Aproape doua milioane de romani sunt platiti cu salariul minim pe economie, multi dintre ei ajungand in situatia de a trai de la o luna la alta. Guvernantii au promis in nenumarate randuri cresterea salariului minim pe economie, ceea ce s-a si intamplat in cele din urma. Specialistii avertizeaza insa ca veniturile celor platiti cu salariul minim vor scadea, in realitate, in loc sa creasca incepand de la 1 iulie.
Pentru a nu se ajunge in aceasta situatie, sindicalistii de la Cartel Alfa cer Ministerului de Finante si Guvernului modificarea urgenta a pragului pentru acordarea deductibilitatii fiscale in cazul celor platiti cu salariul minim pe economie, in vederea corelarii sale cu majorarea care intra in vigoare de la 1 iulie 2024. In caz contrar, cei care beneficiaza de aceasta majorare salariala vor avea parte de o scadere a veniturilor nete.
„Odata cu majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei a fost crescuta de la 200 la 300 de lei si suma deductibila, pentru care angajatorul nu plateste taxe si contributii sociale. Pentru a beneficia de aceasta suma neimpozabila, legislatia actuala prevede ca venitul brut realizat din salarii si beneficii asimilate salariilor sa nu depaseasca pragul de 4.000 de lei. Printre aceste beneficii de care nu mai ramane foarte mult loc fara o actualizare a plafonului se numara si tichetele de masa”, transmit sindicalistii de la Cartel Alfa.
Reprezentantii Cartel Alfa sustin ca in acest moment exista o necorelare privind majorarea salariului minim pe economie si mentinerea in legislatie a pragului de 4.000 de lei care conditioneaza deductibilitatea fiscala a taxelor si contributiilor sociale. „Fara actualizarea acestui prag, in final vom avea paradoxul ca tocmai salariatii cu venituri mici sa fie cei privati de alte beneficii asimilate salariilor. Mai exact, nu doar ca angajatii nu ar primi un sprijin real, dar calculele noastre arata ca se poate ajunge chiar la scaderea venitului net”, sustin sindicalistii.
„De exemplu, un angajat care acum este platit cu salariul minim pe economie si primeste tichete de masa castiga o suma totala neta cu 63 de lei mai mare fata de un angajat care din iulie va beneficia de majorarea salariului minim la 3.700 de lei, dar la care se mai pot adauga maximum 300 de lei pentru alte beneficii de natura sporurilor, indemnizatiilor, beneficiilor extrasalariale etc, astfel incat pragul de 4.000 lei sa nu fie depasit. O astfel de situatie contravine atat scopului majorarii salariului minim pe economie, cat si majorarii de la inceputul anului a valorii maximale a tichetelor de masa la 40 de lei/zi, odata cu masura schimbarii tratamentului fiscal favorabil, menita tocmai sa incurajeze angajatorii sa creasca valoarea acestor tichete acordate angajatilor”, se mai arata in comunicat transmis de Cartel Alfa.
Citeste si: TVA de 22% si impozit pe venit de la 10 la 16% de anul viitor?
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Romanii si bulgarii, nevoiasii Europei. Un studiu european scoate la iveala saracia din Romania si Bulgaria: un sfert dintre romani sunt in pericol!
Romania, pe ultimul loc in UE la utilizarea AI in business: un semnal serios pentru management
Cele mai mici vs cele mai mari salarii din tara. Unde muncesc romanii pe mii de euro net si unde primesc doar 3.000!
Piata imobiliara, resuscitata de cei cu bani! Creste puternic numarul romanilor care solicita autorizatii de construire
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Romania, pe ultimul loc in UE la utilizarea AI in business: un semnal serios pentru management
Cele mai mici vs cele mai mari salarii din tara. Unde muncesc romanii pe mii de euro net si unde primesc doar 3.000!