BNR continua sa mentina dobanda scumpa, ceea ce nu e deloc bine pentru romanii datori la banci
credite bancaredobanzi bancare
In cea mai recenta sedinta a BNR, institutia a decis sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an.
"Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de astazi, 13 mai 2024, a hotarat urmatoarele:
-
mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an;
-
mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an;
-
mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit", a transmis BNR.
De ce nu e buna decizia pentru romanii cu datorii la banci
Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an genereaza noi presiuni pe umere romanilor care trebuie sa ramburseze credite la banci.
Decizia BNR nu va permite
bancilor comerciale sa ieftineasca dobanzile percepute firmelor si populatiei.
Cu alte cuvinte, dobanzile raman piperate pentru creditele in lei cu dobanda variabila.
Totusi, perspectivele sunt bune
Sunt sanse ca in viitorul apropiat BNR sa reduca dobanda, deoarece tot institutia ne transmite ca inflatia e in scadere: "Rata anuala a inflatiei a scazut in martie 2024 la 6,61 la suta, de la 7,23 la suta in februarie, in principal ca urmare a incetinirii cresterii preturilor alimentelor.
Rata anuala a inflatiei a revenit astfel in martie la nivelul de la finele anului trecut, in conditiile in care cresterile de dinamica consemnate pe ansamblul trimestrului I 2024 de preturile energiei electrice, combustibililor si produselor din tutun au fost contrabalansate ca impact de decelerarea inflatiei de baza si de descresterea dinamicii preturilor LFO.
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a continuat sa se reduca in primele trei luni din acest an, dar mai lent decat in precedentele doua trimestre, coborand la 7,1 la suta in martie, de la 8,4 la suta in decembrie 2023. Decelerarea a avut ca determinanti si in acest interval efecte de baza dezinflationiste, corectii ale cotatiilor marfurilor agroalimentare si masura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de baza, precum si dinamica in scadere a preturilor importurilor. Impactul acestor factori a fost atenuat de efectele masurilor fiscale aplicate in debutul anului curent si de nivelul marit al anticipatiilor inflationiste pe termen scurt. Acestora li s-au alaturat influentele cresterilor de costuri salariale consemnate spre finele anului trecut, ce au fost transferate, cel putin partial, asupra preturilor unor servicii si bunuri nealimentare, inclusiv pe fondul redinamizarii consumului privat", a transmis BNR.
Foto: manager.ro