A trecut mai bine de un an si jumatate de la startul pandemiei, o buna parte dintre economiile importante ale lumii dand semne importante de revenire. Aproape sase miliarde de doze de vaccin au fost administrate in toate colturile lumii, in timp ce aproape 31% din populatia planetei a fost deja vaccinata complet pana la aceasta ora. In aceste conditii, o buna parte dintre tarile dezvoltate ale lumii au renuntat la restrictiile dure impuse in urma cu un an si isi indeamna cetatenii sa se pregateasca pentru o noua viata post-pandemica.
In ciuda cifrelor bune pe care le inregistreaza in acest an marea majoritate a economiilor dezvoltate ale lumii, specialistii trag un semnal de alarma cu privire la perioada imediat urmatoare. Mai exact, expertii se tem de comportamentul de cumparare pe care il vor avea oamenii dupa eliminarea completa a restrictiilor, multi fiind tentati cel mai probabil sa calatoreasca mai des, sa faca cumparaturi mai multe, sa iasa in oras mai des si, bineinteles, sa cheltuie mai mult.
Pentru a nu face greseli din punct de vedere financiar in aceasta perioada, specialistii au pregatit pentru noi toti cateva sfaturi generale in domeniul finantelor personale.
Incetul cu incetul, viata revine la normal in cele mai multe parti ale lumii. Desi esti tentat probabil sa faci mai multe cheltuieli, primul pas pe care ar trebui sa il faci este acela de a iti revizui sursele de venituri si cheltuielile lunare pe care le ai. Este important sa stii care este suma de bani pe care te poti baza in fiecare luna pentru a nu intra in datorii de care fara doar si poate nu ai nevoie in aceasta perioada si asa dificila!
In conditiile in care stii foarte bine care iti sunt veniturile pe care te poti baza in fiecare luna, poti sa iti setezi cu usurinta si obiectivele din punct de vedere financiar pe termen mediu si lung. Bineinteles, noile obiective trebuie sa fie realiste si sa aiba la baza veniturile pe care le aveti in momentul de fata, nu pe cele la care sperati pentru viitorul mai mult sau mai putin indepartat. Criza provocata de pandemia de coronavirus i-a fortat pe multi oameni sa renunte temporar la telurile pe care le aveau, insa acum a venit momentul pentru ca obiectivele in cauza sa fie readuse in discutie.
Oricine isi doreste un telefon de ultima generatie sau o vacanta exotica pe o insula indepartata, insa asta nu inseamna ca vorbim despre un motiv intemeiat pentru a intra in datorii. Marea majoritate a bancilor ofera in ziua de astazi carduri de cumparaturi cu 24 de rate fixe fara dobanda, oferta care ii face pe multi sa cumpere fara sa se gandeasca prea mult la povara ulterioara a datoriilor. Asadar, analizeaza cu atentie daca ceea ce iti doresti chiar iti este imperios necesar in momentul de fata!
Potrivit unui studiu al BNR din aceasta primavara, romanii au economisit mai mult in timpul pandemiei in comparatie cu perioada normala pre-pandemie. Evenimente neasteptate pot aparea in orice moment in vietile fiecaruia dintre noi, economiile dovedindu-se extrem de utile in aceste cazuri neprevazute. Potrivit specialistilor, este recomandat sa dispui intr-un fond de urgenta de banii necesari pentru cheltuielile curente de trai aferente unei perioade de la 3 pana la 6 luni. In cazul in care ai astfel de economii deja, este de preferat sa nu intri in ele doar pentru a iti satisface anumite dorinte de moment!
Ultimele NOUTATI
Vrei sa iei imprumut de la un IFN? Vezi aici care e suma maxima pe care ti-o pot cere - LEGE NOUA
Curierii de la Sameday, salarii de lux: pleaca acasa si cu 1.000 de euro in buzunar
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Partenerii nostri
Lucrator desemnat responsabil de SSM - model decizie
Continuarea popririi la schimbarea locului de munca - atentie la aceste aspecte!
Concediu de odihna in functie de vechime - procedura de acordare
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea