Credit la banca pe 30 de ani: cat e de riscant, de fapt
credit la banca pe 30 de anicredit ipotecarcredit imobiliar
Pentru majoritatea oamenilor obisnuiti, singura modalitate prin care pot ajunge sa-si cumpere o locuinta e reprezentata de creditul bancar. Doar ca putini sunt constienti de faptul ca o indatorare pe o perioada atat de indelungata vine la pachet cu o serie de riscuri substantiale.
In general, creditele pentru locuinta au o perioada de rambursare de 20, 30 de ani, vorbim despre decenii de acum incolo in care tu-ti asumi un angajament de plata care nici macar nu e fix, ci variabil in functie de mai multi factori ce se schimba si a caror evolutie negativa te poate duce foarte usor in imposibilitate de plata, mai devreme sau mai tarziu.
Ceea ce se intampla astazi, de exemplu, pe piata dobanzilor bancare, ar trebui sa fie graitor pentru cat de imprevizibila e situatia romanilor care-si asuma credite cu dobanzi variabile si cat de periculoasa poate fi decizia pe termen lung.
Daca la inceputul lui 2022 ROBOR la 3 luni era de doar 3,02%, astazi se situeaza intre 6 si 7%, deci intr-un singur an, indicele in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila a explodat, generand scumpiri de sute sau chiar mii de lei (dupa caz), la ratele bancare. E evident ca salariile in nicio ramura economica n-au tinut pasul, deci debitorii sunt indatorati peste cat probabil s-au gandit vreodata ca vor fi, mai ales de la un an la altul.
Ce ar trebui sa stii, inainte de a te imprumuta pentru perioade lungi de timp
Acestea fiind spuse, iata cateva aspecte pe care ar trebui sa le iei in considerare, cand doresti sa te imprumuti la banca pe o perioada atat de indelungata:
-
Rata dobanzii: Cu cat rata dobanzii mai mare, cu atat vei plati mai mult in total pe cei 30 de ani. Daca dobanzile cresc in timp, acest lucru poate afecta rata de rambursare si bugetul tau lunar, putand duce la situatia in care efectiv nu-ti mai permiti achitarea creditului.
-
Capacitatea de plata: Asigura-te ca poti face fata ratei lunare pe toata durata imprumutului. Ai grija sa nu-ti supraincarci bugetul cu rate mari, astfel incat sa mai ai resurse financiare si pentru alte cheltuieli si neprevazute.
-
Inflatie si valoare banilor in timp: Cum inflatia va eroda puterea de cumparare a banilor, suma pe care o platesti acum va avea o valoare reala mai mica peste 30 de ani.
-
Stabilitatea economica: Daca economia sufera schimbari semnificative, poate afecta veniturile tale si capacitatea de a plati imprumutul pe termen lung.
-
Alte oportunitati: In loc sa te indatorezi practic pe viata, poate exista posibilitatea sa investesti bani in altceva cu un potential mai mare de randament, care sa-ti aduca bani, astfel incat sa cumperi locuinta fara imprumut si, totodata, sa te bucuri in continuare de profitabilitatea investitiilor.
-
Flexibilitatea imprumutului: Asigura-te ca ai optiuni de refinantare sau de plata anticipata fara penalitati, in cazul in care situatia financiara se schimba in viitor.
Inainte de a lua o decizie, discuta cu un consilier financiar pentru a evalua situatia ta individuala si pentru a intelege mai bine riscurile si beneficiile asociate imprumutului pe o durata lunga de timp.
Foto: manager.ro