In plina criza politica, Leul e in picaj liber pe tabela de marcaj a cursului valutar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In plina criza politica, Leul e in picaj liber pe tabela de marcaj a cursului valutar
In plina criza politica, Leul e in picaj liber pe tabela de marcaj a cursului valutar
de Magda Florea la 07 Sep. 2021 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
devalorizare leueuro leucurs valutar

Euro inscrie gol dupa gol in fata monedei noastre nationale, in timp ce portarul si linia defensiva sunt antrenati intr-un scandal politic demn de cauze mai bune. 
 


Marti, euro a inregistrat, pentru a patra zi consecutiv, un nivel maxim istoric in fata monedei noastre nationale.
 
Un euro a ajuns, pe 7 septembrie, la valoarea de 4.9488 lei, crescand de la maximul anterior, inregistrat luni, de 4,9475 lei. De asemenea, prin comparatie euro a inceput anul la un curs de 4,8691 lei. 
 

Surpriza si nu prea

 
Cotatiile extrem de puternice ale euro in fata leului nu sunt o surpriza. Inca din anul 2019, Fondul Monetar International lansa un avertisment transant: "Leul a fost supraevaluat de autoritatile din Romania si este mult mai "greu" decat ar trebui sa fie in raport cu economia tarii"
 
In luna septembrie a anului 2019, expertii Fondului Monetar International (FMI) au intocmit un raport devastator cu privire la economia Romaniei. 
 
FMI atragea atentia asupra faptului ca, in mod normal, cursul real al leului in raport cu euro ar trebui sa fie, de fapt, cu zece procente mai mare.
 
Cei de la FMI spuneau ca una dintre cauzele care au dus la acest decalaj ireal este reprezentata de politicile fiscal-bugetare adoptate de Guvernul Romaniei in cei trei ani de guvernare social-democrata, care au avut un impact negativ asupra principalelor coordonate economice nationale. Practic, daca leul nu ar fi supraevaluat, ar trebuit sa platim pentru un euro 5,2 lei, inca din urma cu 2 ani.
 

Toate astrele s-au aliniat nefavorabil monedei noastre nationale

 
Din 2019 pana in prezent, leul a inregistrat mai multe minime istorice in fata euro,cu o frecventa destul de ridicata si alimentate atat de factori interni, precum crizele politice si masurile fiscal-bugetare populiste si, implicit, paguboase, cat si de factori externi.
 
In prezent, ne confruntam cu aceeasi situatie. Tensiunile de pe scena politica imping euro la noi maxime istorice, in timp ce situatia din plan international e caracterizata la randul ei de lipsa de predictibilitate si instabilitate, pe fondul temerilor legate de un nou val pandemic.
 
Aceste lucruri se afla intr-o legatura de dependenta reciproca, deoarece, conform principiilor de baza ale economiei, evolutia cursului valuar este influentata atat de evenimentele din plan intern, cat si de tenditele pietelor internationale. 
 
De exemplu, in luna martie a acestui an, cand euro inghenunchease din nou moneda nationala, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, spunea ca aceasta crestere a euro vine pe fondul general al intaririi valutelor, in special a dolarului, care si-a consolidat puternic pozitia in ultima perioada.
 
De asemenea, expertul sustinea ca tensiunile sociale, dar si presiuni pe pietele externe contribuie la aceasta crestere care are un caracter speculativ si despre care analistul considera ca va continua si in perioada urmatoare, insa nu foarte accentuat.
 
Din nefericire, in acest moment, toate astrele s-au aliniat nefavorabil monedei noastre nationale, iar optimismul BNR pare sa se spulbere incet, dar sigur. Avem o criza politica inca nedetonata, dar in plina ascensiune, o criza sanitara globala ce pune presiuni pe pietele internationale, dar si bugete nationale si sectoare industriale cutremurate din temelii, de aproape doi ani, de la izbucnirea pandemiei.
 
In acest context, luna trecuta, economistii si-au ponderat optimismul in previziuni, in fata celui de-al patrulea val pandemic. Indicatorul de Incredere Macroeconomica realizat de Asociatia CFA Romania a inregistrat un usor declin in luna iulie 2021, pe fondul temerilor legate de evolutia crizei sanitare in acest moment al pandemiei, cand se contureaza un nou val epidemiologic. 
 
Una dintre cele mai ingrijoratoare vesti furnizate de experti vizeaza cursul de schimb euro-leu. CFA estimeaza ca, in urmatoarele 12 luni, euro va depasi pragul de 5 lei, ceea ce va duce la o crestere a costului ratelor la banci, precum si a preturilor chiriilor.
 
Concret, peste 93% dintre participantii la sondajul CFA Romanai anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9829, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0445 lei pentru un euro.
 
De asemenea, 91% din participantii la sondaj prevad majorarea ratelor de dobanda de piata monetara (ROBOR 3M), nefiind inregistrata nicio opinie de reducere a acestei rate, iar 85% dintre participanti anticipeaza majorarea ratelor de dobanda pentru scadentele de 5 si 10 ani. Peste 63% dintre participanti anticipeaza majorarea preturilor proprietatilor rezidentiale in urmatoarele 12 luni, cel mai mare procent de la introducerea acestei intrebari. 
 

BNR vs. analisti. Cine o "nimereste" pana la finalul anului?

 
Tot in luna martie a acestui an, am mai fost martorii unui eveniment demn de rememorat in acest moment. La acea vreme, analistul economic Adrian Negulescu sustinea ca euro ar putea sari de pragul psihologic de 5 lei, in a doua jumatate a acestui an.
 
Ce-i drept, jumatatea anului a trecut, insa ne aflam in a noua luna, iar euro a atins deja 4.9488 lei, intr-un context in care factorii ce l-ar putea pondera lipsesc cu desavarsire. Suntem la doar o aruncatura de bat de atingerea pragului psihologic.
 
BNR  a avut un raspus usor ironic la aceste predictii. Purtatorul de cuvant al institutiei a spus la acea vreme ca nu e de acord cu astfel de scenarii si afirma ca, adesea, in ultimii ani, analistii economici nu prea au "nimerit" prognozele facute.
 

5 lei pentru un euro ne vor afecta mai mult decat ne imaginam

 
Din nefericire, desi termenii economici suna pompos si par desprinsi din alta lumea fata de cea pe care o traim noi, in rutina zilnica, adevarul este ca acele cifre de la cursul valutar ne influenteaza viata in mod direct.
 
Mai exact, ne lovesc direct in buzunar. In primul rand, devalorizarea monedei nationale, intr-o tara dependenta de import, inseamna scumpiri in lant la raft, de la combustibili, la alimente.
 
Inseamna, de asemenea, cresterea costului pentru facturile la utilitati, la telefonie mobila, pentru serviciile raportate in euro.
 
Inseamna scumpiri la chirii, majorari de preturi pe piata imobiliara care deja a luat-o inaintea cursului valutar, analistii estimand ca, pana la finele lui 2021, vom asista la o scumpire medie de 25% a apartamentelor.
 
Inseamna scumpiri ale ratelor creditelor in moneda internationala si reprezinta cu adevarat o povara pentru romanii care au si dobanzi variabile.
 
In termeni generali, inseamna scaderea puterii de cumparare. In cazul in care companiile romanesti nu vor beneficia in perioada urmatoare de mai mult spatiu fiscal, pentru a-si permite majorari salariale, pentru a nu apela la concedieri, romanii se vor confrunta cu un cost tot mai piperat al traiului de zi cu zi.

Citeste si: Banca Centrala Europeana avertizeaza: Preturile vor creste peste asteptari
 

 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x