Imperiul bancar global incepe sa se clatine: peste jumatate dintre banci au probleme legate de profitabilitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Imperiul bancar global incepe sa se clatine: peste jumatate dintre banci au probleme legate de profitabilitate
Imperiul bancar global incepe sa se clatine: peste jumatate dintre banci au probleme legate de profitabilitate
de Magda Florea la 20 Dec. 2022
Urmareste-ne pe Google News
sectorul bancarbanciprobleme banci

"Viitorul bancilor la nivel global este incert, in con-textul in care peste jumatate dintre ele se confrunta cu o profitabilitate scazuta si perspective reduse de crestere, in ciuda cresterii marjelor din ultima perioada", celei de-a 12-a editii a McKinsey Global Annual Banking Review, studiu realizat de McKinsey&Company.
 


Nici bancile din Romania nu se afla intr-o pozitie mai avantajoasa fata de ceea se intampla la nivel global, trag un semnal de alarma analistii citati.
 
Conform acestora, bancile din tara noastra s-ar putea confrunta cu provocari importante in cazul unei perioade viitoare marcata de incertitudine, in care rentabilitatea capitalului propriu la nivel european ar putea scadea sub 6%, conform raportului.
 

Previziuni destul de negative si pentru sectorul bancar autohton

 
"In acest context, bancile din Romania vor fi fortate sa apeleze la masuri axate pe rezilienta si sa isi regandeasca in mod fundamental modelul de business. Majoritatea urmeaza, in continuare, modelul de banca universala dar care, in prezent, genereaza un ROE (return on equity) adecvat de peste 12% doar pentru primele cinci banci din sistemul bancar romanesc.  
 
Pe termen scurt, este necesar ca bancile sa se pregateasca de o perioada care necesita adoptarea unor masuri axate pe rezilienta (financiara, digitala & tehnologica si organizationala). In acest fel, jucatorii locali se vor putea situa intr-o pozitie suficient de puternica pe viitor, atenuand impactul economic.
 
Pe termen lung, acestea trebuie sa investeasca in prioritati strategice care pot imbunatati cu adevarat modelul de business si revitaliza profitabilitatea. Desi oportunitatile sunt vaste, de la a concura eficient in zona de online banking pana la a finanta proiecte sustenabile sau a oferi servicii aditionale care creeaza o implicare activa a clientilor, efortul poate fi unul semnificativ. La nivel local, peste 85% din jucatori trebuie sa faca aceste investitii si, totodata, sa se concentreze pe viabilitatea modelului lor de afaceri care se lupta sa genereze un ROE peste costul capitalului propriu. In acest sens, ramane de vazut cate banci romanesti vor reusi sa se reinventeze si sa adopte un model de business care sa asigure un avantaj competitiv pe viitor", se arata in analiza.
 

Bancile romanesti s-au confruntat cu dificultati in a atinge un ROE mai mare decat costul capitalului propriu chiar si in anii recenti de crestere

 
Bancile din intreaga lume si-au revenit la nivel accelerat dupa pandemie, cu o medie de crestere ROE de 12% in 2021. In Romania, bancile au inregistrat venituri de 130 miliarde de euro in acelasi an, in crestere cu 12,5% fata de 2020, iar profitabilitatea a atins un nivel record, cu un ROE de 13,5% in 2021, depasind media Europei Centrale si de Est cu 4,4%. Propulsat de o crestere puternica a ratelor dobanzilor, ROE in T3 2022 a fost de 16,6% comparativ cu 13,6% in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Bancii Nationale a Romaniei. 
 
Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre bancile din lume continua sa aiba un ROE care se situeaza sub costul capitalului (9-11% medie globala), iar cresterile recente ale marjelor au oferit randamente peste costul capitalului pentru doar 35% dintre banci. Acesta este si cazul multor jucatori din Romania, care au avut dificultati in a atinge un ROE mai mare decat costul capitalului propriu chiar si in anii recenti de crestere. 
 

Pe fondul unei perioade de incertitudine economica, bancile din Romania se vor confrunta cu provocari fundamentale

 
Privind in perspectiva, impulsul dat profitabilitatii de marjele mari recente s-ar putea dovedi temporar, iar diferentele dintre banci se vor adanci si mai mult. In timp ce majoritatea bancilor la nivel global se vor confrunta cu o incetinire a cresterii pe termen lung, cele europene s-ar putea confrunta cu o perspectiva mai ingrijoratoare: in cazul unei perioade de incetinire economica, ROE ar putea scadea sub 6%, conform estimarilor din raportul McKinsey & Company. Avand in vedere un cost global al capitalului propriu cuprins intre 9-11%, acest lucru prezinta provocari fundamentale pentru jucatorii locali.
 
Impactul poate fi semnificativ pentru sectorul bancar romanesc, unde ~65% din venituri sunt generate de dobanzi, comparativ cu media europeana de ~55%, iar primii zece jucatori in domeniu (din 34) reprezinta ~86% din activele pietei. In plus, majoritatea urmeaza, in continuare, modelul de banca universala dar care, in prezent, genereaza un ROE adecvat de peste 12% doar pentru primele cinci banci din sistemul bancar romanesc.
 
“Principala intrebare este ce se va intampla cu bancile locale atunci cand se vor confrunta cu o incetinire a cresterii si costuri din ce in ce mai mari. Pentru a se putea situa intr-o pozitie suficient de puternica pe viitor, bancile romanesti ar trebui ca pe termen scurt sa adopte o pozitie defensiva (aplicand masuri axate pe rezilienta), iar pe termen lung una ofensiva (prin accelerarea investitiilor in oportunitati care sa le imbunatateasca modelul de business)", afirma Ovidiu Tisler, Associate Partner McKinsey&Company Bucuresti.
 
Dintre cele patru tipuri de actiuni de rezilienta identificate in raportul McKinsey si pe care bancile le pot pune in aplicare - financiara, operationala, digitala & tehnologica si organizationala - prima si ultimele doua sunt foarte relevante pentru sectorul bancar romanesc:
 
Actiuni pentru rezilienta financiara: Bancile prezente in Romania trebuie sa isi asigure o structura a venitului net cu o expunere mai mica la ratele dobanzilor. De asemenea, ar trebui sa vizeze o rata C/I (cost-to-income) sub 40%, o tinta ambitioasa in comparatie cu procentul C/I de aproximativ 54% atins de bancile romanesti in 2021.
 
Actiuni pentru rezilienta digitala & tehnologica: Bancile ar trebui sa continue sa isi construiasca o baza digitala solida si sa se concentreze pe cererea tot mai mare a clientilor pentru servicii digitale. In 2021, Romania a inregistrat a doua cea mai mare pondere a clientilor (27%) care incepusera recent sa utilizeze servicii bancare digitale (fata de 20% in Europa Centrala si de Est), cresterea fiind determinata in special de activitatea pe dispozitive mobile, conform studiului "Digital Sentiment Survey" realizat de McKinsey. Pe termen scurt, bancile din Romania ar trebui sa faciliteze tranzitia catre mai multe servicii si produse digitale, concentrandu-se, de exemplu, pe produsele avansate (credite, asigurari non-viata) unde sucursalele raman principalul canal de vanzari.
 
Actiuni pentru rezilienta organizationala: Bancile care vor avea cele mai bune rezultate vor fi cele care reactioneaza rapid, care incearca sa fie agile in operatiunile de zi cu zi cat si in luarea decizilor, precum si cele care investesc in atragerea talentului potrivit, pregatirea si pastrarea angajatilor. 
 
Pe termen lung, bancile vor trebui sa isi schimbe strategia pentru a-si consolida baza de crestere. Investitile in furnizarea de servicii si produse care se diferentiaza vor fi esentiale pentru a crea modele de afaceri mai bune care sa revitalizeze profitabilitatea. Printre oportunitatile de viitor se numara finantarea sustenabila care se afla in pragul unei "noi ere", pe masura ce bancile finanteaza nu doar energia verde, ci si o gama mult mai larga de proiecte in toate sectoarele industriale. Acest lucru creeaza oportunitati remarcabile, inclusiv pentru sectorul bancar romanesc, in care doar una dintre cele 34 de banci este activa in domeniul emisiunilor de obligatiuni sustenabile (green bonds). 
 
Cu toate acestea, efortul va fi unul semnificativ intrucat la nivel local, peste 85% din jucatori trebuie sa faca aceste investitii si, totodata, sa se concentreze pe viabilitatea modelului lor de afaceri care se lupta sa genereze un ROE peste costul capitalului propriu. Contextul actual ofera bancilor romanesti, asadar, oportunitatea de a alege intre a continua cu modelul de banca universala sau a adopta o strategie axata pe segmente sau produse specifice (ex. servirea exclusiva a segmentului digital prin credite online sau a IMM-urilor prin capital de lucru). Ramane de vazut cate banci romanesti vor reusi sa se reinventeze si sa adopte un model de business care sa asigure un avantaj competitiv pe viitor.
 
"In contextul in care conditiile de piata sunt foarte dinamice, nevoia de digitalizare genereaza investitii greu de sustinut, iar lupta pentru atragerea angajatilor de calibru se intensifica si mai mult, ramane de vazut in ce masura bancile din afara top zece vor putea pune bazele unei cresteri pe termen lung. Cert este ca mentinerea modelului de banca universala pe care majoritatea il urmeaza este inadecvat pentru asigurarea profitabilitatii si cladirea unei baze solide de crestere. Este momentul ca bancile sa isi regandeasca strategia", adauga Ovidiu Tisler.
 
Puteti consulta raportul specialistilor, in integralitate, AICI.
 
Te-ar putea interesa si: Din ianuarie 2023, pentru toti romanii care vor salarii mai mari: cursuri GRATUITE de formare profesionala, oferite de stat
 
Foto: freepik.com

 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Companii

Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie

today04 Oct. 2024
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Companii

Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level

today04 Oct. 2024
De la 1 octombrie, s-a eliminat acest impozit. Cine e scutit?
Economie

De la 1 octombrie, s-a eliminat acest impozit. Cine e scutit?

today04 Oct. 2024
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Business

Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor

today04 Oct. 2024
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere

today04 Oct. 2024
Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei

today04 Oct. 2024
Cum sa ii faci sefului o impresie buna la serviciu, inca din prima zi
Companii

Cum sa ii faci sefului o impresie buna la serviciu, inca din prima zi

today04 Oct. 2024
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program

today04 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la 1 octombrie, s-a eliminat acest impozit. Cine e scutit?
Economie

De la 1 octombrie, s-a eliminat acest impozit. Cine e scutit?

today04 Oct. 2024
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Business

Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor

today04 Oct. 2024
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul...

Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere

today04 Oct. 2024
Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei

today04 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x