Imobiliare pentru romanii cu dare de mana: aceasta vila din 1936 se vinde cu peste 1,5 milioane de euro
imobiliare de lux
Romania inca are veritabile bijuterii arhitecturale cladite in zorii secolului al XX-lea, care astazi sunt referinta pentru eleganta, rafinamentul, complexitatea si parfumul altor epoci.
Toate aceste valori se regasesc intr-o vila din inima Bucurestiului, scoasa la vanzare pe piata de lux a imobiliarelor autohtone.
Daca ai bugetat pest 1,5 milioane de euro pentru o astfel de investitie, hai sa cunoastem bijuteria: este vorba despre o
vila proiectata in stil modernist de arhitectul celebru Tiberiu Niga, amplasata in centrul capitalei, aflata in proces de restaurare, cu detalii arhitecturale remarcabil de bine pastrate, care se vinde cu 1.520.000 de euro pe Storia.ro
Vila are aproximativ 550 metri patrati impartiti intre demisol, parter si etaj. Dispune si de un pod mansardabil, cu acces direct din scara secundara, avand o suprafata apropiata de cea a apartamentelor inferioare, de 200 mp. Terenul pe care se afla amplasata vila are, de asemenea, o suprafata foarte generoasa, de 800 mp, din care o curte libera de peste 500 mp. Acest lucru este extrem de special pentru zona ultracentrala in care se afla, reprezentand o oaza verde si de intimitate pentru un imobil exclusivist. De asemenea, in spatele curtii exista un garaj si o magazie. Vila se afla pe o strada istorica a capitalei, cunoscuta pentru mozaicul de stiluri, detalii si forme ale caselor care confera personalitate intregului areal. Cele doua apartamente individuale, aflate la parter si la primul etaj, au acces separat, in oglinda, accesul fiind realizat prin usi cu feronerie geometrica valoroasa din punct de vedere arhitectural. Elementele de feronerie se regasesc ca laitmotiv si la ferestre si la elementele decorative ale gardului.
Spatiile interioare dovedesc un confort rafinat si o eleganta neostentativa, prin calitatea ornamentala a texturilor interesante si a combinatiilor de materiale, vizibile la parchet, la holul lambrisat, la mozaicul si faianta originala din baie. Camerele imobilului sunt spatioase si luminoase si o parte dintre ele pastreaza sobele si obiectele de mobilier si de decor originale, reprezentand o veritabila capsula a timpului. Arhitectura vilei se incadreaza la granita dintre curentul modernist si „Modern Deco” sau „lnternational Deco”, stiluri care prefera formele geometrice simple, marcarea neta a orizontalelor cu un raport echilibrat prin detalii elaborate.
Terenul a apartinut initial Manastirii Radu Voda care a fost si resedinta domneasca (zidurile fostului palat domnesc fiind inca pastrate). Nu se stie exact succesiunea actelor de proprietate, dar cert este faptul ca un bogat industrias pe nume Nicolae Ionescu era proprietarul terenului in anul 1935. Acesta era inginer petrolist si detinea exploatari petroliere si sonde in Jud. Prahova in zona Campina si Baicoi, avand un joint venture cu compania americana Standard Oil. In 1935 a demarat proiectul construirii acestui imobil de pe Strada Radu Voda, comisionandu-l pe arhitectul Tiberiu Niga sa ridice o vila in stil modernist. Stilul modernist se incadreaza temporal la nivelul anilor 1930-1940 si stilistic in expresia dorintei de progres la nivel arhitectural, de depasire a marginalitatii si de integrare in curentul major european.
Arhitectul Tiberiu Niga a proiectat de-a lungul carierei sale profesionale aproximativ 200 de constructii, a realizat peste 800 de studii si a participat la concursuri pentru felurite lucrari, castigand premii de anvergura. A proiectat locuinte individuale, blocuri, case de birouri, s-a implicat in diverse lucrari de arhitectura, decoratie interioara, lucrari industriale, studii de urbanism. Este faimos pentru cladirile sale in stil modernist si neo-romanesc, iar proiectele sale notabile sunt sistematizarea Pietei Palatului, a unora dintre cartierele capitalei, Aradului sau Resitei, proiectarea Ministerului Industriei Petrolului si Chimiei sau a Clubului nautic Floreasca. Desigur ca si vila finalizata in 1936 si aflata astazi la vanzare pe Storia.ro poarta amprenta arhitectului Niga si are o arhitectura speciala, ceea ce ii confera o nota de originalitate suplimentara.
Ulterior finalizarii constructiei, acestei case i-au trecut pragul sau chiar au locuit in timpul perioadei interbelice personalitati marcante. Spre exemplu, unii dintre ei au fost membri ai familiei Macovei, proprietari de vii si de exploatari viticole din zona Odobesti (chiar aflandu-se in arhiva familiei proprietarilor fotografii de la un conac din Odobesti). Aici a mai locuit si ministrul de externe Constantin Visoianu, jurist, diplomat, publicist, prieten foarte apropiat cu Nicolae Titulescu.
Ulterior, in 1951, imobilul a fost nationalizat, fiind locuit de multiple familii, iar dupa 1989 a fost revendicat de catre urmasii familiei Ionescu, ultima parcela de teren reintrand in proprietatea familiei abia in 2022, dupa aproape 30 de ani de procese.
Materialul face parte din initiativa „Drumul inteligent spre acasa”, prin care brandul Storia.ro isi propune sa contribuie la transparentizarea informatiilor necesare tuturor cumparatorilor, chiriasilor, proprietarilor, agentilor si dezvoltatorilor, cu scopul de a-i sustine sa ia decizii corecte, in cunostinta de cauza. Acest material a fost realizat in parteneriat cu Ana Rubeli – storyteller cultural si fondator al Asociatiei Culturale Aici a stat.
Foto: Storia.ro