UE lanseaza EURO DIGITAL. Ni se dau asigurari ca numerarul nu va fi inlocuit
euro digitalmonede digitalecriptomonede
Varianta digitala a monedei euro este pe cale sa fie lansata de autoritatile europene, care promit ca noul euro digital, pe modelul monedelor virtuale, nu va inlocui numerarul, cetatenii fiind liberi sa aleaga ce modalitate de plata isi doresc.
Cetatenii ce vor dori sa opteze pentru euro digital ca moneda de plata, in detrimentul numerarului, vor putea stoca banii pe telefon sau pe un card bancar.
Eurodeputatul german, Markus Ferber este de parere ca la ora actuala e posibil ca cetatenii sa nu fie convinsi ca au nevoie reala de
euro digital, motiv pentru care autoritatilor europene implicate le revine sarcina de a ne explica clar care sunt avantajele adoptarii noului sistem suplimentar de plata.
"Pentru moment, euro digital pare o solutie in cautarea unei probleme pe care sa o rezolve", a spus, ironic, eurodeputatul.
Banca Centrala Europeana considera ca traim in era digitalizarii si euro trebuie si el sa se adapteze tendintelor bazate pe comert electronic, ce au explodat in intreaga lume. Pe de alta parte, concurenta facuta de criptomonede si atractivitatea tot mai mare a oamenilor catre aceasta zona pot constitui pericole pentru moneda euro, motiv pentru care oficialii BCE considera ca e necesar sa avem si o varianta electronica a euro.
Ideea nu e noua, ci inca din 2020 sefa Comisiei Europene a vorbit despre euro digital. Iata ce spunea Lagarde la momentul respectiv:
''Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci cand cheltuiesc, economisesc si investesc. Rolul nostru este de a asigura increderea in moneda. Aceasta inseamna garantarea adaptarii euro la era digitala. Ar trebui sa fim pregatiti sa emitem o moneda euro digitala, daca va fi necesar", a declarat Lagarde.
''Avem datoria de a juca un rol activ in echilibrarea riscurilor si beneficiilor inovatiei in plati, astfel incat banii sa continue sa serveasca bine europenii”, a mai spus oficialul BCE.
''Un euro digital ar face platile zilnice mai rapide, mai usoare si mai sigure. Ar putea sprijini digitalizarea economiei europene si ar putea incuraja activ inovarea in platile cu amanuntul'', conform ecb.europa.eu.
Foto: feepik.com