Preturile raman mari pentru buzunarele tot mai mici ale salariatilor din Romania: cat a ajuns sa fie inflatia acum
rata inflatieipreturiscumpiri
Preturile nu vor sa scada, rata inflatiei se mentine la un nivel piperat - ne indica cel mai recent raport publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Potrivit cifrelor oficiale,
rata anuala a inflatiei s-a marit in linie cu previziunile in ianuarie 2024, la 7,41 la suta, de la 6,61 la suta in decembrie 2023, si s-a redus in februarie la 7,23 la suta. Avansul fata de finele anului trecut este atribuibil in principal cresterii ample a dinamicii anuale a pretului energiei electrice sub impactul unui efect de baza, precum si scumpirii combustibililor si produselor din tutun pe fondul majorarii accizelor si al maririi cotatiei titeiului.
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a continuat sa se reduca in primele doua luni ale anului 2024, dar relativ mai lent, coborand la 7,6 la suta in februarie 2024, de la 8,4 la suta in decembrie 2023. Decelerarea a avut ca determinanti si in acest interval efecte de baza dezinflationiste, corectii ale cotatiilor marfurilor agroalimentare si masura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de baza, alaturi de dinamica in descrestere a preturilor importurilor. Impactul acestor factori a fost atenuat de efectele masurilor fiscale aplicate in debutul anului curent si de nivelul mai ridicat al anticipatiilor inflationiste pe termen scurt, precum si de transferarea, cel putin partiala, asupra preturilor unor servicii si bunuri a noilor cresteri de costuri salariale, inclusiv pe fondul revigorarii cererii de consum.
Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC – indicator al inflatiei pentru statele membre UE) s-a situat la 7,1 la suta in februarie 2024, fata de 7,0 la suta in luna decembrie 2023. Rata medie anuala a inflatiei IPC s?a redus insa la 9,1 la suta in februarie 2024, de la 10,4 la suta decembrie 2023. La randul ei, rata medie anuala a inflatiei calculata pe baza IAPC a scazut in februarie 2024 la 8,7 la suta, de la 9,7 la suta in decembrie 2023.
Ce se mai intampla cu economia romaneasca
Activitatea economica a slabit in intensitate in trimestrul IV 2023 mai mult decat s-a anticipat, contractandu-se cu 0,5 la suta fata de precedentele trei luni, dupa o crestere cu 1,0 la suta in trimestrul III, evolutii ce fac probabila o restrangere mai pronuntata a excedentului de cerere agregata in acest interval comparativ cu cea anticipata.
In schimb, fata de aceeasi perioada a anului trecut, avansul PIB s-a marit la 3,0 la suta in trimestrul IV 2023, de la 1,9 la suta in trimestrul III. Cresterea in termeni anuali a economiei a continuat sa fie sustinuta in trimestrul IV 2023 prioritar de formarea bruta de capital fix, dar un aport sensibil marit fata de intervalul anterior a venit din partea consumului gospodariilor populatiei, ca urmare a redinamizarii cumpararilor de marfuri si servicii.
Evolutia exportului net a redevenit insa puternic contractionista in ultimul trimestru al anului trecut, in conditiile in care variatia anuala a importurilor de bunuri si servicii s-a reamplificat, reintrand in teritoriul pozitiv si devansand-o astfel pe cea a exporturilor. Drept urmare, deficitul balantei comerciale si cel de cont curent au inregistrat o crestere in termeni anuali in acest interval – dupa trei trimestre de comprimare –, ce a fost accentuata in cazul celui din urma de inrautatirea considerabila a soldului balantei veniturilor primare. Pe ansamblul intregului an, ambele deficite s-au diminuat insa vizibil in raport cu valorile atinse in 2022.
Cele mai recente date si analize indica o crestere mai solida a economiei in termeni trimestriali in trimestrul I 2024 decat cea previzionata anterior, implicand insa o scadere a dinamicii anuale a PIB in acest interval, in conditiile unor evolutii divergente la nivelul componentelor cererii agregate si al sectoarelor majore.
Foto: manager.ro/unsplash.com