Grupul austriac nu se rezuma doar la atat si face si o estimare clara cu privire la pragul la care ar urma sa ajunga leul fata de euro. Daca in ultimele luni am putut vorbi de fiecare data despre un interval cuprins intre 4.63 si 4.66 lei/euro, acum ar urma ca acesta sa depaseasca pragul de 4.7/euro. Nu numai asta, dar ar urma sa ajunga aproape de pragul de 4.8/euro, ceea ce nu este deloc o veste imbucuratoare.
Asadar, vorbim despre o depreciere de 2 - 3% a leului, pe care austriecii o iau in calcul in cazul unor posibile episoade ocazionale de aversiune la risc la nivel global si in cazul unor posibile socuri domestice. Chiar si in aceste conditii, cei de la Erste noteaza ca deprecierea in cauza este considerata sub limita de viteza anuala a BNR.
Totodata, specialistii austrieci se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei sa isi reduca opozitia la deprecierea cursului pe parcursul anului urmator. Inflatia a scazut acum pana in interiorul tintei de 1.5 - 3.5%, ceea ce inseamna ca BNR nu va mai avea o motivatie puternica pentru cresterea dobanzii cheie de la nivelul actual de 2.5%. Daca aproape tot anul am putut vorbi despre o inflatie de aproape 5%, acum aceasta a scazut pana la un nivel de doar 3.4% in luna noiembrie. Acest lucru a fost posibil in principal datorita ieftinirii petrolului, dar si datorita reclasificarii unor servicii in cota redusa de TVA de 5%.
Nu in ultimul rand, cei de la Erste arunca o privire atenta si cresterii economice, care a scazut de la aproximativ 7% in anul 2017 pana la 4.3% in anul curent. De asemenea, se asteapta ca aceasta crestere economica sa scada pana la 3.4% in anul 2019.
Pe plan politic, lucrurile stau din ce in ce mai prost, indiferent despre ce am vorbi. In primul rand, PSD a pierdut majoritatea parlamentara in Camera Deputatilor, dupa ce patru deputati au plecat spre Pro Romania, partidul condus acum de fostul premier Victor Ponta. Fara o majoritate stabila in Camera, PSD nu mai poate trece proiectele de lege prea usor, opozitia dovedind deja ca este pe faza. De asemenea, aceeasi opozitie poate bloca in orice clipa activitatea parlamentara datorita faptului ca PSD nu se mai bucura de o majoritate stabila.
Lasand asta la o parte, Romania intra incepand cu anul 2019 intr-o perioada extrem de intensa din punct de vedere politic. Vara anului 2019 ne aduce alegerile europarlamentare, in timp ce sfarsitul anului ne aduce noi alegeri prezidentiale. Apoi, vara anului 2020 ne aduce inca un rand de alegeri locale, in timp ce sfarsitul anului ne propune un nou rand de alegeri parlamentare.
In aceste conditii, specialistii de la Erste noteaza faptul ca Romania se afla intr-o stare de instabilitate politica fara precedent, care va face ca situatia fiscala sa devina din ce in ce mai dificila.
Ultimele NOUTATI
Caloriile fantoma: cum mancarea ultra-procesata iti fura energia chiar daca e sub 500 kcal
Stresul invizibil: cum ne distruge sanatatea stimularea constanta, chiar si cand nu simtim stres
Problemele economice ale Romaniei sunt de olimpiada! Camera de comert Americana in Romania: Suntem constienti ca urmeaza o serie de masuri cu impact economic
Partenerii nostri
Migrarea in REGES-ONLINE, explicata pas cu pas de catre specialisti
Stagiul de cotizare pentru concediu medical [LEGISLATIE si STUDII DE CAZ]
Ce este franciza si cum se reflecta in contabilitate: Exemplu practic complet
De la teorie la practica: Ghid complet pentru contabilii incepatori, cu exemple utile
Rolul directorului economic in organizatie. Ce prevede fisa postului?
Ce trebuie sa contina fisa postului pentru lucratorul comercial