Cum este sa fii banca nationala in vreme de razboi. Ce rezerve de aur au bancile centrale din Rusia si Ucraina si pe cat aur conteaza Romania
rezerve aur rusiarezerve aur romaniaprabusire rubla
In vreme de razboi, numai banca nationala a unor state beligerante sa nu fi. Banca Rusiei se confrunta cu prabusirea rublei, determinata de sanctiunile internationale, dar si cu retrageri masive de numerar din partea populatiei, aceeasi problema avand-o si Banca Nationala a Ucrainei.
Insa,
Ucraina a dat asigurari ca sistemul bancar functioneaza normal, in pofida crizei provocate de atacul Rusiei.
Cu toate acestea, banca a restrictionat retragerea de valuta de catre persoane fizice, exceptie facand companiile care respecta planurile de mobilizare ale Guvernului.
La randul ei, Banca Rusiei a majorat dobanda de referinta la 20% si a promis ca va asigura mentinerea stabilitatii financiare si continuitatea operatiunilor institutiilor financiare, utilizand toate instrumentele necesare.
Institutia a dat asigurari ca a anticipat actiuni clare pentru toate scenariile.
Cea mai recenta operatiune a constat in vanzarea a 2.390 miliarde de ruble (26 miliarde de dolari) la o licitatie repo de o zi.
Nu a existat limita la aceasta licitatie, menita sa sprijine bancile cu lichiditati, in conditiile in care SUA au interzis persoanelor fizice si companiilor americane sa faca afaceri cu Banca Rusiei, cu Fondul suveran de investitii al Rusiei si cu Ministerul rus de Finante.
SUA estimeaza ca Putin dispune de rezerve valutare de aproximativ 635 miliarde de dolari, iar sanctiunile sunt destinate sa-i limiteze capacitatea de a vinde rezervele pentru a reduce presiunile de finantare din Rusia.
In cadrul acestor rezerve, un loc important il ocupa cele de aur, care, in cazul Rusiei, s-ar ridica la 2.229 de tone. Rusia este pe locul cinci in clasamentul celor mai mari rezerve de aur, pe primele pozitii fiind SUA (8.134 tone), Germania (3.364 tone), Italia (2.453 tone) si Franta (2.436 tone).
In schimb, Ucraina are o rezerva de aur de putin peste 27 de tone.
Cate tone de aur are Romania
La 28 februarie 2022, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la 41,877 miliarde de euro, fata de 43,106 miliarde, la 31 ianuarie 2022.
Luna trecuta, intrarile au insumat 3,228 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finantelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligatiuni ale Ministerului Finantelor in valoare nominala totala de 2,5 miliarde de euro); alimentarea contului Comisiei Europene si altele.
In acelasi timp, rezerva a inregistrat iesiri de 4,457 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit la BNR; plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta (inclusiv rambursarea emisiunii de obligatiuni denominata in dolari americani a Ministerului Finantelor in suma de aproximativ 2,087 miliarde de dolari americani) si altele.
Nivelul rezervei de aur s-a mentinut la 103,6 tone.
In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a fost de 5,671 miliarde de euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur), la 28 februarie 2022, au fost de 47,548 miliarde de euro, fata de 48,451 miliarde, la 31 ianuarie 2022.