Razboiul din Ucraina schimba piata imobiliara din tara noastra, preturile apartamentelor din blocurile cu buncare scumpindu-se peste noapte. La nivelul intregii tari exista aproximativ 4.500 de buncare, cele mai multe dintre ele fiind amplasate la subsolul blocurilor, cladirilor de birouri, spitalelor, hotelurilor si unitatilor de invatamant. Cele mai multe dintre ele se regasesc in Capitala. Numarul buncarelor este insa foarte mic pentru o tara precum Romania, mai ales in conditiile in care multe dintre ele nu pot gazdui mai mult de trei sau patru familii.
Pe fondul escaladarii conflictului militar din Ucraina, anunturile de vanzare de locuinte din Romania s-au schimbat de la o zi la alta. Multe anunturi contin acum mentiuni speciale cu privire la buncarele care se afla la subsolul blocurilor sau vilelor disponibile la vanzare pe piata imobiliara. Bineinteles, apartamentele situate in blocuri cu buncare se vand acum mai scump!
Temandu-se de posibilitatea ca razboiul sa se extinda la un moment dat si in tara noastra, din ce in ce mai multi romani care sunt in cautarea unei locuinte in care sa se mute isi indreapta atentia catre acele blocuri care au buncare la subsol. Dezvoltatorii imobiliari si proprietarii care isi vand in aceasta perioada locuintele profita de aceasta situatie si au scumpit peste noapte apartamentele si vilele care beneficiaza de adaposturi in caz de razboi.
Anunturile care contin mentiuni speciale cu privire la buncarele de la subsol au aparut deja pe mai multe platforme de specialitate. In Timisoara, un proprietar sustine ca vinde cu 900 de euro metrul patrat al unui apartament situat intr-un bloc care are buncar la subsol. In Iasi, mai multi dezvoltatori mentioneaza in anunturile postate pe platformele de imobiliare ca locurile de parcare subterane pot fi folosite pe post de adaposturi.
Specialistii ii avertizeaza pe cumparatorii de pe piata imobiliara sa fie vigilenti cu privire la aceste anunturi. Inainte de a plati, clientii ar trebui sa puna toate intrebarile necesare pentru a se asigura ca spatiul vandut indeplineste conditiile necesare pentru a servi pe post de buncar in timp de razboi. Pe timp de pace, buncarele pot avea alta destinatie decat cea stabilita initial. In caz de conflict, subsolurile gandite pentru a servi pe post de adapost trebuie eliberate in cel mult 24 de ore.
Situatia adaposturilor civile din Romania este critica la acest moment, multe dintre ele fiind nefunctionale. In urma unor controale s-a constatat ca multe buncare sunt doar niste simple camere goale si insalubre, fara ventilatie, electricitate sau alte utilitati. Mai mult decat atat, multor adaposturi le lipsesc chiar si grupurile sanitare!
Citeste si: Bula imobiliara e pe cale sa explodeze. Romanii nu mai cumpara locuinte, constructiile sunt in colaps
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"