3 metode care te pot ajuta sa iti indeplinesti obiectivele de economisire din acest an
credite imobiliarecrediteeconomii
Cu siguranta si in acest an ti-ai propus sa iti indeplinesti cateva dorinte. Indiferent ca vorbim despre achizitia unei locuinte, a unei masini sau poate vizitarea unor destinatii exotice, toate acestea presupun niste cheltuieli generoase. Descopera in cele ce urmeaza cum poti sa economisesti bani si sa iti mentii acelasi nivel de trai.
1. Foloseste metoda 50/ 30/ 20
Metoda 50/ 30/ 20 este o regula financiara de care ai putea sa tii cont daca doresti sa iti gestionezi mai bine veniturile si sa economisesti. Iata, concret, ce presupune aceasta:
- 50% din venituri sa cheltuiesti pe lucruri absolut necesare, pentru plata chiriei sau a ratei la credit, plata utilitatilor, facturilor sau pentru cosul zilnic de cumparaturi;
- 30% din venituri sa cheltuiesti pentru a-ti indeplini dorintele. Fie ca vorbim despre iesitul in oras, achizitia unor piese vestimentare mai deosebite sau a unor gadget-uri, toate aceste lucruri se incadreaza in aceasta categorie.
- 20% din veniturile lunare sa le depui intr-un cont de economii pentru a-ti constitui un fond de urgenta sau pentru a aduna suficienti bani pe care sa ii oferi avans pentru un credit imobiliar.
Atunci cand vorbim despre
credite imobiliare, nu uita sa te documentezi cat mai mult inainte de a contracta unul pentru achizitia locuintei tale. In acest mod, te asiguri ca faci cea mai buna alegere si beneficiezi de cea mai buna dobanda.
2. Investeste in obligatiuni de stat
Obligatiunile de stat reprezinta una dintre cele mai sigure investitii la care apeleaza tot mai multi oameni. Acest tip de investitii sunt garantate de catre Stat, ceea ce inseamna ca odata ce ai achizitionat obligatiuni de stat, poti sa fii sigur ca vei obtine profitul dorit, raportat la durata investitiei.
Tot ceea ce trebuie sa faci pentru a investi in obligatiuni de stat este sa contactezi un dealer primar, adica o entitate avizata de Ministerul Finantelor. Apoi, alegi numarul de obligatiuni de stat pe care doresti sa il achizitionezi si termenul pentru care doresti sa faci investitia. La scadenta, dealerul primar va trece in contul tau sumele valorilor mobiliare rascumparate la valoarea nominala si dobanzile aferente.
3. Redu din cheltuieli prin implementarea unor noi obiceiuri de consum
Atunci cand obiceiurile de consum sunt haotice, exista posibilitatea de a cheltui mai multi bani pe lucruri inutile. De aceea, este recomandat sa adopti obiceiuri sanatoase de consum care sa te ajute sa economisesti. Iata cateva exemple pe care le poti pune in aplicare:
- realizeaza o lista cu produsele necesare, de fiecare data cand mergi la supermarket. In acest mod, vei putea sa tii cont de acea lista pentru achizitiile tale si sa te asiguri ca nu cheltuiesti banii pe lucruri inutile care, mai devreme sau mai tarziu, ajung in cosul de gunoi.
- scoate din priza aparatele electronice si electrocasnice care permit acest lucru, atunci cand nu le utilizezi. De exemplu, cuptorul cu microunde continua sa foloseasca energie electrica atunci cand este conectat la o priza, chiar daca nu il folosesti.
- schimba becurile conventionale cu unele cu LED. Acestea din urma consuma mai putina energie electrica si furnizeaza aceeasi cantitate de lumina. Mai mult decat atat, becurile cu LED sunt si mai durabile decat cele incandescente.
- pe timpul iernii, foloseste un termostat inteligent care sa regleze temperatura optima in locuinta ta. In acest mod, te asiguri ca centrala functioneaza doar atunci cand este necesar.
Metoda financiara de gestionare a bugetului lunar, investitiile in titluri de stat, dar si reducerea cheltuielilor prin adoptarea unor obiceiuri sanatoase de consum sunt cateva dintre trucurile pe care le poti pune in aplicare pentru indeplinirea obiectivelor tale de economisire din acest an.
sursa foto: shutterstock.com