Ultimii ani s-au dovedit a fi de bun augur pentru piata imobiliara din Romania, acesta fiind unul dintre putinele domenii de activitate care nu au suferit de pe urma numeroaselor crize aparute. Acum, desi nu sunt deloc putini cei ce vorbesc despre o criza imobiliara iminenta, investitiile in aceasta directie cresc constant. Mai mult decat atat, potrivit unui raport Global Luxury Retail realizat de Savills, brandurile de retail de lux au investit peste 6 miliarde de euro in achizitii imobiliare in 2023.
Potrivit specialistilor, aceasta tendinta va continua si in anul 2024, in ciuda tuturor avertismentelor care vin din partea unor specialisti. Putem pune aceasta tendinta si pe seama faptului ca preturile chiriilor pentru spatiile comerciale de lux au crescut semnificativ in ultima perioada. Spre exemplu, in Europa, brandurile de lux platesc chiar si 1.250 de euro pe luna pentru un metru patrat. Acelasi metru patrat este si mai scump in Asia, in Hong Kong, spre exemplu, ajungand la o chirie lunara de 1.500 de euro. In Bucuresti in schimb, chiriile sunt mult mai mici, un metru patrat al unui spatiu comercial de lux costand doar 55 euro pe luna.
”Spre deosebire de brandurile mass-market si chiar de cele premium, care de obicei inchiriaza spatiile de retail, marcile de lux au devenit un jucator important pe piata investitiilor imobiliare, cateva branduri de lux facand achizitii de proprietati de peste 6 miliarde de euro in 2023, o tendinta care va continua pe parcursul anului 2024. Aceasta tendinta este cauzata partial si de cresterea chiriilor pentru spatiile comerciale de lux, care variaza in Europa de la 125 euro/mp/luna in Lisabona la 1.250 euro/mp/luna in Milano, dar depasesc 1.500 euro/mp/luna pe pietele asiatice, precum Hong Kong. In Bucuresti, un oras cu un stoc redus de spatii de retail de tip high-street, localizate pe Calea Victoriei, chiria medie este de 55 euro/mp/luna”, sustin specialistii din cadrul Crosspoint Real Estate.
Dupa doi ani de crestere constanta, piata globala a retailului de lux a cunoscut o incetinire in 2023, inregistrand mai putine deschideri de magazine noi in Europa si China. Cu toate acestea, America de Nord si zona Asia-Pacific, excluzand China, au avut o crestere de aproape 20% in deschiderile de magazine de lux. Aceasta expansiune s-a concentrat mai mult pe destinatiile de vacanta decat pe principalele zone urbane, desi ambele piete au avut dificultati in gasirea spatiilor potrivite.
Marcile de moda si accesorii au continuat sa domine expansiunea globala in 2023, reprezentand 63% din noile deschideri de magazine. In timp ce majoritatea categoriilor de retail de lux au inregistrat o incetinire in deschideri, marcile de bijuterii au inregistrat o crestere anuala de 30%.
Cele mai promitatoare piete de lux raman marile orase precum New York, Los Angeles, Londra, Paris, Seul si Tokyo. Totusi, cateva locatii noi, in special in China si Orientul Mijlociu, se remarca prin potentialul lor de crestere datorita veniturilor ridicate ale locuitorilor si industriei turistice in dezvoltare.
In Romania, piata de retail de lux se dezvolta treptat. Succesul acestui segment este legat de piata imobiliara de lux, prezenta proiectelor rezidentiale si hoteliere de marca sporind semnificativ probabilitatea intrarii marcilor de retail de lux. Pana in 2028, Romania va inaugura 13 hoteluri de cinci stele, inclusiv branduri renumite precum Mondrian, Hyatt si Kempinski. In sectorul rezidential, Bucurestiul nu a livrat inca proiecte de tip branded residence, dar sunt anuntate colaborari cu branduri de lux pentru finisaje si mobilier in proiecte in curs de desfasurare.
In ceea ce priveste sectorul de retail, Hermès a anuntat deschiderea primului sau magazin in Bucuresti, iar Tesla intentioneaza sa deschida un showroom dedicat in viitorul apropiat. Aceste noi intrari, alaturi de o crestere economica constanta, creeaza un mediu favorabil pentru extinderea marcilor de retail de lux in Romania.
Citeste si: Zone preferate pentru cazari in Bucuresti
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Guvernul trebuie sa adopte acum pachetul fiscal! Impact dublu si dezastruos in toamna, daca masurile fiscale nu erau luate acum – avertismentul ministrului Finantelor
Game over pentru industria jocurilor de noroc din Romania! Guvernul Bolojan anunta o furtuna fiscala inclusiv pentru cazinourile online. "Niciodata nu a existat atata curaj!"
Noul pachet fiscal nu include majorarea impozitului pe tranzactiile bursiere – o veste buna pentru investitori
Surse - Proiectul final cu masurile fiscale pe care Guvernul il va prezenta Parlamentului. Impozit pe dividende de 16%, impozit specific pe cifra de afaceri a bancilor
Surpriza pe pietele internationale: Dobanzile coboara, iar Romania respira usurata, ne indepartam de riscul de retrogradare la categoria Junk, nerecomandata investitiilor
Programul Startup Nation 4 primeste unda verde: 22.000 de antreprenori, mai aproape de finantare. Inscrierile se redeschid, iar regulile se schimba
Partenerii nostri
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iulie 2025
Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitate
Cum sa va organizati corect documentatia contabila si sa evitati sanctiunile si intarzierile
Constructii fara autorizatie in 2025: ce prevede OUG 31 si cum se modifica Legea 50/1991
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Noul pachet fiscal nu include majorarea impozitului pe tranzactiile bursiere – o veste buna pentru investitori
Surse - Proiectul final cu masurile fiscale pe care Guvernul il va prezenta Parlamentului. Impozit pe dividende de 16%, impozit specific pe cifra de afaceri a bancilor