Romanii, cei mai expusi europeni in fata unei crize economice. Cauza: Aloca prea putini bani educatiei si investitiilor
criza economicainvestitiieconomii
Tot mai multe date indica faptul ca statele lumii vor fi zguduite economic ca urmare a pandemiei COVID-19, in pofida pachetelor uriase deblocate de institutiile globale, pentru sustinerea economiilor.
In acest context, nici Europa nu va fi ocolita de unda de soc. Tot mai multi europeni, chiar rezidenti ai tarilor in care economia duduia, pana in urma cu cateva luni, cum ar fi Germania, isi fac griji ca nu vor mai putea tine pasul cu plata datoriilor.
Romanii ar fi cei mai expusi europeni, atrage atentia economistul Iancu Guda, care spune ca romanii trebuie sa isi schimbe acum comportamentul financiar, ca sa evite o capcana din care cu greu vor mai putea iesi.
Guda sustine ca romanii aloca doar 1% din venituri in educatie si investitii, iar acest lucru ii face dependenti si ii arunca intr-o capcana in care trebuie sa alerge mereu dupa bani, ca niste soricei in cusca care alearga pe o rotita, in loc ca banii sa faca alti bani pentru ei.
''Romanii isi cheltuie banii pe pasive nu pe active care produc bani'', a spus Guda miercuri, la Digi24.
In schimb, procente importante din salariu merg pe intretinerea locuintei, hrana, imbracaminte, tigari si alcool. Guda sustine ca romanii ar trebui sa taie de pe lista si investitiile in moda, dar si tigarile si alcoolul, pe care de fapt nu si le permit, si sa directioneze banii catre educatie si investitii.
Educatia creste capacitatea persoanei de a produce bani, iar investitiile aduc randament care acopera costurile. Asta e mentalitatea oamenilor care nu alearga dupa bani, ci fac in asa fel incat banii sa produca bani.
Altfel, traim intr-o dependenta de la o luna la alta si cand veniturile dispar sau se diminueaza, apare drama in familie: datoriile nu mai pot fi platite, se intra in colaps, si de aici escaladeaza si tensiunile intre membrii familiei. In fond, toate aspectele vietii sunt legate intre ele si graviteaza, sub o forma sau alta, in jurul finantelor.
Guda le recomanda romanilor ca, pentru a trece usor peste cutremurul financiar, sa economiseasca mai mult, sa taie de pe lista cheltuielilor acele costuri care nu ii ajuta sa se dezvolte si sa investeasca.
Citeste si:
Cele mai multe cazuri de COVID-19 de la granita Greciei provin din Romania