Criza sanitara din ultimii doi ani a pus economia globala intr-un context extrem de dificil, toate tarile planetei fiind afectate mai mult sau mai putin de restrictiile dictate in timpul pandemiei de coronavirus. Pe fondul cresterii ratei de vaccinare la nivel global, economia mondiala a inceput sa isi mai revina in ultimele luni, insa redresarea economica globala incepuse deja sa isi piarda din vlaga chiar inainte de debutul razboiului inceput de Rusia in Ucraina.
Invazia Rusiei in Ucraina si sanctiunile impuse de Occident impotriva regimului condus de Vladimir Putin nu au facut nimic altceva in afara de a complica si mai mult situatia la nivel global din punct de vedere economic. Lanturile de aprovizionare au fost perturbate, inflatia creste accelerat, iar preturile la energie si alimente au crescut substantial.
In plus, toata situatia din estul continentului european si sanctiunile despre care aminteam mai devreme reduc capacitatea de productie a economiei globale. Razboiul din Ucraina ameninta sa dea peste cap comertul global cu materii prime critice si componente industriale, incepand de la aluminiu si pana la piese auto. Cel mai puternic impact este resimtit insa in industria de petrol si gaze, acolo unde Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori la nivel global.
Specialistii economici de pe Wall Street au insa acum si un alt motiv de ingrijorare, curba randamentelor incepand sa se aplatizeze. Analistii sunt deja destul de pesimisti din aceasta cauza, avertizand ca acesta ar putea fi primul semn al recesiunii in Statele Unite.
Specialistii de pe Wall Street studiaza intotdeauna cu mare atentie diferenta intre randamentele obligatiunilor de stat pe termen scurt si cele ale obligatiunilor pe termen lung. Pe masura ce aceasta diferenta scade, investitorii se tem ca aceasta curba a randamentelor se poate inversa in cele din urma. Asta ar insemna ca ratele pe termen scurt ar fi mai mari decat cele pe termen lung. La sfarsitul acestei saptamani, randamentul pe zece ani este de aproximativ 2.16%, in timp ce randamentul pe doi ani este de 1.95%.
O inversare a curbei de randament este privita cu o foarte mare teama de analisti, astfel de situatii aparand de cele mai multe ori inaintea recesiunilor. Spre exemplu, curba randamentelor s-a inversat in 2019, inainte de recesiunea provocata de pandemia de coronavirus. O astfel de inversare a curbei randamentelor a mai fost intalnita si in anul 2007, inaintea de marea criza financiara care a lovit in cele din urma intregul glob un an mai tarziu.
Citeste si: Despre lasitatea lui Putin
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!