Intr-o lume financiara in continua schimbare, romanii continua sa pastreze o relatie speciala cu depozitele bancare, considerate inca o optiune atractiva pentru gestionarea economiilor personale. Astfel, intrebarea care planeaza in mintea multor oameni face referire la cat se mai poate castiga din depozitele bancare in anul 2023. Cu toate optiunile diverse de investitii disponibile astazi, multi aleg sa pastreze o parte semnificativa din economii in banci, bazandu-se pe beneficiile pe care le ofera aceasta forma traditionala de economisire.
In primul rand, depozitele bancare ofera o siguranta financiara sporita, ele fiind asigurate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, ceea ce inseamna ca banii investiti sunt protejati in cazul unei crize financiare sau al falimentului bancii. De asemenea, poti accesa banii investiti in depozit in orice moment, fara penalitati majore, ceea ce face aceasta optiune potrivita pentru economiile de urgenta sau cheltuieli neprevazute. Nu in ultimul rand, depozitele bancare ofera un randament garantat, cunoscut dinainte, ceea ce inseamna ca stii exact cat vei castiga la finalul perioadei de depozitare.
In acelasi timp insa, rata dobanzii la depozitele bancare este adesea mai mica decat potentialul de castig pe pietele financiare sau in alte investitii, ceea ce poate reduce cresterea capitalului pe termen lung. Mai mult, daca dobanda la depozit nu depaseste rata inflatiei, puterea de cumparare a banilor tai poate sa scada in timp.
Potrivit unei analize realizate de Conso.ro, dobanzile la depozite au inceput sa scada in acest an mai repede decat cele la credite, inca din luna ianuarie. Raportandu-ne la depozitele noi la termen pentru gospodarii, cu scadenta de pana la un an inclusiv, dobanda medie in luna iunie 2022 era de 4.38%. Pana la finalul anului trecut dobanda medie a tot crescut, ajungand in luna decembrie la un nivel de 7.09%. Au urmat insa sase luni de scadere, in luna iunie a anului curent ajungand la 6.37%.
In cazul depozitelor in euro, dobanda este cu mult mai scazuta. In iunie 2022, dobanda medie la depozitele in euro cu scadenta de pana la un an inclusiv era de numai 0.07%. Au urmat cresteri pana la finalul anului trecut, ajungand in luna decembrie la un nivel de 1.05%. Ascensiunea a continuat si pe parcursul anului curent, ajungand in luna iunie la 1.46%.
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si