In ultimele zile se discuta din ce in ce mai des despre salariul minim brut pe tara garantat in piata pentru anul 2021, Guvernul, patronatele si sindicatele avand puncte de vedere diferite pe acest subiect. Premierul Ludovic Orban a declarat in aceasta saptamana, in cadrul videoconferintei cu reprezentantii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, ca salariul minim brut trebuie sa fie majorat numai in functie de evolutia economiei. Nu este pentru prima data cand premierul isi exprima public acest punct de vedere, seful PNL sustinand aceasta idee inca din primele sale zile la Palatul Victoria.
Guvernul propune astfel stabilirea unei formule cu un coeficient de corectie stabilit pe cresterea economica sau luandu-se in calcul si coeficientul de productivitate si cifra inflatiei din luna octombrie. Sindicatele si patronatele au insa alte pareri cu privire la salariul minim brut pe tara garantat, reprezentantii acestora neezitand sa il contrazica astfel pe premierul Orban. Sindicatele sustin ca in baza formulei utilizate si in urma cu un an, salariul minim brut ar trebui sa creasca anul viitor cu 170 de lei, pana la un nivel de 2.400 de lei.
Pe de alta parte, patronatele resping ambele propuneri, sustinand ca salariul minim pe economie ar trebui sa ramana si in 2021 la acelasi nivel ca in prezent - 2.230 de lei. O alta varianta sustinuta de patronate ar presupune inghetarea salariului minim pe economie pentru primele sase luni ale anului viitor, pana se va putea face o analiza mai ampla asupra efectelor economice ale pandemiei de coronavirus.
Lasand la o parte propunerile facute de reprezentantii Guvernului, sindicatelor si patronatelor, calcularea salariului minim brut pe economie trebuie sa tina cont de Legea 174/2020, care a intrat in vigoare chiar in vara acestui an. Potrivit acesteia, cosul minim de cumparaturi pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. In luna septembrie, valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie standard, de doi adulti si doi copii, a fost de 7.278 de lei, in crestere cu aproape cinci procente in raport cu aceeasi luna a anului precedent.
Premierul Ludovic Orban a ales calea diplomatiei si nu i-a contrazis pe reprezentantii sindicatelor si patronatelor, propunand formarea unui grup de lucru format din experti atat ai Guvernului, cat si ai patronatelor si sindicatelor. Acestia ar urma sa faca o analiza comparativa cu privire la mecanismele aflate la baza evolutiei salariului minim in alte state europene. Astfel, premierul Orban sustine ca s-ar putea stabili in mod obiectiv o forma de crestere predictibila a salariului minim pe economie pentru urmatorii patru ani.
Reprezentantii Cartel Alfa nu sunt de acord insa cu formarea acestui grup de lucru, acuzand Executivul de tergiversare. Confederatia sustine ca este nevoie de luarea unei decizii pe acest subiect cat mai curand, amanarea hotararii pana dupa alegerile de la inceputul lunii decembrie fiind facuta numai in baza unor motive electorale. Cartel Alfa a prezentat cu aceasta ocazie noua motive pentru care salariul minim pe economie ar trebui sa creasca in 2020.
Unul dintre aceste motive aduce in discutie o analiza comparativa cu tarile din jurul Romaniei, acolo unde salariul minim a crescut in 2020 cu un procent mai mare decat in tara noastra. Spre exemplu, daca salariul minim pe economie a crescut in Romania cu doar 7.2% in 2020, in Polonia a fost decisa o majorare a salariului minim cu nu mai putin de 15.6%. De asemenea, in Slovacia a crescut cu 11.5%, iar in Bulgaria cu 8.9%.
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!