Banca Centrala Europeana ieftineste, peste noapte, dobanzile! Scad ratele la banci pentru creditele in euro chiar si pentru romani!
dobanzi credite eurodobanzile la creditele in eurocredite in euroimprumuturi in euro
Veste buna de la Banca Centrala Europeana pentru romanii care au credite in euro! BCE a redus dobanda de referinta, iar acest lucru inseamna mai putina presiune pe piata, un semnal pe care bancile il vor prelua si, implicit, vor ieftini dobanzile percepute de la clientii persoane fizice si/sau juridice.
Joi, Banca Centrala Europeana a decis sa faca o miscare importanta pe piata monetara a zonei euro. BCE a redus rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct, la 2,25%.
Conform analistilor, decizia ar fi una menita sa pregateasca Europa de impactul economic al razboiului comercial.
Impact pozitiv pentru romanii care au de rambursat credite in euro
Aceasta miscare va aduce o relaxare financiara pentru romanii care au de rambursat credite in euro cu dobanda variabila.
Dobanzile sunt asteptate sa scada in perioada urmatoare, in momentul in care bancile isi vor actualiza nivelul dobanzii. Acest lucru se intampla de obicei la fiecare 3 sau 6 luni.
Economistii recomanda sa fie evitate imprumuturile in alta moneda
Desi acum asistam la o scadere a dobanzilor pentru creditele in euro, avertismentele analistilor raman in picioare, iar acestea indica romanilor sa evite creditele in alta moneda decat cea in care sunt platiti!
Daca iei un credit intr-o moneda diferita fata de cea in care esti platit, principalul risc este cel valutar. Asta inseamna ca orice fluctuatie a cursului de schimb te poate afecta direct. De exemplu, daca ai salariul in lei, dar creditul in euro, o crestere a valorii euro in raport cu leul va duce automat la cresterea ratei lunare, chiar daca suma in euro ramane aceeasi. Asa ajungi sa platesti mai mult, fara sa fi gresit nimic si fara sa fi crescut datoria propriu-zisa.
Un alt risc este instabilitatea bugetului personal. Desi pare ca ai o rata lunara „fixa”, ea nu este fixa in moneda ta. In fiecare luna, suma pe care trebuie s-o achiti in lei variaza in functie de cursul valutar, ceea ce face dificila planificarea financiara. Nu stii niciodata cat o sa platesti luna viitoare si esti mereu la mana pietei valutare, iar asta creeaza un stres continuu.
In plus, te expui la un risc economic dublu: nu doar ca esti influentat de evolutia dobanzilor, ci si de instabilitatea monedei. Daca apar probleme economice sau tensiuni externe care afecteaza moneda nationala, tu vei simti impactul imediat in buzunar, pentru ca rata ta se poate transforma brusc intr-o povara greu de dus.
Pe scurt, un credit in alta moneda decat cea in care esti platit este un pariu riscant. Poate parea avantajos la inceput, dar in timp poate deveni o capcana financiara din care se iese greu.
Sursa foto: unsplash.com