Romanii se tem mai mult de RECESIUNE, decat de CORONAVIRUS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romanii se tem mai mult de RECESIUNE, decat de CORONAVIRUS
Romanii se tem mai mult de RECESIUNE, decat de CORONAVIRUS
de Magda Florea la 19 Mar. 2020
Urmareste-ne pe Google News
recesiunepandemiecoronaviruscovid 19masuri fiscal bugetaretaxeimpoziteratecredite

Pe strazile din Romania inca pot fi vazuti oameni circuland, aparent fara a avea o destinatie precisa, ci pur si simplu la plimbare. Un "trafic" mai intens este insa in farmacii si magazine, unde rareori oamenii respecta distanta de minimum 1 metru intre ei, si se inghesoaie in spatii inchise, pentru a fi siguri ca nu raman fara produsele sau medicamentele pe care si le doresc. Dincolo de discutia ca personalul din farmacii, desi este neglijat si ocolit de masuri in aceasta perioada, face parte din prima linie a acestei crize, alaturi de medicii din spitale, se observa un fenomen cel putin interesant in Romania: oamenii nu dau atat de multa importanta crizei sanitare, cat isi pun problema unei recesiuni economice ulterioare. Acest lucru se vede si din discutiile incepute ad-hoc la coada la magazin, dar si din postarile si comentariile de pe retelele de socializare. De asemenea, invitatii din platourile de televiziune, oameni politici sau economisti, ridica aceeasi problema si semnaleaza pericolul unei recesiuni economice post-coronavirus.

CNN: "Economistii avertizeaza ca o recesiune globala nu mai reprezinta o amenintare viitoare. E aici"


In ultimele zile, spatiul public este invadat de dezbateri pe tema unei eventuale recesiuni post-pandemie. Interesul cetatenilor s-a mutat si el, din spectrul medical, in cel financiar. Pentru ca, in fond, exista viata dupa coronavirus, insa exista riscul ca aceasta sa fie grav afectata de impactul economic a ceea ce se intampla in prezent.

Pericolul exista si efecte negative vor fi. Este o certitudine globala, pe care o sustin si membri ai Guvernului Romaniei, dar si analistii si lideri politici din intreaga lume. Important este ca aceste efecte sa fie cat mai reduse si sa afecteze cat mai putini cetateni, cat mai putine firme, pe o perioada cat mai redusa de timp.

"Deoarece restaurantele, magazinele, companiile aeriene si fabricile inchid in intreaga lume, de la New York la Paris si Madrid, economistii avertizeaza ca o recesiune globala nu mai reprezinta o amenintare viitoare. E aici.", transmite CNN.

"Intrucat in urma cu 10 zile, exista o incertitudine legitima daca economia globala era in proces de intrare in recesiune - 10 zile mai tarziu, nu exista nicio indoiala", a declarat David Wilcox, fost sef de cercetare si statistici la Consiliul Rezervei Federale. , a declarat pentru CNN Business.

"Sansele unei recesiuni globale sunt aproape de 100% in acest moment", a declarat, luni, Kevin Hassett, fostul economist de top al administratiei Trump, pentru Poppy Harlow de la CNN.

Or, din acest punct de vedere, putem considera ca suntem in punctul 0. Practic, nu mai conteaza cine ne conduce, cine ne-a condus, ce culori politice au ei, ce au facut, ce n-au facut, cat de corect sau de gresit au vorbit. Conteaza doar ce se intampla acum. Pentru ca acum se dau tusurile tabloului economic in care vom trebui sa traim cu totii, dupa episodul Corona.

E vital ca decidentii politici din Romania sa gaseasca parghiile si sa aplice masuri care sa tina sub control pe de-o parte criza medicala, si pe de alta, sa vina in sprijinul mediului de afaceri, sa reduca cheltuielile si sa impulsioneze piata. E vital de asemenea sa se aplice politici coerente din punct de vedere economic si social, la nivel global. Totodata, marile companii, sectoarele economice neafectate de aceasta pandemie, sa poata inverveni fie cu ajutoare, fie cu punerea la dispozitie de capital tehnologic pentru ca statul sa poata produce ceea ce are nevoie in aceasta perioada.

Guvernul a anuntat in sedinta de miercuri o serie de masuri pentru mediul de afaceri, al caror impact este de 2% din PIB, menite sa protejeze IMM-urile din Romania in plina pandemie. Printre acestea, amintim: 

  • Executarile silite se suspenda, daca nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva. Deci, nu se mai emit somatii, popriri asupra disponibilitatilor banesti si a veniturilor urmaribile si nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Exceptie fac sumele provenite din hotararile judecatoresti pronuntate in materie penala.
  • IMM-urile care sunt afectate de pandemia de coronavirus vor beneficia de credite garantate de stat, cu dobanda subventionata
  • Se suspenda actiunile Antifrauda de verificare a marfurilor intracomunitare din transporturile rutiere.
  • Se prelungeste termenul de bonificatie fiscala de la 31 martie la 30 iunie
  • Se suspenda termenele de prescriptie ale datoriilor catre ANAF
  • Se pot accesa credite bugetare in vederea combaterii Covid 19 cu notificarea ulterioara a Ministerului Finantelor
  • Statul va suporta somajul tehnic pentru angajatii din companiile care si-au incetat activitatea.

Au fost luate masuri si pentru persoanele private. ANAF si Ministerul Finantelor publice au prelungit termenele limita pentru indeplinirea unor obligatii fiscale.

Vezi aici detalii: Ce se intampla cu ratele, taxele si impozitele romanilor in perioada urmatoare

De asemenea, mai multe banci din Romania au decis sa suspende plata ratelor pentru anumite tipuri de credite, iar mai multe companii gigant au sarit in ajutorul statului. Spre exemplu, Ministerul Sanatatii a anuntat, miercuri, ca Lidl si Kaufland Romania doneaza 100.000 de bucati recoltoare pentru exudat nazal si faringian.

De asemenea, OMV Petrom doneaza 1 milion de euro pentru achizitia de echipamente de testare pentru diagnosticare rapida COVID19.

Nu in ultimul rand, Comisia Europeana va directiona 37 de miliarde de euro in cadrul Politicii de coeziune pentru finantarea unor investitii pentru combaterea efectelor economice ale crizei provocate de pandemia COVID-19. De asemenea, alte 800 de milioane de euro ar fi disponibile din propunerea Comisiei de a extinde sfera de aplicare a Fondului de solidaritate al UE, pentru a cuprinde si crizele de sanatate publica, pentru a se putea utiliza din acest fond anumite sume pentru statele cele mai afectate de criza coronavirusului.  Nu in ultimul rand,  Fondul european de ajustare la globalizare are la dispozitie pana la 175 de milioane de euro pentru a mobiliza sprijin pentru lucratorii concediati si pentru angajatii independenti. Comisia se pregateste si pentru a ajuta 100 000 de IMM-uri europene cu finantari in valoare totala de aproximativ 8 miliarde de euro.
 
Comisia Europeana pune la dispozitia statelor afectate de pandemie aceste sume importante de bani, care, insa, trebuie contractate cu rapiditate, fiindca rezervele disponibile nu sunt infinite.

 Economia Romaniei ar putea suferi intrarea in somaj tehnic a 500.000 - 1.000.000 de angajati. Guvernul ii va sustine pe toti cei care isi incheie activitatea


Potrivit Guvernului, prin vocea lui Florin Citu, ministrul Finantelor, exista pericolul ca 1.000.000 de angajati sa intre in somaj tehnic. 
 
Potrivit lui Florin Citu, economia Romaniei ar putea suferi intrarea in somaj tehnic a 500.000 - 1.000.000 de angajati, ca efect al pandemiei de coronavirus.
 
"Ne-am pregatit - si stim, am facut calcule - chiar pentru 500.000 - un milion de oameni care sa intre (in somaj tehnic) - daca se va ajunge acolo, eu sper sa nu se ajunga - , dar aici avem facilitati si pentru companii sa retina oamenii, daca se poate.
 
Acolo unde pot sa retina oamenii ii vom scuti de plata impozitelor. Incercam sa facem pentru companii o motivare sa nu trimita toti oamenii in somaj tehnic, ca sa poata sa se reorienteze”, a asigurat Florin Citu.
 
In acest sens, Guvernul a transmis ca statul va suporta somajul tehnic pentru angajatii din companiile care si-au incetat activitatea.

Insa vorbim despre eforturi bugetare insemnate, despre o presiune mare, pusa atat pe bugetul national, cat si pe cel al Uniunii, mai ales ca nu avem certitudini: nu stim cand se va incheia pandemia, cand se vor putea relua activitatile publice si cand va disparea pericolul. Iar aceasta incertitudine aproape blocheaza piata.

Vezi aici >>> Citu: Guvernul se pregateste pentru intrarea in somaj tehnic a 1.000.000 de romani. Varful crizei va fi in aprilie 

Unul din doi antreprenori sustine ca isi va suspenda temporar activitatea 


Potrivit unui sondaj realizat in perioada 12 - 15 martie, de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, aproximativ 98.6% dintre intreprinderile mici si mijlocii sustin ca activitatea lor economica va fi afectata in perioada imediat urmatoare de masurile adoptate pe fondul limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus. 
 
 

BNR simte ca are inca forta 


Totusi, Banca Nationala a Romaniei da un semnal pozitiv si sustine ca a intreprins un set de masuri pentru a sprijini eforturile autoritatilor publice si ale sistemului bancar de a limita efectele crizei asupra economiei nationale.
 
BNR a anuntat ca e pregatita sa asigure stabilitatea necesara in conditiile date, precum si lichiditatea sistemului bancar, pentru buna functionare a finantelor publice si a economiei reale. 

Vezi aici >>> Banca Nationala a Romaniei sustine in totalitate demersurile bancilor de sprijinire a persoanelor fizice si companiilor afectate de criza
 

Calcule: Pandemia ne poate aduce o crestere economica de doar 2% in acest an


Intr-un comunicat publicat la inceputul acestei saptamanii, analistii grupului bancar austriac Erste avertizeaza ca intrarea zonei euro in recesiune este din ce in ce mai probabila. De asemenea, analistii estimeaza o crestere economica de doar 2% pentru tara noastra in acest an. In acelasi timp, predictia pentru anul 2021 este si mai pesimista, cei de la Erste asteptandu-se la o crestere economica de doar 1.4%. Totodata, cei de la Erste se asteapta la o inflatie de 3.4% in 2020 pentru tara noastra. Nu in ultimul rand, austriecii de la Erste mai fac referire si la o rata a somajului estimata la 4% pentru anul 2020 pentru tara noastra, respectiv la 4.2% pentru finele anului viitor. 

Situatia nu sta mai bine nici in celelalte colturi ale lumii



Colapsul activitatii a afectat fiecare sector al economiei chineze in primele doua luni ale anului. 
 
"Vedem impactul acelor blocaje in China", a declarat Ben May, directorul cercetarilor macro globale la Oxford Economics. Conditiile pot diferi in alte tari, a continuat el.

"Duminica, Goldman Sachs si-a redus perspectivele pentru PIB-ul SUA, invocand o reducere a cheltuielilor, a intreruperilor lantului de aprovizionare si a impactului carantinelor locale. Banca de investitii crede ca economia Americii va scadea acum 5% intre aprilie si iunie, dupa o crestere de 0% intre ianuarie si martie. Se estimeaza ca cresterea pentru anul va fi de doar 0,4%, in scadere de la 1,2%.

Economistii de la ING au declarat duminica ca se asteapta ca economia Statelor Unite sa scada 8% in trimestrul doi, la fel cu incetinirea cresterii inregistrate in timpul crizei financiare din 2008.", noteaza CNN.

 

Efectul pandemiei asupra pietelor bursiere: cui are i se va mai da

 
Nici pietele bursiere nu sunt "pe roz" in aceasta perioada. Pandemia declansata de coronavirus a lovit si bursele din intreaga lume. Preturile actiunilor sunt intr-o continua scadere de la inceputul anului si, cand criza va lua sfarsit, unii investitori (fie ca sunt persoane fizice, fie ca sunt institutii financiare) vor fi (mult) mai bogati decat inainte de criza sau vor fi pierdut si ceea ce nu au. Mai mult decat o chestiune de inspiratie, este una de informatie. Vor iesi in castig cei care au mai mare acces la informatiile din domeniul politicilor economice si (in primul rand) cei care au puterea de a influenta aceste politici.
 
 
Cu o problema atat de complexa la nivel economic, atentia cetatenilor e firesc sa se focuseze asupa felului in care se va desfasura viata dupa ce vom depasi acest episod pandemic. In fond, semnalele care vin in sfera economica sunt mult mai certe si mai obiective, au mai multe sanse sa se realizeze, decat cele din domeniul medical, unde inca exista multa "bajbaiala", fiind o situatie fara precedent in ultimele decenii.

Insa, Romania inca isi permite luxul sa gandeasca la rece, fiindca situatia la noi nu a escaladat. Inca nicio persoana nu si-a pierdut viata din cauza acestui coronavirus, iar autoritatile dau asigurari ca au situatia sub control. Pe de alta parte, rata de mortalitate a acestei maladii inca este pusa in umbra de cea a simplei gripe sezoniere.

Totusi, e devreme sa facem scenarii si previziuni exacte, atat in plan economic, cat si medical. Tot ce ar trebui sa se intample in aceasta perioada este ca autoritatile si factorii politici de decizie sa faca analize ample si sa adopte masuri care sa diminueze pe cat posibil efectele negative ale acestei crize sanitare globale. De asemenea, cetatenii, la randul lor, sunt responsabili de evolutia acestei pandemii. E necesar ca oamenii sa respecte indicatiile autoritatilor, sa limiteze cat mai mult activitatile publice, socializarea directa, contactul interuman si sa urmeze cu strictete normele de igiena, in special spalarea cat mai frecventa a mainilor cu apa si sapun.




Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Mai putini bugetari in Romania! Coalitia pro-europeana vrea cel mai mic Guvern de dupa Revolutie
Ultima ora

Mai putini bugetari in Romania! Coalitia pro-europeana vrea cel mai mic Guvern de dupa Revolutie

today13 Dec. 2024
Ce avem de castigat dupa ce am intrat in Schengen?
Economie

Ce avem de castigat dupa ce am intrat in Schengen?

today13 Dec. 2024
Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile
Business

Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile

today13 Dec. 2024
Psihologia investitiilor: Cum sa-ti controlezi emotiile pe o piata volatila
Business

Psihologia investitiilor: Cum sa-ti controlezi emotiile pe o piata volatila

today12 Dec. 2024
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Financiar-Bancar

Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani

today12 Dec. 2024
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Companii

Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari

today12 Dec. 2024
Modificari Codul fiscal 2025. Lista care-ti da bugetul peste cap
Economie

Modificari Codul fiscal 2025. Lista care-ti da bugetul peste cap

today12 Dec. 2024
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Protectia datelor cu caracter personal

Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii

today12 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile
Business

Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile

today13 Dec. 2024
Psihologia investitiilor: Cum sa-ti controlezi emotiile pe o piata volatila
Business

Psihologia investitiilor: Cum sa-ti controlezi emotiile pe o piata volatila

today12 Dec. 2024
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Financiar-Bancar

Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani

today12 Dec. 2024
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Companii

Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari

today12 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x