie trasa in jos de noile restrictii adoptate de guvernantii europeni in fata celui de-al doilea val al pandemiei.
Produsul Intern Brut a inregistrat in trimestrul trei din 2020 un avans de 12,7% in zona euro si de 12,1% in Uniunea Europeana. In Franta, Italia si Spania s-au inregistrat cresteri de doua cifre ale PIB, iar PIB-ul Germaniei a crescut cu 8,2%.
Preturile de consum principale au scazut cu 0,3% fata de anul anterior in octombrie, in timp ce rata de baza a ramas la un nivel record, chiar peste zero.
Presedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat ca preturile de joi ar putea continua sa scada la inceputul anului 2021, dar a negat ca economia se confrunta cu deflatia.
Desi la prima vedere pare ca economia zonei euro si a UE se redreseaza, previziunile specialistilor sunt negative, in contextul in care cel de-al doilea val pandemic afecteaza puternic Europa si a determinat deja multe guverne sa inaspreasca restrictiile ca raspuns la criza sanitara.
''Indicatori mai actualizati prezinta un tablou mult mai sumbru, iar economia risca acum sa se intre in recesiune. Banca Centrala Europeana a recunoscut pericolul in crestere, semnaland ca va creste din nou stimulul in decembrie'', noteaza Bloomberg.
Politicienii incearca sa isi mentina optimismul: Revenirea dupa lockdown este o dovada ca economiile vor putea rezista ultimelor restrictii.
Totusi, politicienii din toata zona euro au incercat sa transmita un mesaj de incredere, sustinand ca revenirea dupa primul blocaj este o dovada ca economiile vor putea rezista ultimelor restrictii.
Spre exemplu, ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, si-a exprimat optimismul cu privire la redresarea economica, chiar daca incertitudinea ramane ridicata.
''Prioritatile continua sa fie aceleasi - sa lucram intr-un mod coordonat in Spania si in Europa pentru a combate pandemia si pentru a sprijini in continuare intreprinderile si familiile.”