Taxe pentru prosumatori? Alba-neagra in Energie, din nou: PSD a luat foc, Ministerul Energiei denunta un Fake News grosolan
prosumatoritaxe prosumatori
Cand aveam speranta ca lucrurile se vor liniste pe piata autohtona a energiei, apare o noua problema ce pare sa creeze mari dispute intre cele doua mari partide aflate la guvernare: PSD si PNL. Este vorba despre cele mai recente modificari legislative efectuate de Ministerul Energiei, despre care PSD sustine ca reprezinta un bir pentru prosumatori.
In fapt, ministrul Energiei sustine ca este vorba despre o Ordonanta de Urgenta ce transpune in legislatia interna o directiva europeana. Conform normelor europene, suntem obligati sa adoptam directivele, in caz contrar ne putem trezi in procedura de infringement.
Iata cum explica Ministerul Energiei noile masuri adoptate:
Guvernul a adoptat, la propunerea ministerului
Energiei, Ordonanta de urgenta pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizarii energiei din surse regenerabile, precum si modificarea unor acte normative. Astfel, prin acest act normativ se completeaza cadrul legal stabilit prin Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
Prin adoptarea ordonantei de urgenta se contribuie la indeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de sera in modul cel mai rentabil si in conformitate cu propriile circumstante ale Romaniei, cu mixurile energetice si cu capacitatea specifica de producere a energiei din surse regenerabile.
Totodata, prin completarea cadrului legal necesar pentru promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile, pentru perioada 2021 – 2030, acceleram implementarea proiectelor de investitii care se realizeaza prin finantarea prevazuta in PNRR – Componenta 6 Energie.
Ce schimbari au fost realizate:
-
norme referitoare la sprijinul financiar pentru energia electrica din surse regenerabile, la autoconsumul acestui tip de energie electrica si la utilizarea energiei din surse regenerabile in sectorul incalzirii si racirii si in cel al transporturilor;
-
au fost stabilite criterii de durabilitate si de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera petnru biocombustibili, biolichide si combustibilii din biomasa;
-
reglementarea criteriilor de durabilitate conform noilor reglementari europene pentru combustibili proveniti din biomasa: stabilirea procedurii de notificare simpla pentru racordarile la retea a instalatiilor, adoptarea pe scara larga a utilizarii energiei din surse regenerabile in sectorul transporturilor, prosumatorii si comunitatile de energie din surse regenerabile, utilizarea pe scara larga a energiei din surse regenerabile in sectorul incalzirii si racirii;
PSD vine cu acuzatii grave: "O intrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce?"
"O intrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce? De ce a ales sa transpuna Directiva europeana privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adica prin taxarea prosumatorilor, desi in textul directivei exista sintagma „Statele membre pot sa taxeze…”? De ce pune frana dezvoltarii energiilor regenerabile prin taxare? Asta in timp ce europarlamentarii PSD propun si primesc aprobarea comisiei ITRE din Parlamentul European pentru simplificarea procedurilor si aprobarilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mica de 50 kW. Popescule, esti dator cu multe raspunsuri, dar pe acesta trebuie sa-l dai foarte repede pentru ca in 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavoda si nu ai ce sa pui in locul celor 700 MW. Energiile regenerabile sunt solutia daca le incurajezi sa se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, a transmis purtatorul de cuvant al PSD, Radu Oprea, duminica, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Energiei vine cu lamuriri: "Nu se introduce nicio taxa, prosumatorii nu vor plati absolut nicio taxa pentru energia consumata si produsa"
Virgil Popescu sustine ca
"nu se introduce nicio taxa, prosumatorii nu vor plati absolut nicio taxa pentru energia consumata si produsa (...) Am implementat o directiva privind energia regenerabila, prin care prosumatorii pot sa-si monteze in mai multe locatii panouri si pot beneficia de aceeasi compensare si de schimb intre locatii, ceea ce nu era prins pana acum, doar daca au aceeasi retea de distributie. Este un lucru pe care prosumatorii l-au cerut de mult timp. Neimplementarea directivei ar fi insemnat sanctiuni, eram deja in procedura de sesizare la Curtea de Justitie".
In opinia ministrului, discutiile din spatiul public referitoare la instituirea unei asa-zise "taxe pe soare" nu reprezinta altceva decat un fake news, o stire falsa.
"In anumite conditii, exista posibilitatea ca atunci cand numarul consumatorilor este foarte mare si ajunge la 8% din capacitatea SEN (sistemului energetic national - n.r.) in baza unor studii pe care le va face la acea data autoritatea de reglementare, lucru foarte putin probabil, din 2026, atunci Guvernul poate introduce o taxa. Este foarte clar: poate introduce, deci nu o taxa de maine, poimaine, de anul viitor, peste doi ani sau peste trei ani. Ministerul Energiei nu va sustine niciodata infiintarea unei astfel taxe
(...) "Nu va exista nicio taxa pentru prosumatori, acest lucru este cert. Guvernul Ciuca sprijina prosumatorii. Ordonanta a fost in dezbatere publica. Nimeni nu-si doreste aceasta taxa si nimeni nu va plati o astfel de taxa", a mai explicat ministrul.
Foto: manager.ro