La inceputul saptamanii, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificari la Codul fiscal, inclusiv instituirea unor obligatii pentru prestatorii de servicii de plata si posibilitatea de ajustare a bazei de impozitare a TVA pentru reducerile de pret acordate ulterior livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, in situatii in care acestea nu sunt acordate direct clientilor.
Actul normativ, semnat de seful statului, impune prestatorilor de servicii de plata sa pastreze evidentele privind platile transfrontaliere si beneficiarii acestora, punand aceste informatii la dispozitia organelor fiscale.
“Prestatorii de servicii de plata sunt obligati sa pastreze evidente ale beneficiarilor platilor si ale platilor in legatura cu serviciile de plata pe care le presteaza pentru fiecare trimestru calendaristic, pentru a permite organelor fiscale competente sa efectueze controale privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii care se considera ca au loc in Romania, in vederea atingerii obiectivului de combatere a fraudei in domeniul TVA” se arata in actul normativ semnat de liderul de la Palatul Cotroceni.
Aceasta obligatie este aplicata numai serviciilor de plata prestate in ceea ce priveste platile transfrontaliere. “Se considera ca o plata este transfrontaliera in cazul in care platitorul se afla intr-un stat membru, iar beneficiarul platii se afla intrun alt stat membru, intr-un teritoriu tert sau o tara terta”, potrivit legii.
In plus, legea clarifica termenul de depunere a declaratiilor referitoare la regimurile speciale, stabilind explicit ultima zi calendaristica a fiecarei luni, indiferent daca aceasta este sau nu o zi lucratoare. In versiunea actuala a Codului fiscal, se specifica ca aceste declaratii pot fi depuse pana la finalul lunii urmatoare, dupa incheierea perioadei fiscale acoperite.
Legea introduce, de asemenea, posibilitatea de ajustare a bazei de impozitare a TVA pentru reducerile de pret acordate ulterior livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, chiar si in absenta acordarii directe catre clienti.
Ca exceptie, legea specifica ca "daca reducerile de pret nu sunt acordate direct clientului, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita pentru fiecare perioada fiscala un document centralizator in vederea ajustarii bazei de impozitare".
Citeste si: Ficare roman ar trebui sa aiba in casa macar 18.000 de lei stransi, pusi deoparte
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si