Romanii au investit 2,7 miliarde de lei in a doua oferta de titluri de stat pentru populatie derulata de Ministerul Finantelor la Bursa de Valori Bucuresti
titluri populatietitluri fidelisscutire impozit fidelisimprumuturi stat
Ministerul Finantelor Publice a atras 1,3 miliarde de lei si 289 milioane de euro, (valori insumand 2,7 miliarde de lei - 555 milioane de euro) prin a doua oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Astfel, valoarea rundelor de finantare derulate in acest an la BVB de catre Ministerul Finantelor Publice a urcat 4,74 miliarde de lei, adica aproape 1 miliard de euro (2,52 miliarde lei si 457,4 milioane de euro).
In cadrul celei de-a doua oferte, respectiv in perioada 9 - 27 noiembrie, romanii au plasat aproape 13.300 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. Oferta a cuprins titluri de stat in lei cu maturitati de unu, respectiv trei ani, si o emisiune in euro, cu scadenta la cinci ani.
Dobanda anuala pentru titlurile in euro este de 1,85%, in timp ce, pentru titlurile in lei, dobanda anuala este de 3,5%, in cazul celor cu scadenta in 2021, si de 4%, in cazul celor cu scadenta in 2023.
Titlurile de stat au intrat la tranzactionare la BVB, luni, 7 decembrie, si pot fi cumparate sau vandute in mod transparent in orice moment prin intermediarii autorizati.
Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (lead manager si intermediar) si Banca Transilvania (grup de distributie) si Banca Comerciala Romana si BRD (intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin 11 participanti eligibili.
Subscrierea initiala a titlurilor nu a fost comisionata de catre intermediari, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. In emisiunea de titluri de stat FIDELIS, au putut investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani pana la data inchiderii ofertei, inclusiv.
"Succesul celei de-a doua oferte de titluri de stat pentru populatie, care l-a depasit chiar pe cel din vara, dovedeste ca revenirea cu astfel de instrumente pe piata de capital a fost o decizie foarte buna. Sa atragi aproape 1 miliard de euro de la populatie, intr-un context dificil pentru toata lumea, este o dovada ca romanii au incredere in Ministerul Finantelor Publice si, implicit, in statul roman.
Acest program a continuat nu numai pentru ca este un succes, dar si pentru ca este o strategie a statului de a se finanta de la cetateni.
Practic, prin achizitia titlurilor de stat, cetatenii participa direct la programele de investitii in economie si suntem toti cointeresati sa iasa bine. Avem diverse strategii in lume si vedem ca tarile care se finanteaza in proportie importanta din interior au o stabilitate mai mare a datoriei publice", a declarat Florin Citu, Ministrul Finantelor Publice.
"Ministerul Finantelor Publice a fost dintotdeauna un partener al pietei de capital si ne bucuram sa vedem succesul inregistrat pentru cele doua oferte de titluri de stat Fidelis derulate la Bursa de Valori Bucuresti.
Pentru multi dintre romanii care au participat in aceasta oferta titlurile de stat sunt primul contact cu piata de capital si suntem convinsi ca o parte dintre cei nou veniti in piata se vor uita si spre alte investitii disponibile la
BVB.
Succesul acestor doua IPO-uri pentru titlurile de stat Fidelis si al rundelor de finantare derulate de companiile private in acest an se poate traduce in peste un miliard de euro, bani pe care investitorii i-au pus in miscare prin intermediul pietei de capital. Aceasta demonstreaza din nou ca piata de capital a fost, este si va fi un canal inepuizabil si eficient pentru finantarea companiilor, dar si a statului, pentru ca vorbim de surse diverse de capital, respectiv persoane fizice, precum si fonduri de investitii, cu active de aproape 42 miliarde lei, si fondurile de pensii administrate privat, cu active de 72,6 miliarde de lei", a afirmat presedintele Consiliului de administratie al BVB, Radu Hanga.
"Succesul celor doua oferte de titluri de stat este impresionant pentru ca este vorba de bani atrasi doar de la persoane fizice. Vorbim de aproape 1 miliard de euro, bani investiti de cetateni. Vedem ca depozitele populatiei continua sa creasca, ajungand la aproape 250 miliarde de lei.
Pe de alta parte, vedem ca asteptarile inflationiste indica o continuare a perioadei dobanzilor modeste, ceea ce inseamna ca din ce in ce mai multi romani vor trebui sa caute plasamente mai rentabile pentru banii lor, iar bursa le ofera o paleta diversificata de astfel de plasamente. Deja vedem ca piata de capital din Romania a devenit mai agila si investitorii sunt mai atenti la oportunitatile care vin pe piata, dispun de capital si fructifica oportunitatile chiar si in perioade de incertitudine", a spus Adrian Tanase, directorul general al BVB.