Romanii au prins frica facturilor si vor sa devina prosumatori: anul viitor am putea trece de pragul de 100.000 de consumatori independenti de energie
prosumatori romaniacriza energetica
Evenimentele din ultimele luni petrecute pe piata de energie nationala si cea de pe plan extern, au bagat spaima in consumatorii romani. Numerosi conationali se gandesc serios sa ia masuri pentru a deveni independenti din punct de vedere energetic.
Conform estimarilor facute de specialisti guvernamentali, anul viitor am putea avea deja in tara peste 100.000 de prosumatori, adica de romani care isi produs singuri energia pentru consum propriu, in casa lor.
Astfel, oamenii scapa de volatilitatea atat de agresiva de pe pietele de energie. Chiar daca investitia in tehnologie nu este neglijabila, multi dintre cei ce fac acest pas spun ca isi amortizeaza costurile relativ repede, mai ales la preturile pe care le platesc vecinii lor care au ramas dependenti de sistem.
"Potentialul este unul mult mai mare decat ce s-a realizat pana acum. Chiar daca anul acesta am dublat numarul de prosumatori si puterea instalata, in continuare suntem departe de capacitatea reala a acestui domeniu ... Cred ca potentialul nostru este mult mai mare decat al Ungariei. Eu m-as risca sa estimez ca anul 2023 ne va aduce un numar cu sase cifre, peste 100.000 de prosumatori. Nu este imposibil", a declarat, de curand, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
Te-ar putea interesa si: Joburi GARLA pentru romanii dornici de munca: firmele au mari probleme, le cam lipsesc angajatii
"Incurajam producerea de energie regenerabila, cresterea numarului de prosumatori, inclusiv prin finantari din bugetul national, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare si reamintim ca prin adoptarea OUG 143 din dec 2021, ordonanta ce a introdus posibilitatea compensarii cantitative a energiei produse de prosumatori, numarul acestora a crescut exponential in cursul anului 2022”, a transmis, la randul sau, zilele acestea, Virgil Popescu, ministerul Energiei, in contextul in care in spatiul public au aparut informatii despre asa-zisa "taxa pe soare".
In fapt, oficialul de la Palatul Victoria a spus ca e vorba doar despre transpunerea in legislatia interna a unei directive europene, nu despre decizia concreta de taxare a prosumatorilor.
"Posibilitatea introducerii unei taxe este indepartata, in orizontul de timp al finalului anului 2026 si ea presupune indeplinirea mai multor conditii. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene si a Parlamentului European, se discutaa despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directiva ce va aduce alte modificari in sensul accelerarii implementarii energiei regenerabile si a promovarii acesteia", a spus ministrul Popescu.
Foto: manager.ro