ASF cauta presedinte al Consiliului de administratie pentru Fondul de Compensare a Investitorilor
despagubiri fond investitoririscuri investitiifond compensare investitori
Desi, in acest an, numarul investitorilor la Bursa de Valori Bucuresti a crescut, multi romani sunt tematori cand vine vorba sa riste economiile de-o viata sau unele facute recent. Pe langa riscurile investitionale, una dintre reticiente este legata de cati bani vor primi inapoi daca nu piata, ci intermediarul le joaca feste.
De aceea, exista Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) care are ca scop compensarea acestora, in situatia incapacitatii membrilor FCI de a returna fondurile banesti si/sau
instrumentele financiare datorate sau apartinand investitorilor, care au fost detinute in numele acestora, cu ocazia prestarii de servicii de investitii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investitii.
Acum, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a inceput procesul de selectie pentru functia de presedinte al Consiliului de administratie al FCI.
Persoanele interesate de ocuparea unei astfel de pozitii isi pot depune dosarele de candidatura pana pe 9 iulie 2021, ora 23.59, la adresa de e-mail: candidati_FCI@asfromania.ro.
Membrii Consiliului de Administratie al Fondului trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile prevazute la art. 15 din Legea nr. 88/2021 privind FCI: sa fie absolventi de studii universitare de lunga durata cu diploma de licenta sau cu studii universitare de scurta durata cu diploma de licenta si master in domeniul economic sau juridic; sa aiba o buna reputatie si probitate morala; sa aiba experienta profesionala dovedita in domeniul financiar sau in cel de activitate de reglementare/supraveghere institutii de credit, finante sau piata de capital de minimum 8 ani.
De asemenea, potrivit Art. 16. membrii Consiliului de administratie al Fondului trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa nu fie soti, rude sau afini pana la gradul al doilea intre ei; sa nu fie senatori, deputati, membri ai Guvernului sau sa detina functii de conducere in cadrul vreunui partid politic ori organizatie politica pe perioada exercitarii mandatului; sa nu aiba inscrise in cazierul judiciar sanctiuni prevazute de lege;
Totodata, ei trebuie sa nu aiba inscrise in cazierul fiscal sanctiuni prevazute de lege; sa nu detina in cadrul vreunei entitati prevazute la art. 3 (1) calitatea de actionar, angajat sau director, membru al consiliului de administratie, consiliului de supraveghere ori directoratului, dupa caz; sa nu fi fost condamnati in ultimii 5 ani pentru savarsirea unei infractiuni prevazute de legislatia in domeniul financiarbancar, legislatia privind insolventa sau protectia consumatorilor; sa nu fi fost sanctionati de ASF sau Banca Nationala a Romaniei cu interzicerea desfasurarii de activitati pe pietele supravegheate de acestea.
FCI este administrat de un Consiliu de administratie compus dintr-un un membru desemnat de ASF, care este presedintele Consiliului de administratie; un membru desemnat de Ministerul Finantelor; un membru desemnat de ASF dintre reprezentantii propusi de catre participantii la Fond din randul acestora.
Membrii Consiliului de administratie al Fondului sunt numiti pentru un mandat de 5 ani prin act administrativ individual emis de ASF.
Fondul a fost infiintat in iunie 2005 si are drept misiune administrarea unei scheme de compensare solide care sa contribuie la cresterea increderii si a participarii investitorilor pe piata de capital din Romania.
Fondul compenseaza, in mod egal si nediscriminatoriu, investitorii in limita unui plafon maxim, reprezentand echivalentul in lei al sumei de 20.000 de euro de investitor, plafonul prevazut de Directiva 97/9/CE privind schemele de compensare a investitorilor.
Sursa foto: pexels.com