Ce stiu si ce nu stiu romanii despre 5G si despre radiatiile electromagnetice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce stiu si ce nu stiu romanii despre 5G si despre radiatiile electromagnetice
Ce stiu si ce nu stiu romanii despre 5G si despre radiatiile electromagnetice
de Vlad Strunescu la 25 Feb. 2021
Urmareste-ne pe Google News
perceptie 5g romaniaamenintari 5ginformare 5gpericole 5gbeneficii 5g

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a realizat studiul "Atitudinile si perceptiile populatiei privind radiatiile campurilor electromagnetice", pentru a afla gradul de informare si perceptiile romanilor fata de acest subiect, precum si despre 5G.


Conform studiului, doar un sfert dintre romani stiu ca nivelul radiatiilor este masurat permanent in Romania, iar 55% dintre cei care au auzit de tehnologia 5G apreciaza ca s-ar putea s-o utilizeze in urmatorii 2-3 ani. De aceea, ANCOM a lansat pagina web 5G pe intelesul tuturor pentru a le oferi celor interesati informatii obiective si verificate despre noua tehnologie mobila.

Citeste si: Cum ar fi aratat lumea astazi daca nu ar fi fost inventat Internetul?

 
In timp ce 37% dintre respondentii studiului ANCOM se declara pasionati de tehnologie, 14% sunt tehnofobi, iar 49% se pozitioneaza neutru fata de aceasta. 
 
Conform studiului, 75% dintre romani considera ca telefoanele mobile reprezinta principalele surse de radiatii, 19% cred ca tehnologia 5G are efecte nocive asupra sanatatii oamenilor, florei si faunei, iar 15% sunt de parere ca noua tehnologie este parte a strategiei mondiale de manipulare a populatiei. 43% s-au declarat deloc preocupati/ingrijorati de posibilele efecte ale radiatiilor asupra sanatatii, iar 27% sunt putin preocupati de acest aspect. Doar 3% sunt foarte preocupati ca radiatiile le pot afecta sanatatea, 7% au afirmat ca sunt destul de preocupati, iar 18% s-au declarat preocupati.
 
Principalele preocupari fata de efectele radiatiilor sunt vitezele tot mai mai mari la Internet (39%), aparitia 5G (37%), pandemia de coronavirus (33%), retelele Wi-Fi in locuri publice (24%) si altceva (14%).


Cum se protejeaza romanii de radiatii

Intrebati cum se protejeaza de radiatii, aproape 60% dintre cei chestionati sustin ca nu fac aceste lucru, 26% incearca sa reduca timpul de utilizare efectiva a dispozitivelor, 16% incearca sa tina aparatele la distanta mai mare (de exemplu, utilizarea castilor pentru a vorbi la telefon), iar 11% opresc pe timpul noptii telefonul sau routerul Wi-Fi.
 
In ceea ce priveste sursele de informare referitoare la posibilele efecte ale radiatiilor asupra sanatatii, 64% se informeaza de la televizor si radio, 54% de pe diverse pagini de Internet, 40% discuta cu familia si prietenii, 39% se informeaza de pe retelele sociale si 16% citesc manualele de instructiuni.
 
Legat de 5G, 62% dintre romani spun ca au cunostinta despre acest termen, iar 34% nu. 55% considera ca tehnologia 5G va aduce viteze foarte mari de Internet, 40% au spus ca aceasta va fi utilizata pe mai multe obiecte din jurul nostru, iar 25% ca 5G va face viata mai usoara. 28% au mentionat ca vor folosi tehnologia 5G in urmatorii 2-3 ani.
 
La intrebarea privind cele mai importante ingrijorari fata de 5G, 38% dintre cei chestionati au spus ca exista multe dezinformari/stiri false, 22% ca nu se cunoaste impactul radiatiilor telefoniei mobile asupra sanatatii populatiei, 17% au raspuns ca autoritatile nu sunt suficient de precaute cu introducerea noii tehnologii. Totodata, 15% dintre intervievati cred ca, in Romania, retelele 5G vor radia mai puternic decat in statele vest-europene, iar 14% sustin ca, in unele tari, implementarea 5G a fost suspendata sau amanata.

Citeste si: iPhone 12 propulseaza Apple in topul celor mai vanduti producatori de smartphone-uri
 
Pe lista surselor de radiatii, 75% dintre romani au pus telefoanele mobile, 69% antenele de telefonie mobila, 45% liniile de inalta tensiune, 41% aparatele electrocasnice (televizoare, cuptoare cu microunde etc.), 38% computerele/laptopurile/tabletele, 35% echipamentele radar, 34% routerele fara fir, 28% retelele de computere wireless si 13% incalzirea prin inductie.
 
95% din totalul respondentilor utilizeaza cel mai des in gospodarie telefonul mobil, urmat de computer/laptop (61%), router Wi-Fi (58%), televizoarele conectate la Internet (38%) si tabletele (32%).
 
Cercetarea ANCOM a fost realizata cu sprijinul Metro Media Transilvania, in perioada septembrie - octombrie 2020, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.446 de persoane fizice, cu varste de peste 16 ani, indiferent daca folosesc sau nu servicii de comunicare electronice. Metoda de realizare a cercetarii a avut la baza un chestionar telefonic, iar marja de eroare este de +/-2,5%, la un nivel de incredere de 95%.
 

5G pe intelesul tuturor

Studiul a aratat ca notorietatea 5G a ajuns la 62% si ca 48% dintre respondenti considera ca retelele 5G radiaza semnificativ mai mult decat cele 4G, desi cei mai multi stiu ca tehnologia 5G foloseste frecvente deja utilizate pentru comunicatii si la puteri chiar mai mici. 
 
Peste 60% dintre cei care au auzit de 5G sunt ingrijorati de raspandirea stirilor false cu privire la noua tehnologie mobila. "Pentru acestia si pentru toti cei interesati de informatii corecte, obiective, verificate si actualizate permanent de Autoritate, am creat sectiunea 5G pe intelesul tuturor in cadrul InfoCentrului ANCOM", a declarat Eduard Lovin, vicepresedinte ANCOM.
 
Sectiunea 5G pe intelesul tuturor include informatii diverse despre implementarea celei de-a cincea generatii de tehnologie pentru comunicatiile mobile, estimata sa devina tehnologia dominanta in comunicatiile mobile mondiale in jurul anului 2025, de la modul de functionare si beneficiile aduse, pana la monitorizarea campului electromagnetic si organizarea licitatiei de spectru radio pentru implementarea 5G in Romania.
 
"Serviciile comerciale 5G au fost lansate de operatorii prezenti pe piata din Romania, in prima jumatate a anului 2019, folosind licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio in banda de 3,4 - 3,8 GHz pe care le detineau deja, castigate in urma licitatiei organizate de Autoritate in 2015. ANCOM acorda licente neutre din punct de vedere tehnologic, ceea ce inseamna ca nu conditioneaza furnizarea serviciilor de comunicatii electronice utilizand o anumita tehnologie", a explicat Bogdan Iana, vicepresedinte ANCOM.
 
In conditiile in care 55% dintre romani nu stiu ca nivelul radiatiilor de camp electromagnetic este masurat permanent in Romania, de peste 10 ani, Autoritatea a precizat ca monitorizeaza permanent intensitatea campului electromagnetic generat de statiile (antenele) de emisie utilizate pentru furnizarea serviciilor radio-TV si de telefonie mobila (inclusiv 2G, 3G, 4G, 5G) sau de catre alte statii de radiocomunicatii utilizate pentru furnizarea altor tipuri de servicii de comunicatii electronice. 
 
Cei 150 de senzori ficsi de monitorizare ANCOM sunt amplasati in Bucuresti si alte 103 localitati din tara, in spatiile publice in vecinatatea carora exista multiple surse de emisii radio. Senzorii functioneaza permanent, transmitand rezultatele masuratorilor catre platforma www.monitor-emf.ro, o data la 24 de ore, afisate sub forma de harta care ofera si detalii cu privire la locul, perioada si nivelul masurat al intensitatii campului electromagnetic, nivel exprimat in valoare absoluta, dar si in procente fata de nivelurile reglementate maxim permise.
 
Suplimentar fata de monitorizarea permanenta a campului electromagnetic prin senzori ficsi, conform planului anual de masuratori, ANCOM realizeaza si masuratori cu echipamente mobile in peste 2.400 de puncte de masura, ale caror rezultate sunt accesibile aici.
 
Rezultatele masuratorilor efectuate de peste 10 ani de ANCOM cu cele doua tipuri de sisteme (echipamente) arata ca emisiile din Romania se situeaza cu mult sub limitele maxime stabilite la nivel national si european.
 
In Romania, expunerea la camp electromagnetic este reglementata prin lege, conform practicilor adoptate si in Uniunea Europeana si recomandate de Organizatia Natiunilor Unite. Astfel, Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1193/2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz stabileste acelasi grad de protectie a populatiei cu cel prevazut in Recomandarea 1999/519/EC privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice (de la 0 Hz pana la 300 GHz), document de referinta pentru toate statele membre ale UE, avizat de Comisia internationala de protectie la radiatii neionizante (ICNIRP).

Citeste si: Romanii au invatat sa sune in mod responsabil la 112
 
Institutiile aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, precum Institutul National de Sanatate Publica, sunt entitatile in masura sa interpreteze din perspectiva sanatatii publice rezultatele buletinelor ANCOM de masuratori ale campului electromagnetic. Conform atributiilor legale care ii revin in baza OUG 22/2009 privind infiintarea ANCOM, activitatea ANCOM se limiteaza la analiza si expertizarea tehnica a utilizarii frecventelor radio pentru asigurarea compatibilitatii radioelectrice dintre statiile si retelele de radiocomunicatii autorizate, pentru prevenirea aparitiei interferentelor prejudiciabile asupra spectrului radio cu utilizare neguvernamentala.

Foto: pexels.com
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

5 accesorii de iarna pe care orice sofer ar trebui sa le aiba in masina
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

5 accesorii de iarna pe care orice sofer ar trebui sa le aiba in masina

today15 Oct. 2024
7 sfaturi pentru incalzirea masinii corect in zilele recile – greseala pe care o fac multi
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

7 sfaturi pentru incalzirea masinii corect in zilele recile – greseala pe care o fac multi

today15 Oct. 2024
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna

today15 Oct. 2024
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate
Companii

Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate

today15 Oct. 2024
Cauti personal pentru firma ta? Descopera aceste 5 intrebari neasteptate pe care orice angajator ar trebui sa le puna in interviuri
Companii

Cauti personal pentru firma ta? Descopera aceste 5 intrebari neasteptate pe care orice angajator ar trebui sa le puna in interviuri

today15 Oct. 2024
Cate tipuri de credite bancare exista si care e diferenta dintre ele? Ipotecar, de nevoi personale, imobiliar?
Financiar-Bancar

Cate tipuri de credite bancare exista si care e diferenta dintre ele? Ipotecar, de nevoi personale, imobiliar?

today15 Oct. 2024
Romania, pe locul 6 la contriburii sociale excesive! BNS acuza: angajatii muncesc sa plateasca taxe la stat
Economie

Romania, pe locul 6 la contriburii sociale excesive! BNS acuza: angajatii muncesc sa plateasca taxe la stat

today15 Oct. 2024
Ti-e frica de clauzele abuzive dintr-un contract de imprumut la banca? Afla de aici la ce sa fii atent
Financiar-Bancar

Ti-e frica de clauzele abuzive dintr-un contract de imprumut la banca? Afla de aici la ce sa fii atent

today15 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul...

Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna

today15 Oct. 2024
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate
Companii

Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate

today15 Oct. 2024
Cauti personal pentru firma ta? Descopera aceste 5 intrebari neasteptate pe care orice angajator ar trebui sa le puna in interviuri
Companii

Cauti personal pentru firma ta? Descopera aceste 5 intrebari neasteptate pe care orice angajator ar trebui sa le puna in interviuri

today15 Oct. 2024
Cate tipuri de credite bancare exista si care e diferenta dintre ele? Ipotecar, de nevoi personale, imobiliar?
Financiar-Bancar

Cate tipuri de credite bancare exista si care e diferenta dintre ele? Ipotecar, de nevoi personale, imobiliar?

today15 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x