Rectificare bugetara: Cine primeste mai multi bani si cui i se taie fondurile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rectificare bugetara: Cine primeste mai multi bani si cui i se taie fondurile
Rectificare bugetara: Cine primeste mai multi bani si cui i se taie fondurile
de Magda Florea la 19 Nov. 2020
Urmareste-ne pe Google News
rectificare bugetaradeficit bugetar

In sedinta de guvern de miercuri seara, ministrul Finantelor, Florin Citu, a prezentat cea de-a treia rectificare bugetara din acest an. In linii mari, deficitul bugetar al Romaniei urca la 9,1% din Produsul Intern Brut, insa ministrul da asigurari ca prin aceasta rectificare bugetara se asigura finantarea necesara in domeniul sanatatii, asistentei sociale si educatiei si in acelasi timp asiguram continuarea investitiilor. Conform cifrelor prezentate de Florin Citu, Guvernul va taia bani, printre altele, de la Administratia Prezidentiala, Curtea Constitutionala, Academia Romana, SRI, Senat, Camera Deputatilor, Consiliul Superior al Magistraturii sau Serviciul de Telecomunicatii Speciale. 
 

Noua rectificare bugetara va aduce duce la o crestere a deficitului bugetar de la 8,6% din PIB, la 9,1% din PIB, adica 96 miliarde lei.

“Bazat pe executia pe care am vazut-o pana acum, Ministerul Finantelor Publice propune o rectificare bugetara, pentru anul 2020, cu un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contractie economica de 4,2% pentru acest an. La inceputul anului era in buget o estimare a cresterii de 4,2%, acum ne aflam la o contractie de 4,2%. Este o diferenta de 8 procente care se vede bineinteles si in deficit, care se majoreaza cu 5 miliarde de lei”, a anuntat Citu miercuri, intr-o conferinta de presa.

 

Noua rectificare bugetara asigura finantarea necesara in domeniul sanatatii, asistentei sociale si educatiei si in acelasi timp asiguram continuarea investitiilor.

''Prin aceasta rectificare se asigura finantarea necesara in domeniul sanatatii, asistentei sociale si educatiei si in acelasi timp asiguram continuarea investitiilor. In acest an sunt estimate la 55 miliarde lei, o crestere fata de bugetul initial cu 4,5 miliarde. Am avut executia la 10 luni si este cea mai buna din ultimii 10 ani: 35,4 miliarde lei, mai mult decat s-a cheltuit in tot anul 2016, in tot anul 2017 si in tot anul 2018. De aceea continuam investitiile si aceasta rectificare asigura resursele necesare”, a explicat ministrul Citu.
 

De ce a crescut deficitul bugetar?

 
Ministrul Finantelor ofera doua explicatii pentru cresterea deficitului bugetar al Romaniei. Potrivit acestuia, de vina ar fi pe de-o parte scaderea veniturilor, iar pe de alta, cresterea cheltuielilor.
 
Ministrul a aratat ca veniturile la bugetul de stat au fost afectate de masurile fiscale adoptate pentru sprijinirea companiilor in contextul pandemiei de coronavirus, precum si prelungirea pana pe 25 decembrie a masurilor fiscale care expirau pe 25 octombrie. O alta masura cu impact negativ asupra veniturilor la buget a fost si reesalonarea datoriilor acumulate la buget de companii de la inceputul starii de urgenta pana pe 25 octombrie. 
 
Numai din esalonarile datoriilor pe care companiile le-au acumulat din martie pana in octombrie 2020, s-au pierdut la bugetul de stat 4,2 miliarde de lei, a transmis Citu.
 
Desi veniturile au fost diminuate, cheltuielile au crescut, a punctat ministrul Finantelor.
 
Cum imparte Guvernul banii in noua rectificare bugetara
 
Prioritatile bugetului vor fi anatatea, asistenta sociala, educatia si investitiile, a anuntat Florin Citu.
 
“Rectificarea bugetara o facem pentru a ne asigura ca sanatatea, asistenta sociala, educatia au banii necesari pentru finalul acestui an si are rolul de a asigura finantarea pentru continuarea investitiilor care in acest an sunt estimate la 55 de miliarde de lei, cea mai mare suma investita la buget in ultimii 10 ani. Dupa 10 luni de zile, investitiile sunt la 35,4 miliarde de lei, mai mult decat s-a investit in tot anul in 2016, in 2017 sau chiar in 2018. Pentru aceasta rectificare avem luata in calcul o scadere a economiei de 4,2 puncte procentuale. Cam toate institutiile internationale si-au imbunatatit estimarile pentru cresterea economica in 2020, care veneau de la minus 6%, minus 9%, catre aceasta cifra de minus 4,2%, minus 4,3% din PIB. Am inceput anul cu un deficit de 3,6% din PIB, dar cu o crestere economica de 4,2%. In martie am avut prima rectificare generata de pandemie, cu un deficit bugetar de 6,7% din PIB. Tinand cont de executia bugetara am facut o alta rectificare unde deficitul bugetar a fost crescut la 8,6% din PIB”, a spus Florin Citu.
 

Vor primi mai multi bani:

  • Ministerul Muncii si Protectiei Sociale: +1,59 miliarde lei per sold. Se propune majorarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurari sociale de stat cu +1.490 miliarde lei ca urmare a cresterii cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii si a transferurilor din bugetul de stat catre Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale cu +200 milioane lei. Avand in vedere gradul de executie si necesarul de finantare pana la finalul anului s-au identificat economii la cheltuielile cu asistenta sociala (-100 milioane lei).
 
  • Ministerul Sanatatii: +1,077 miliarde lei per sold in special pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (+1,223 miliarde lei), 15 milioane lei cheltuieli de personal pentru acoperirea in totalitate a drepturilor de personal in special stimulentul de risc pentru servicii publice de ambulanta. S-au inregistrat economii la proiectele cu finantare din FEN aferente cadrului financiar 2014-2020 (-91,4 milioane lei) si a programelor cu finantare rambursabila (-70,0 milioane lei);
 
  • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: +1,181 miliarde lei per sold. Propunerea de rectificare a avut in vedere executia cheltuielilor pe primele 10 luni ale anului si necesarul de finantare pana la finele anului. S-au asigurat fonduri suplimentare pentru proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (+1,123 miliarde lei), alte cheltuieli pentru despagubirea producatorilor agricoli din sectorul vegetal afectati de seceta (+160,0 milioane lei) si alte transferuri (+8,3 milioane lei). S-au identificat economii in principal la cheltuieli de capital ( -10,0 milioane lei) si imprumuturi (-101,0 milioane lei);
 
  • Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei: +999,5 milioane lei, per sold. Se propune asigurarea suplimentara de sume pentru Programul National de Dezvoltare Locala (+1.000 milioane lei) si cheltuieli de personal (+1 milion lei). S-au identificat economii la bunuri si servicii (- 1,5 milioane lei);
 
  • Ministerul Fondurilor Europene: +104,97 milioane lei, per sold. Propunerea de rectificare a avut in vedere executia cheltuielilor pe primele 10 luni ale anului si necesarul de finantare pana la finele anului. Se propune asigurarea sumelor necesare la titlul 58 „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020” (+106 milioane lei). S-au identificat economii in principal la cheltuielile de personal (-0,5 milioane lei ) si bunuri si servicii (-0,5 milioane lei);
 
  • Ministerul Public: +90,3 milioane lei per sold. Propunere are in vedere, in principal, asigurarea fondurilor necesare pentru plata diferentelor salariale stabilite prin hotarari judecatoresti si acte administrative rezultate din majorarea valorii de referinta sectoriala;
 
  • Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor: +19,17 milioane lei. S-au asigurat fonduri suplimentare (+19,17 milioane lei) pentru acordarea despagubirilor pentru animalele sacrificate in contextul evolutiei pestei porcine africane.
 
De asemenea, bani in plus vor primi si: 
 
  • Ministerul Afacerilor Externe: +18,3 milioane lei
  • Serviciul de Informatii Externe: +5 milioane lei
  • Serviciul de Protectie si Paza: +0,65 milioane lei
  • Autoritatea Electorala Permanenta: +1,1 milioane lei
 

Se vor diminua bugetele de la:

 
  • Ministerul Apararii Nationale: -2 miliarde lei. In functie de gradul de executie si de necesarul de finantare pana la finalul anului s-au identificat economii in principal la cheltuieli de capital (-1.596,9 milioane lei), transferuri intre unitati ale administratei publice (-79,2 milioane lei), cheltuieli de personal (-136,9 milioane lei), bunuri si servicii (-100 milioane lei) si asistenta sociala (-80,9 milioane lei). In aceste conditii bugetul rectificat al Ministerului Apararii Nationale va fi pe partea de credite bugetare de 21.836,3 milioane lei, din care 19,171,4 milioane lei de la bugetul de stat, 2.664,4 milioane lei venituri proprii si 0,5 milioane lei fonduri externe nerambursabile, respectandu-se angajamentul de alocare pentru acest minister a unui buget de 2% din PIB;
 
  • Ministerul Finantelor Publice – Actiuni Generale: -854,7 milioane lei, per sold, din care: +352,5 milioane lei dobanzi, suma necesara acoperirii scadentei platilor de dobanzi aferente datoriei publice pana la sfarsitul anului, din care 327,5 milioane lei pentru dobanzile aferente datoriei publice interne directe si 25 milioane lei pentru comisioane si alte costuri aferente imprumuturilor externe si interne, +1.200 milioane lei la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, +581,0 milioane lei reprezentand contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene, -2.984.4 milioane lei reprezentand diminuarea necesarului refinantarii proiectelor pentru beneficiari si/sau continuarii finantarii proiectelor in cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor europene, economie determinata de rambursarile de la Comisia Europeana inclusiv a unor sume aferente unor proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile deblocate, precum si sumele previzionate a fi transferate de Comisia Europeana ca urmare a aplicatiilor de plata;
 
  • Ministerul Afacerilor Interne: -635,4 milioane lei, per sold. Se propune alocarea suplimentara la cheltuieli de personal (+10,0 milioane lei), bunuri si servicii (+21,8 milioane lei), asistenta sociala (84,99 milioane lei) si transferuri intre unitati ale administratiei publice (+4,0 milioane lei) pentru incadrarea unui numar de 200 de medici rezidenti si de specialitate de catre Spitalul de Urgenta „Profesor Dr. Dimitrie Gerota” Bucuresti in vederea bunei gestionari a situatiei de risc epidemiologic. In functie de gradul de executie si de necesarul de finantare pana la finalul anului s-au identificat economii in principal la cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila (-6,6 milioane lei) si proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (-746,9 milioane lei);
 
  • Serviciul de Telecomunicatii Speciale: -82,6 milioane lei, economii identificate la proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020;
 
  • Secretariatul General al Guvernului: -53,8 milioane lei. Avand in vedere gradul de executie si necesarul de finantare pana la finalul anului s-au identificat economii, in principal, la bunuri si servicii si cheltuieli de capital;
 
  • Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri: -56 milioane lei Propunerea de rectificare a avut in vedere executia cheltuielilor pe primele 10 luni ale anului si necesarul de finantare pana la finele anului. S-au identificat economii la cheltuieli de personal (-10,0 milioane lei), bunuri si servicii (-3,0 milioane lei), subventii (-25,0 milioane lei), precum si la transferuri (-18,0 milioane lei);
 
  • Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor: -37,8 milioane lei per sold. Propunerea de rectificare a avut in vedere gradul de executie pe primele 10 luni si necesarul de finantare pana la finalul anului. S-au identificat economii la titlul „Cheltuieli de personal” (-10 milioane lei), la titlul 51 „Transferuri intre unitati ale administratiei publice„ (-5,5 milioane lei), la titlul 58 „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020„ (-22,3 milioane lei).
 
  • Administratia Prezidentiala: -5 milioane lei
  • Senat: -3,6 milioane lei
  • Camera Deputatilor: -5 milioane lei
  • Inalta Curte de Casatie si Justitie: -7 milioane lei
  • Curtea Constitutionala: -2,2 milioane lei
  • Curtea de Conturi: -13,4 milioane lei
  • Consiliul Concurentei: -5 milioane lei
  • Ministerul Finantelor Publice: -5,3 milioane lei
  • Ministerul Tineretului si Sportului: -24,5 milioane lei
  • Ministerul Culturii: -33,3 milioane lei
  • SRI: -29,4 milioane lei
  • Academia Romana: -16,4 milioane lei
  • Institutul Cultural Roman: -0,84 milioane lei
  • TVR: -30 milioane lei
  • Consiliul Superior al Magistraturii: -21,4 milioane lei
  • Consiliul Economic si Sociale: -1,2 milioane lei
  • Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului: -1,8 milioane lei
  • Inspectia Judiciara: -2,9 milioane lei


 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x