Salariul minim a crescut in 2019. Cati bani primesc angajatii de la 1 ianuarie si ce presupune Ordonanta taxelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariul minim a crescut in 2019. Cati bani primesc angajatii de la 1 ianuarie si ce presupune Ordonanta taxelor
Salariul minim a crescut in 2019. Cati bani primesc angajatii de la 1 ianuarie si ce presupune Ordonanta taxelor
de Magda Florea la 02 Ian. 2019
Urmareste-ne pe Google News
pilonul doi pensiiordonanta taxelortaxa pe lacomiepunct de pensie 2019

Potrivit HG 937/2018, salariul minim pe economie a crescut de la 1900 de lei la 2080 de lei brut. De asemenea, persoanele cu studii superioare care au cel putin 1 an vechime in munca in domeniul studiilor superioare vor avea salariu minim brut 2350 lei lunar.

Oficial, 1,7 milioane de angajati din cei 4,9 milioane care exista in Romania sunt platiti cu salariul minim brut pe economie. 
 
Salariul minim va fi diferentiat in cazul angajatilor cu studii superioare si cel putin un an de vechime. Acesta este de 2.350 lei brut incepand din 1 ianuarie, iar net, adica "in mana" inseamna 1.413 lei. 
 
Pentru angajatii fara studii superioare, salariul minim creste de la 1.900 la 2.080 de lei brut din 1 ianuarie. In mana, adica net, angajatii platiti cu salariul minim pe economie vor primi doar cu putin mai mult: acestia vor incasa lunar 1.260 de lei, fata de 1.160 de lei, cat luau anterior. Practic, salariul se mareste cu 100 de lei.
 

Iata o analiza amanuntita a felului cum se modifica nivelul minim salarial din aceasta luna:

 
La salariul minim brut de 2080 lei pe luna, salariul net (in mana) primit de angajat este de 1263 lei, iar costul total platit de firma, de 2127 de lei.
 
Daca salariatul are si persoane in intretinere, el beneficiaza de deduceri personale mai mari, iar salariul net creste astfel:
 
cu 1 persoana in intretinere, 1279 lei,
cu 2 persoane in intretinere, 1295 lei,
cu 3 persoane in intretinere, 1311 lei,
cu 4 sau mai multe persoane in intretinere, 1343 lei.
La un salariu minim de 2350 de lei brut, salariul net (in mana) primit de angajat este de 1413 lei, iar costul total platit de firma, de 2403 lei.
 
Daca salariatul are si persoane in intretinere, salariul net creste astfel:
 
cu 1 persoana in intretinere, 1429 lei,
cu 2 persoane in intretinere, 1445 lei,
cu 3 persoane in intretinere, 1461 lei,
cu 4 sau mai multe persoane in intretinere, 1493 lei.
 
Anul trecut, la 1 ianuarie 2018, salariul minim brut era de 1900 de lei, salariul minim net de 1162 de lei si costul salarial al firmei ajungea la 1943 de lei.
 
Norma de hrana se plateste din ianuarie Norma de hrana se plateste de stat tuturor bugetarilor incepand din ianuarie 2019. Aceasta a intrat in vigoare inca de la 1 decembrie 2018, potrivit legii salarizarii bugetare. 
 
Numai ca norma de hrana din decembrie 2018 va fi platita incepand cu ianuarie 2019. Toti bugetarii vor primi bani, acestia urmand sa inlocuiasca vechile bonuri de masa. Norma in sine reprezinta a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.
 
 Acest lucru inseamna 316 lei cuveniti pentru decembrie si 346 de lei cuveniti pentru ianuarie (si incasati din februarie). Numai ca aceasta suma este impozabila, astfel ca in final fiecare bugetar ar urma sa ia suplimentar circa 200 de lei net. 

Citeste si: Inca doua tari intra in UE in 2019. Care sunt acestea
 

Punctul de pensie creste, dar din septembrie 

 
Punctul de pensie ar trebui sa creasca incepand cu 1 septembrie 2019, cu 15%, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. De asemenea, pensia minima ar urma sa creasca tot de la 1 septembrie cu 10%, de la 640 de lei la 704 lei.
 
 Romania are 5,011 milioane de pensionari, iar pensia medie se ridica la 1.135 de lei, potrivit datelor Ministerului Muncii. Impactul legii pensiilor ar urma sa fie de 75,5 miliarde de lei in 2019, potrivit proiectului Ministerului Muncii. 
 

Pe de-o parte se da, pe de altele ... se ia

 
Desi salariul minim brut creste, romanii nu incaseaza bani foarte mult in plus fata de anul trecut, dupa cum arata analiza anterior prezentata, si asta din cauza ca statul roman incaseaza 25% contributii sociale, 10% contributii de sanatate si inca 10% din ce ramane drept impozit pe venit. 
 
Un studiu recent arata ca Romania taxeaza cel mai mult salariile dintre toate statele aflate in Estul Europei. Media de taxare a Romaniei este de 41,5% din leafa oricarui salariat, in vreme ce media tarilor din zona noastra este de doar 21% in cazul celor platiti cu minimul pe economie. 
 

Sporurile bugetarilor vor ingheta
 

Din cauza ca bugetul Romaniei nu este intr-o situatie deloc "roz", in contextul in care deficitul bugetar pe primele zece luni din 2018 se ridica deja la 21 de miliarde de lei, sporurile bugetarilor vor ingheta.
 
Ceea ce parea doar un zvon a dvenit realitate, deoarece Executivul a pregatit in decembrie un proiect de ordonanta de urgenta prin care ar urma sa se plafoneze la nivelul lunii decembrie primele, compensatiile si sporurile, in vreme ce munca suplimentara nu se va compensa decat cu zile libere
 
Masurile au fost adoptate de Guvern in celebra "Ordonanta a taxelor”, aprobata in ultima sedinta din 2018. Mai mult, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca salariile bugetarilor ar trebui inghetate in 2019 cel putin sase luni. 
 

Ordonanta taxelor nu doar ca ingheata sporurile bugetarilor, ci scumpeste traiul tuturor romanilor

 
In incerarea de a acoperi deficiul bugetar ajuns la un nivel alarmant, Guvernul a lansat "Ordonanta taxelor", care este acum marul discordiei intre mediul privat si guvernanti. In timp ce companiile si firmele considera aceste taxe a fi daunatoare economiei si viitorului tarii, PSD-ALDE considera ca masurile luate sunt cele mai bune.
 
"Taxa pe lacomie", care se aplica bancilor de la 1 ianuarie 2019, de la 1 ianuarie 2019, in cazul in care dobanzile cresc peste un anumit nivel. Astfel, daca indicele ROBOR trece de 2%, Guvernul va taxa activele bancare. Acestea sunt creditele date populatiei si firmelor, dar si investitiile in titluri de stat, prin care imprumuta Guvernul. Masura va aduce 3,6 miliarde de lei la buget, potrivit Executivului. 
 
Analistul Adrian Benta se asteapta ca toate aceste costuri sa se regaseasca in final la client. Astfel, toti romanii cu credite, carduri de credit sau alte produse bancare vor ajunge sa plateasca mai mult. 
 
In domeniul gazelor, Executivul a aprobat plafonarea pretului la 68 de lei pe MWh timp de trei ani. O alta taxa impusa este cea de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul jocurilor de noroc. 
 
De asemenea, Guvernul va taxa companiile energetice cu 2% din cifra de afaceri, iar companiile telecom cu 3%.
 

Nu in ultimul rand, 2019 aduce schimbari si pe una dintre cele mai aprinse teme de discutie din anul anterior: Pilonul II de pensii

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, anunta initial ca romanii care au cotizat cel putin cinci ani la pilonul doi de pensii vor putea sa isi retraga banii, minus un comision de 2%.
 
Masura adoptata de Guvern in ultima sedinta din 2018 nu mai are o astfel de prevedere, iar populatia nu va mai putea sa isi scoata banii. Statul va putea primi, insa, contributiile in valoare de 3,75% din salariul brut in cazul in care contribuabilii opteaza pentru pensia de stat in loc de Pilonul II. Masura ar putea aduce economii la buget de 9 miliarde de lei anual in cazul in care toti cei 4,9 milioane de angajati din Romania opteaza pentru acest lucru.

In acest moment, peste 7 milioane de romani au conturi la fondurile de la Pilonul II. In cadrul acestora s-au strans peste 46 de miliarde de lei, dintre care peste 7 miliarde de lei sunt castigurile din investitii. 

Citeste si: Romania este tara europeana cu cei mai multi beneficiari de salariu minim

Sursa foto: pexels.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x