Romanii cu rate la banci mai au de suportat doar cateva luni de chin
se ieftinesc ratelerate la bancidobanzi 2023dobanzi bancareinflatie 2023
Conform calculelor guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, rate la banci vor incepe sa se ieftineasca, in momentul in care inflatia va ajunge sub pragul de 10%. Analistii estimeaza ca vom avea la finele anului in curs o inflatie de 8%, ceea ce inseamna ca mai sunt cateva luni de chin pentru romanii datori la banci, care au de rambursat imprumuturi in lei cu dobanda variabila.
Conform unei analize a Bancii Comerciale Romane (BCR), perspectivele inflationiste s-au imbunatati pentru tara noastra. Economistii se asteapta ca
inflatia in 2023 sa fie de 8%, in scadere de la 8,7%, cat se asteptau in previziunile formulate anterior.
"Ne revizuim in jos prognoza de inflatie pentru finalul anului 2023 la 8,0% in termeni anuali de "a 8,7%, datorita anticipatiilor de ieftinire a materiilor prime agricole si a energiei. Presiunile inflationiste se vor tempera dupa primul trimestru din 2023 datorita unui efect statistic de baza favorabil din componenta preturilor la energie”, conform bancii.
Inflatia mai mica atrage automat dupa sine o scadere a ratelor bancare
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea in urma cu cateva luni ca romanii se pot astepta la
rate mai mici in momentul in care inflatia va fi de o singura cifra procentuala.
"Nemultumirile se pastreaza pentru ca s-a creat iluzia, si acesta este motivul interventiei mele, ca dobanzile vor veni in jos. Nu au cum sa vina in jos pana cand inflatia nu vine in jos. Dobanzile fata de rata inflatiei sunt scazute. Deci ele vor ramane la nivelurile actuale, cel putin pana cand inflatia se va apropia de 8%", a spus guvernatorul BNR.
Care este explicatia din spatele acestei ecuatii? Ei bine, ratele bancare au crescut din cauza politicii monetare agresive pe care BNR a adoptat-o pentru a lupta cu inflatia. In fata crizelor inflationiste, bancile centrale ale lumii, cum este BNR-ul pentru noi, majoreaza dobanda de referinta. Este principalul lor instrument prin care pot tempera cresterile agresive de preturi care macina economiile. Din pacate, asa cum am putut vedea pe pielea noastra, politica monetara are si "efecte adverse". Bancile comerciale preiau socul si scumpesc dobanzile, ceea ce loveste direct debitorii, persoane fizice sau juridice ce trebuie sa ramburseze imprumuturi cu dobanda variabila. Mai mult, se ingreuneaza si accesul la finantare, bancilor scazandu-le toleranta la risc, crescand gradul de indatorare si aparand criterii din ce in ce mai dure pentru a fi eligibil pentru un imprumut.
Din moment ce inflatia se va diminua, nu va mai fi necesara o politica monetara atat de dura, ceea ce inseamna ca dobanzile de referinta vor scadea, atragand pe aceeasi linie descenendeta si dobanzile practicate de bancile comerciale.
Prin urmare, va scadea dobanda cheie si vor scadea si dobanzile pe care bancile le percep de la clienti.
Respectand aceasta logica economica, ne putem astepta la ieftiniri ale ratelor bancare in cateva luni. Desigur, e imperios necesar ca inflatia sa nu se dovedeasca mai rezilienta decat se anticipeaza in aceste previziuni economice. In caz contrar, ratele vor continua sa fie piperate. De asemenea, e important ca bancile sa preia relaxarea politicii monetare, asa cum a preluat socul si sa dispuna ieftiniri ale dobanzilor, astfel incat povara de pe umerii debitorilor sa se diminueze semnificativ.
Te-ar putea interesa si:
Foto: manager.ro