Traim vremuri grele, dar nu vom fi si mai saraci. Sefa Fondului Monetar International, declaratie istorica
fmieconomia mondialapreviziuni economice
Sefa Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, a facut zilele acestea o declaratie puternica, transanta si care va ramane probabil in istorie ca o demonstratie de forta a economiei mondiale in fata problemelor actuale ce nu sunt deloc mici si nici putine.
Conform directoarei FMI, dificultatile momentului n-au reusit sa zdrobeasca economia mondiala. Aceasta se doveste a fi surprinzator de rezistenta, mai rezilienta decat s-ar fi asteptat chiar si cei mai optimisti dintre analisti.
Cu alte cuvinte, in pofida vremurilor grele pe care le traim cu totii, cu o inflatie mare, cu un cost crescut al traiului de zi cu zi, nu ne vom scufunda si mai mult, ci avem sanse sa vedem cum economiile lumii vor renaste mai devreme decat se anticipa.
Sefa FMI, declaratie de forta din Dubai
Cele spuse de sefa
FMI au facut parte dintr-un discurs rostit la Summitul mondial al guvernelor, care se desfasoara la Dubai.
Totusi, incetitudinile persista, a subliniat Georgieva, care insa priveste cu optimism si in tonuri pozitive perspectivele economice pentru perioada urmatoare.
"Desi incertitudinile sunt inca ridicate, putem fi putin mai increzatori in privinta perspectivelor economice, deoarece economia mondiala s-a dovedit a fi surprinzator de rezilienta (...)
Acest moment exceptional de incertitudine combina dificultatile cu care se confrunta economiile care inca se redreseaza dupa socurile precedente. Si o escaladare a conflictului ar agrava prejudiciile economice", a punctat sefa FMI.
Amintim ca, de curand, FMI a pus lupa pe economia romaneasca si a venit cu unele propuneri pentru a depasi problemele pe care le avem, mai ales pe partea de deficit bugetar. Astfel, in urma ultimei analize efectuate, economistii FMI ne indeamna sa adoptam o impozitare progresiva a veniturilor personale, cresterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%. Pe lista de solutii regasim si o noua taxa pe carbon in transporturi si constructii.
"Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas in directia corecta si a creat venituri suplimentare. Cu toate acestea, noi prognozam deficite fiscale de peste 6% din PIB in urmatorii ani, avand in vedere costurile noii legi a pensiilor. Noi masuri vor fi necesare pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile (...)
Veniturile din taxe ale Romaniei sunt cu mult sub nivelul din tarile comparabile si prea mici pentru a sustine servicii publice la standarde UE. In consecinta, nu exista o cale realista de progres fara o reforma substantiala a politicii fiscale”, a transmis FMI.
Foto: manager.ro