Stagflatia - fenomenul care ar putea prabusi sperantele europenilor cu privire la o redresare economica de tipul Pasarii Phoenix
stagflatiecriza pandemicacriza economicainflatiescumpirisomaj
Dupa doi ani in care pandemia de coronavirus a pus la pamant multe afaceri, dar si sectoare industriale intregi, reducand PIB-urile tarilor si crescand inflatia, inca exista speranta ca economia europeana isi ca reveni ca Pasarea Phoenix din propria cenusa. Avem sanse, cred expertii, insa nu avem garantii. Exista un pericol ce ne-ar putea spulbera acest vis, iar numele sau este "stagflatie".
Fostul premier italian Mario Monti sustine ca stagflatia este cel mai mare pericol la adresa recuperarii economice in regiunea europeana.
Conform economistilor, stagflatia este considerata a fi acel fenomen caracterizat de rata inflatiei ridicata, cresterea economica incetinita si somajul ridicat.
Pe langa stagflatie, exista, de asemenea, ingrijorare cu privire la efectul problemelor lantului de aprovizionare din Asia care afecteaza activitatea de productie din Europa, precum si faptul ca salariile mai mari ar putea alimenta presiunile inflationiste.
Asupra pericolului reprezentat de stagflatie s-a pronuntat si Nouriel Roubini, economistul recunoscut la nivel mondial pentru prezicerea crizei financiare din 2008.
Economistul sustine ca economia globala se indreapta spre "stagflatie". Profesorul de economie de la NYU Stern, a carui porecla este "Dr. Doom", datorita inclinatiei sale catre predictii cumplite, a avertizat ca bancile centrale si guvernele "pregatesc scena pentru mama crizei datoriilor stagfationale in urmatorii cativa ani".
Roubini se asteapta ca, in perioada urmatoare, inflatia sa fie trasa in sus de o cerere exploziva, in timp ce presiunile de aprovizionare precum protectionismul, destramarea lanturilor globale de aprovizionare si atacurile cibernetice asupra infrastructurii cheie vor contribui si ele la cresterea preturilor.
Mai mult, guvernele au imprumutat sume mari de bani pentru a-si finanta planurile de stimulare si sunt mult mai indatorate acum decat acum 50 de ani, a spus Roubini.
Nouriel Roubini crede ca Executivele lumii vor avea o misiune dificila in a-si acoperi datoriile, dar si in a salva bancile, companiile si gospodariile.