Numarul celor care investesc pe bursa a crescut semnificativ in ultimii ani si in Romania, insa nu sunt deloc putini cei care nu au curaj sa faca acest pas. Este de inteles insa, investitiile pe bursa nu sunt un simplu joc, mai ales ca vorbim despre bani economisiti cu greu. Daca nu ai experienta in aceasta zona, ideea de a investi pe bursa s-ar putea sa ti se para destul de nepotrivita pentru tine. Totusi, nu ar trebui sa iti faci griji, pentru inceput nu este nevoie decat sa stii cateva notiuni de baza. Apoi poti experimenta intr-un cont demo, in care nici nu trebuie sa investesti bani reali.
Sa investesti pe bursa este cat se poate de usor in ziua de astazi, insa inainte de a porni la drum ar fi bine sa te familiarizezi cu ceea ce inseamna bursa. Totodata, ar trebui sa stii ce inseamna anumiti termeni specifici de care te vei lovi zi de zi atunci cand vei incepe sa investesti pe bursa. Dupa ce vei avea aceste cunostinte de baza, iti vei putea alege o strategie de investitii, de preferat pe termen mediu sau lung.
Uite sase concepte despre bursa pe care ar trebui sa le cunosti inainte de a iti face un cont de tranzactionare pe o platforma de investitii la bursa!
Incepem cu inceputul si aducem in discutie randamentul, adica acel castig pe care tu ca actionar il vei avea de pe urma actiunilor detinute. Spre exemplu, daca ai cumparat o actiune la pretul de 300 de lei, iar aceasta a crescut cu 10% intr-un an, inseamna ca randamentul anual este de 10%, adica de 30 de lei.
Mai departe, pretul unei actiuni reprezinta valoarea actiunii la bursa de valori. Pretul este exprimat intotdeauna in moneda specifica bursei din tara de origine. Spre exemplu, actiunile romanesti vor avea pretul in lei, iar cele americane in dolari.
Diversificarea riscului este un concept de care vei avea mare nevoie in aceasta aventura pe piata de bursa. Potrivit Financer, este foarte important sa raspandesti investitia in mai multe variante de plasament, cu niveluri de risc diferite. Astfel, iti vei reduce riscul de a pierde dintr-o data intreaga suma investita.
Valoarea contabila a unei actiuni este indicatorul care arata daca pretul actiunii reflecta realitatea economica a companiei. Acest indice este calculat ca fiind raportul dintre capitalul propriu si numarul de actiuni emise.
Mai departe, capitalizarea de piata reprezinta suma numarului de actiuni inmultita cu pretul unei actiuni. Spre exemplu, se poate spune ca o anumita companie are o capitalizare de piata pe Bursa din Romania de 70 de milioane de lei, aceasta avand in piata 70.000 de actiuni, cu un pret per actiune de 100 de lei.
In cele din urma, dividendul este plata pe care un actionar o va primi pentru fiecare actiune pe care o detine. Valoarea dividendelor se stabileste in fiecare an in cadrul AGA. Important de mentionat, nu toate companiile emit dividende.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si