Praf in ochi de la Guvern: Analist: Noul calcul ROBOR nu va scadea ratele nici cu 1%, din contra. Cei mai afectati, romanii cu PRIMA CASA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Praf in ochi de la Guvern: Analist: Noul calcul ROBOR nu va scadea ratele nici cu 1%, din contra. Cei mai afectati, romanii cu PRIMA CASA
Praf in ochi de la Guvern: Analist: Noul calcul ROBOR nu va scadea ratele nici cu 1%, din contra. Cei mai afectati, romanii cu PRIMA CASA
de Magda Florea la 26 Apr. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
robornoul calcul roborliboreuriborbnrinflatiedeficit comercialdeficit bugetarprima casa

Pe 2 mai, Banca Nationala a Romaniei va publica noul indice de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor. Este vorba despre IRCC.

Update: BNR anunta pe 2 mai noul indice de referinta de dobanda trimestrial pentru creditele populatiei. IRCC va inlocui ROBOR in contractele de credit retail in lei

BNR va publica in 2 mai noul indice de referinta trimestrial pentru cre­di­tele acordate consumatorilor - denu­mit IRCC - reglementat prin Ordo­nan­ta de Urgenta a Guvernului 19/2019, care va inlocui in contractele de credit retail referinta ROBOR. Iar primul indice se calculeaza ca medie arit­metica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din ultimul trimestru (T4) din 2018, potrivit informatiilor transmise de BNR.
 
"Metodologia de calcul si politica de publicare sunt prezentate in Regulile privind calcularea si publicarea indicelui zilnic si a indicelui de referinta trimestrial reglementati de OUG nr. 19/2019 pentru modi­ficarea si completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza“, a transmis BNR.
 
Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculeaza ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tran­zactiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobanda zilnica a tranzactiilor interbancare reprezinta media ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata monetara interbancara (indicele zilnic). Acesti indici se publica pe website-ul BNR.
 
Dupa aceasta data, BNR va publica indicele zilnic si, la sfarsitul fiecarui trimestru, valoarea actualizata a IRCC.
 
 

Expert financiar: Robor va atinge 4%


ROBOR va ajunge la finalul anului la 4%, iar euro la 4,8 lei, a explicat la Digi24 Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari. 

Iancu Guda contureaza prin declaratiile sale un tablou sumbru al economiei romanesti, de astazi, dar mai ales, de maine. Potrivit expertului financiar, Guvernul se confrunta cu grave probleme la ora actuala si nu vrea sa recunoasca ca nu mai sunt bani. De aici, in loc sa aplice politici fiscale relaxante pentru firme si sa nu mai intervina fortat in economie cu masuri care mai de care mai aberante, Guvernul procedeaza fix invers. Forteaza economia marind salariile minime din pix, pune presiune pe firme, iar rezultatul il vedem cu totii, in inflatie. Pe de alta parte, "daca e lapte si miere de ce a luat Guvernul luna trecuta trei miliarde datorie?" se intreaba retoric analistul.

Guda spune ca a atras atentia Guvernului inca de acum 3 ani, avertizand cu privire la pericolul pe care il reprezinta cresterea ROBOR.
 
"Am ridicat semnale de alarma inca din august 2017, cand ROBOR la trei luni era la 0,7 - o,8, am avertizat ca se va apropia de 3% pana la finele lui 2018 si ca va depasi 3% in prima parte a lui 2019 si s-a intamplat.
 
Atat timp cat vom avea inflatie ridicata vom avea si dobanzi ridicate. Piata decide prin cerere- oferta, inflatie, nivelul dobanzii si acestea reflecta nivelul de inflatie. Daca lichididatea e mica, atunci dobanzile cresc, companiile trebuie sa fie competitive, daca firmele romanesti nu investesc ca nu au predictibilitate fiscala, atunci avem importuri -  avem nivel record de importuri, importam produse de retail si consumam pe banii copiilor nostri ca avem datorii", a explicat Iancu Guda.
 
Analistul descrie scurt si la obiect, principalele caracteristici ale economiei romanesti din acest moment: cresteri de importuri, deficit comercial record, cel mai mare din ultimul deceniu, inflatie si dobanzi -, conluzionand ca "politica nu trebuie sa fie separata de economie".
 
Guda vorbeste in continuare despre majorarea salariilor fara consultarea mediului privat si fara o analiza de impact, lucru care a mai ingopat afacerile din Romania la inceputul anului. Inca de cand a fost impusa cresterea salariului minim brut, IMM-urile au fost scandalizate si au spus ca vor raspunde in consecinta acestei cereri, prin concedieri, scumpiri, insolventa si faliment, pentru ca pur si simplu povara fiscala este si asa greu de dus, iar aceasta masura nu face decat sa le inrautateasca situatia.
 
"Daca credem ca stabilim din pix salarii si dobanzi, fara sa tinem cont de inflatie vom forta economia. Credem ca revizuim, dar nu schimbam. Luam fata romanilor cu declaratii si masuri economice, dam cu pixul o lege, ca sa fie atata ROBOR", spune analistul, referindu-se la ultima traznaie a Guvernului, de a modifica calculul ROBOR.
 
Dupa ce s-au sucit de doua-trei ori asupra celor care vor intra la noul calcul, ba ca doar noile credite accesate, ba ca si cele deja in derulare, autoritatile au decis ca noul ROBOR sa se aplice pentru creditele noi, iar cele vechi sa faca o refinantare. Intre timp, un senator ALDE a cerut aplicarea formulii la toate creditele si ramane de vazut daca Parlamentul va adopta aceasta masura.
 
De aici, pana la un scandal cu bancherii a fost doar un pas. Sistemul bancar este nemultumit de noul calcul ROBOR, dar sa vedem de ce. 
 

Ce presupune noul calcul ROBOR

 
Guvernul a acuzat in nenumarate randuri ca din cauza ROBOR si a modului in care este calculat romanii platesc rate mari la creditele in lei si a promis ca va gasi o varianta prin care sa le faca viata mai usoara celor care au contractat imprumuturi in moneda nationala.
 
Asadar, a luat decizia de a introduce un nou mod de calcul al referintei pentru creditele in lei, se arata in proiectul de ordonanta care modifica controversata OUG 114. 
 
Noul indice ROBOR s-ar putea aplica si creditelor in curs, nu doar celor noi - asa cum prevede ordonanta de urgenta a Guvernului emisa in 26 martie. "Noul calcul ROBOR se va aplica noilor credite, iar pentru creditele in derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinantare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinantare la aceeasi banca sau la alte banci, bazata pe noua formula de calcul, iar daca noua dobanda va fi mai atractiva, clar omul va decide sa se refinanteze", spunea Teodorovici la acea data. Acum, insa, autoritatile vor sa aplice noul calcul si creditelor in derulare, desi bancile sunt total impotriva acestei masuri.
 
Ei bine, guvernantii s-au sucit, sau cel putin asta deducem dintr-un amendament propus de senatorul ALDE Daniel Zamfir, care  a trecut deja de Comisia Economica a camerei superioare si urmeaza sa ajunga pentru vot in plenul Senatului. Conform acestuia, noua formula de calcul s-ar aplica pentru toate creditele, atat cele contractate dupa 2 mai 2019, cat si pentru cele deja in desfasurare. 
 

Formula ROBOR pentru creditele nou contractate

 
Potrivit noilor prevederi, pentru creditele acordate in valuta, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR sau LIBOR la o anumita perioada, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului.
 
"Pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei si reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara. Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator”, mai arata noile modificari.
 
In prezent, pentru creditele in lei se aplica marja bancii si indicele ROBOR, care reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei, astfel ca este un indicator al pietei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinta in functie de care sa fie stabilite ratele creditelor.
 
In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli: pentru creditele in valuta, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR sau LIBOR la o anumita perioada, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului; pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului; in acord cu politica comerciala a fiecarui creditor, acesta poate reduce marja si/sau aplica un nivel mai redus al indicelui de referinta, avand dreptul ca, pe parcursul derularii contractului, sa revina la valoarea marjei mentionate in contract la data incheierii acestuia si/sau la nivelul indicelui de referinta; modul de calcul al dobanzii trebuie indicat in mod expres in contract, cu precizarea periodicitatii si/sau a conditiilor in care survine modificarea ratei dobanzii variabile, atat in sensul majorarii datorate indicelui de referinta EURIBOR/indicelui de referinta pentru creditele acordate in lei cu dobanda variabila/LIBOR, cat si in cel al reducerii acesteia; valoarea indicilor de referinta utilizati in formula de calcul a dobanzii variabile va fi afisata si permanent actualizata, pe site-urile creditorilor si la toate punctele de lucru ale acestora.
 

Creditele in derulare vor trebui sa ceara refinantari

 
"Clar noilor credite se va aplica, iar pentru creditele in derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinantare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinantare la aceeasi banca sau la alte banci, bazat pe noua formula de calcul, iar daca noua dobanda va fi mai atractiva, clar omul va decide sa se refinanteze. Daca va fi de la alta banca, clar va fi concurenta intre banci pentru a oferi romanilor o finantare mai ieftina", a spus ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la finalul lunii martie.
 

... dar refinantarea nu e pentru toti. Cei mai afectati vor fi romanii cu rate la "Prima Casa"

 
Multi dintre romanii care au credite in lei nu vor putea apela insa la refinantare pentru a trece la noua varianta de calcul a dobanzilor la credite, ramanand la cea a ROBOR-ului.
 
Printre acestia se numara cei care au luat imprumuturi prin programul Prima Casa, a declarat analistul bancar Dragos Nichifor.
 
"Exista o categorie de clienti captivi, care nu pot sa isi refinanteze creditele, si anume cei care au Prima Casa. Acolo nu exista legislatie care sa iti permita refinantarea creditului. Si vorbim de cel putin 200 de mii de clienti cu credite in lei, care nu pot sa isi refinanteze creditul, orice ar face, si sunt legati de ROBOR", a spus Dragos Nichifor.
 
Analistul bancar a subliniat ca ceilalti romani care au credite in lei si au posibilitatea legala sa o faca ar putea sa nu apeleze la aceasta varianta pentru ca vor avea de suportat costuri bancare si notariale mari.
 
"Ceilalti, daca gasesc optiunea de refinantare, au costuri suficient de mari incat sa fie o decizie greu de luat. De exemplu, ca sa refinantezi un credit ipotecar, unde ai ipoteca pe casa, doar costurile initiale cu banca si notariatul pentru a pune iarasi ipoteca se duc undeva cel putin la 2.500 de lei. Iar acest cost se va compensa in multe luni.
 
Daca sa zicem ca iti scade rata cu 50 de lei la refinantare, banii acestia, 2.500 de lei, ii compensezi in 50 de luni. Deci Guvernul a facut ceva ca peste 50 de luni incepi sa simti cei 50 de lei reducere. Si vorbim de 50 de luni in care se pot intampla multe, unele credite s-ar putea sa se si inchida natural", a precizat Dragos Nichifor.
 

Culmea e ca ratele romanilor nu vor scadea

 
Analistul financiar Dragos Cabat a afirmat, ca problema noului ROBOR "e o chestie de nuanta”. 
 
"Cine stabileste ce e calculat corect si incorect? E un mod de calcul fata de un alt mod de calcul. Deci, este o poveste. Ceea ce nu spune senatorul, fie ca nu stie, fie ca nu vrea, este aceasta volatilitate mai mare a indicelui corect”, a adaugat el. 
 
Cabat a mai atras atentia ca noul ROBOR, daca va fi aplicat, va avea o mai mare volatilitate la termen scurt si ca in termen lung diferenta va fi insesizabila. Asta inseamna ca pe termen lung ratele pot fi mai mici, dar si mai mari.
 
"Intreaga poveste cu a refinanta creditele cu noul ROBOR nu se justifica in niciun fel, a fost doar o initiativa populista a politicienilor”, a subliniat analistul financiar.
 
Mai exact, romanii vor scoate din buzunar aproximativ aceeasi suma pentru a-si achita ratele la banci.
 

Analistul Dragos Nichifor: "Ratele nu se reduc nici macar cu 1%"

 
Analistul bancar Dragos Nichifor a declarat, la randul sau, ca diferenta dintre ROBOR si indicele de referinta calculat pe baza tranzactiilor efective, la care se vor raporta creditele in lei, este de aproximativ 0,5%.
 
"Tehnic, la tot ce inseamna credite existente nu se modifica nimic. Promisiunea ca se duc ratele in jumatate, nu doar ca nu se duc in jumatate, ci nu se reduc nici macar cu 1%, deci nu se intampla nimic la creditele existente.
 
La creditele nou acordate, poate va fi o diferenta intre ROBOR si noul indice de referinta, dar nu cred ca va fi suficient de mare incat sa genereze niste costuri cu mult mai mici clientilor.
 
Poate vorbim de o rata cu 10% mai mica, in niciun caz la jumatate cum anuntau ei. Diferenta intre ROBOR si indice este 0,5%. Si acest 0,5% inseamna cam 5% in rata. Deci, daca ai rata de 1.000 de lei si presupunem ca treci pe noul indice, probabil ca ar scadea rata la 950 de lei", a mentionat Dragos Nichifor.
 
Nu in ultimul rand, si purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a atras atentia recent ca daca Guvernul va schimba modul de calcul al referintei pentru creditele in lei, romanii nu vor plati rate mai mici.
 

Bancile: Daca noua formula se va aplica tuturor creditelor, va fi haos in sistem

 
Bancile se opun aplicarii acestui calcul pentru toate creditele, spunand ca masura va crea haos in sistemul bancar si ca acesta formula nu le garanteaza romanilor ca vor plati rate mai mici la banca, desi asta asteapta cu totii.
 
De cealalta parte, senatorii spun ca actualul ROBOR este trucat, iar romanii care au deja credite luate merita sa aiba parte de acelasi tratament cu romanii care vor contracta credite in perioada urmatoare.
 

BNR, acuzata ca manipuleaza ROBOR

 
Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, este de parere ca ROBOR rezulta din niste aranjamente intre bancile comerciale, sub obladuirea BNR. In contextul acestor declaratii publice ale senatorului, Dan Suciu subliniaza, din nou, ca ROBOR nu este falsificat, ci este calculat foarte corect.
 
"Domnul Zamfir nu a inteles, nu vrea sa inteleaga sau nu poate sa inteleaga. ROBOR nu e falsificat, este calculat foarte corect, asa cum se calculeaza. Sunt cotatii ferme si asa rezulta ROBOR la 3 luni. Daca se doreste un alt referential, foarte bine. Dar asta nu inseamna ca ROBOR la 3 luni este gresit.
 
Se poate lua ROBOR la 1 an, ROBOR la o zi sau media tranzactiilor interbancare. Sunt alti indici referentiali. Dar asta nu inseamna ca ROBOR la 3 luni are vreo problema. Nu are nicio problema. In momentul in care s-a ales ROBOR la 3 luni, se cota exact la fel si atunci si era 6%. Acum, ca este 3%, nu ne mai place si face dansul scandal", a mentionat purtatorul de cuvant al BNR.
 
Presedintele Comisiei economice din Senat, senatorul ALDE Daniel Zamfir, a spus recent ca ancheta privind manipularea ROBOR a ajuns la concluzia preliminara ca indicele nu are nicio legatura cu realitatea si rezulta din niste aranjamente intre bancile comerciale, sub obladuirea BNR.
 
El a precizat ca a decis sa trimita o scrisoare ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, si alta guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, prin care le cere transparentizarea completa a modului de calcul al ROBOR sau inlocuirea sa cu un alt indice.
 
"Comisia a decis sa trimita doua scrisori, una ministrului de Finante si alta guvernatorului BNR, prin care sa le ceara doua lucruri. Intrucat scopul initial pentru care ROBOR a fost introdus in formula de calcul a ratelor dobanzilor la creditele acordate in lei prin OUG 50/2010 a fost deturnat, solicitam transparentizarea completa a modului de calcul, astfel incat sa se elimine orice suspiciune de manipulare sau intelegere de tip cartelar, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor si inlocuirea acestuia cu un indice care sa reflecte media tranzactiilor reale din piata si nu media cotatiilor", a subliniat Zamfir.
 

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei: Garantez ca ROBOR nu este manipulat

 
Potrivit guvernatorului, ROBOR este o piata interbancara esentiala pentru functionarea sau aprovizionarea cu lichiditate a economiei, pentru plata salariilor si echilibrele pe piata valutara.
 
Oficialul a mai spus ca aceasta piata functioneaza cel putin opt ore pe zi si ca exista un fixing, de un sfert de ora, luat in calcul de  vanzatori si cumparatori pentru a vedea un nivel corect al dobanzii.
 
"Putem spune ca nivelul fixing este corect pentru ca Romania este una dintre putinele tari, sunt 3 tari in Europa, in care fixingul se bazeaza pe cotatii ferme, inseamna ca fiecare banca este si vanzator si cumparator si, daca vine alta si ii spune ai cotat 2,6%, da-mi bani la 2,6% e obligata sa-i dea in sfertul acela de ora.
 
Probabilitatea sa existe o manipulare acolo este mica sau inexistenta. Dobanzile sunt intre 1,5 si 3,5%. In restul zilei, inainte de ora 11.00 si dupa ora 11.00, au loc tranzactii care se efectueaza de regula in jurul acestor niveluri care au fost la fixing.
 
Lucrurile se pot verifica pentru ca avem date, este arhiva Bancii Nationale. Aici nu ne jucam. Noi nu vorbim cu vorbe, vorbim cu cifre", a declarat Isarescu.
 
El a adaugat ca BNR poate interveni pe aceasta piata si poate face operatiuni la dobanda de politica monetara, luand sau introducand lichiditate, sa regleze nivelurile dobanzilor, in functie de presiunile asupra leului.
 
"Daca, dupa excesul de lichiditate de la inceputul anului, a aparut acest mic atac asupra leului, bineinteles ca a trebuit sa absorbim ceva lichiditate din piata, ca nu putem sa ne batem numai cu rezerva, si chiar daca ar fi numai rezerva, noi nu vindem valuta pe nasturi, vindem pe lei, deci, in momentul in care vindem valuta absorbim lichiditate si de aia se duc dobanzile in sus", a precizat Isarescu.
 
"Garantez in fata dumneavoastra. Nu exista manipulare. Nu este nicio abatere a ROBOR de la nivelul real al pietei. Piata functioneaza foarte bine. Probele ca piata functioneaza foarte bine sunt legate de stabilitatea cursului si miscarile de dobanda. Restul sunt, intr-adevar, manipulari, dar manipulari mediatice”, a spus guvernatorul.
 
Potrivit acestuia, exista doua tipuri de intelegere intre banci, dar numai cea de tip cartel este interzisa.
 
"Exista riscul ca ROBOR, ca dobanda stabilita intre banci sa fie de tip cartelar? Si noi spunem nu. Acesta este raspunsul. Cu alte cuvinte, la intrebarea daca a fost manipulat ROBOR-ul, raspunsul este nu. Categoric", a incheiat Isarescu.
 

Si Isarescu vrea dobanzi mai mici, dar spune ca responsabilitatea e in curtea Guvernului

 
Si guvernatorul BNR spune ca si-ar dori ca dobanzile suportate de romani la credite sa scada, insa acest lucru nu e posibil daca Guvernul nu se implica cu masuri economice sanatoase, care sa reduca deficitele si sa duca inflatia in jos.
 
Cat timp procedeaza altfel, suportam consecintele unei creditari mai scumpe si scumpirilor in masa.
 
"Vreti sa fim cu dobanzi mai mici in Romania, da? Si noi vrem sa fim si, pentru asta, trebuie sa facem trei lucruri: venim cu inflatia in jos, sa o aducem la nivelul unu, da, dar nu o aducem noi apasand pe un buton, reducem deficitele.
 
Puteti sa reduceti deficitul de la 2,5%, la 1%, ca sunteti cu bugetul in fata, da? Si reducem si deficitul extern. Pai, pe asta extern chiar ca nu puteti sa-l faceti. Sunt exporturi, importuri, sunt zeci de mii de agenti economici care lucreaza. Pai, putem? Noi avem o misiune grea. Am spus-o ieri. Suntem economisti si trebuie sa spunem ce se poate si ce nu se poate.
 
Stim ca suntem, cateodata, neplacuti. Venim cu vesti proaste. Dar asta este. Nu se poate aduce dobanda si ROBOR in jos, daca nu aducem cel putin acesti trei indicatori in jos", a explicat Isarescu.

Citeste si: A intrat Liviu Dragnea in campanie pentru alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului?
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x