Se elimina aceasta taxa! Cine sunt romanii care nu mai sunt obligati sa plateasca la stat pe 2025
brokeri de asiguraripolite rcataxa pe venituri
ASF elimina temporar o taxa pentru brokerii de asigurari, acestia urmand sa scape de plata contributiei de 0,1% pe veniturile din comisioane RCA in 2025. Primavara vine, asadar, cu o veste buna pentru brokerii de asigurari care vand polite auto obligatorii (RCA).
Conform unei decizii publicate in Monitorul Oficial, brokerii nu vor mai fi obligati sa plateasca taxa de 0,1% pe veniturile din comisioane aferente vanzarilor de RCA, pentru primele doua trimestre din 2025. Masura a fost adoptata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), la solicitarea UNSICAR – uniunea brokerilor de asigurare, si vine ca o forma de sprijin intr-un context economic delicat.
Scutirea se aplica pe fondul plafonarii preturilor RCA
Motivul acestei masuri il reprezinta prelungirea plafonarii tarifelor RCA, decisa de ASF pana la 30 iunie 2025. Intr-un astfel de context, comisioanele incasate de brokeri sunt limitate prin lege, ceea ce a dus la scaderea veniturilor acestora. Desi initial se ceruse eliminarea taxei doar pentru primul trimestru, UNSICAR a insistat si a obtinut extinderea beneficiului si pentru trimestrul al doilea.
Ce impact financiar are masura asupra brokerilor
Potrivit datelor oficiale, in primul semestru al anului trecut, veniturile brokerilor din vanzarea de
polite RCA au fost de peste 400 milioane lei. Aplicarea taxei de 0,1% ar fi insemnat o contributie de peste 400.000 lei catre ASF. O suma mica la prima vedere, dar importanta pentru o industrie afectata de reglementari si de prabusirea unor jucatori din piata. „Este o gura de aer pentru noi, mai ales ca brokerii au fost cei mai afectati de plafonarea comisioanelor”, a declarat Dorel Duta, presedintele UNSICAR.
Nu este prima data cand autoritatile renunta temporar la colectarea acestei contributii. O masura similara a fost aplicata in 2023, pentru sase luni, imediat dupa falimentul Euroins – eveniment care a zdruncinat serios increderea in piata de asigurari. In ambele cazuri, scopul principal a fost protejarea stabilitatii financiare a brokerilor si evitarea unui val de concedieri sau inchideri de firme din sector.