La momentul casatoriei, niciunul dintre soti nu se gandeste la divort sau, si mai rau, la un eventual partaj. Lucrurile nu merg insa intotdeauna bine, asa ca sunt tot mai dese cazurile in care se ajunge la partaj. Trebuie stiut de la bun inceput faptul ca partajul se poate face atat la momentul divortului, cat si ulterior acestuia, neexistand niciun fel de obligatie legala in acest sens. Partajul se va face doar daca, inaintea divortului, intre cei doi soti exista regimul comunitatii de bunuri. In cazul in care sotii sunt casatoriti sub regimul separatiei de bunuri, partajul nu este necesar.
Potrivit Codului Civil, “fostii soti raman coproprietari in devalmasie asupra bunurilor comune pana la stabilirea cotei-parti ce revine fiecaruia”. Astfel, pana la partaj, bunurile raman detinute in coproprietate. Atentie, partajul nu este obligatoriu in cazul unui divort, acesta reprezentand de fapt o libertate pentru fosti soti la care acestia pot apela doar daca isi doresc acest lucru.
Trebuie mentionat de la bun inceput faptul ca nu toate bunurile care au fost dobandite in timpul casatoriei sunt considerate ca fiind comune. Mai exact, anumite bunuri sunt considerate bunuri personale, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa fie supuse partajului. In aceasta categorie sunt incluse bunurile de uz personal, bunurile dobandite prin mostenire legala sau donatie, bunurile destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti, bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, indemnizatiile de asigurare sau despagubirile pentru orice prejudiciu adus unuia dintre soti si asa mai departe.
Revenind la subiectul de la care am pornit, stim ca partajul reprezinta procedura prin care inceteaza coproprietatea si bunurile ajung sa fie impartite intre fostii soti. In urma unui proces sau a unei conventii notariale, coproprietarii decid cum se impart bunurile comune. In cazul in care un anumit bun nu se poate imparti fizic, asa cum este o casa sau o masina, acesta va fi atribuit unui singur coproprietar, in timp ce celalalt va primi o sulta, adica o suma de bani care va reprezenta partea lui.
Potrivit Codului Civil, partajul bunurilor comune se va face in natura, proportional cu cota-parte a fiecarui coproprietar. Daca bunul este indivizibil ori nu este comod partajabil in natura, partajul se va face in unul dintre urmatoarele moduri: atribuirea intregului bun in favoarea unui coproprietar in schimbul unei sulte, respectiv vanzarea bunului in modul stabilit de coproprietari (sau in cadrul unei licitatii publice) si distribuirea pretului catre coproprietari proportional cu cota-parte a fiecaruia dintre ei.
Pana la proba contrarie, se considera ca ambii soti au cote egale la dobandirea bunurilor comune, de 50 - 50%. Aceasta prezumtie se poate schimba insa in cazul in care unul dintre soti poate dovedi ca a avut venituri semnificativ mai mari in timpul casatoriei.
Atunci cand vorbim despre impartirea unor bunuri comune care sunt indivizibile in cadrul unui partaj, se tine cont de mai multe criterii. Potrivit Codului Civil, “la formarea si atribuirea loturilor, instanta va tine seama, dupa caz, si de acordul partilor, marimea cotei-parti ce se cuvine fiecaruia din masa bunurilor de impartit, natura bunurilor sau de domiciliul si ocupatia partilor”. De asemenea, mai sunt si alte aspecte care se pot dovedi relevante in aceasta situatie, cum ar fi: daca doar unul dintre coproprietari a platit facturile si impozitele, daca unul dintre coproprietari are si o alta locuinta, daca doar unul dintre coproprietari s-a ocupat de intretinerea bunului si asa mai departe.
Citeste si: Doar soferii profesionisti stiu: cum mentii racoarea in masina, FARA aer conditionat
Ultimele NOUTATI
Cum afla Politia, mai nou, daca folosesti telefonul la volan: poti fugi, dar nu te mai poti ascunde de ei
Premiera in economia Romaniei din ultimii 30 de ani. Ministrul Economiei: oferim 300 de milioane de euro pentru firmele romanesti. Domeniul de activitate care trebuie readus la viata
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Partenerii nostri
OG 16/2022 - accize. Finantele au publicat regulile pentru punerea in aplicare a noilor prevederi
Supraimpozitarea contractelor part-time. Angajatii vor trebui sa depuna declaratii in fiecare luna
Fiscul a facut noi controale pe raza Complexului Comercial Dragonul Rosu
Romanii pot investi in titluri de stat Tezaur cu dobanda anuala de 8,25%
Schimbari pentru transportatorii rutieri: Atributii extinse pentru inspectorii din cadrul I.S.C.T.R.
Te-ar putea interesa si
Companiile din Energie, profituri uriase, desi tara se zbate in criza si facturile consumatorilor au explodat
Se umple punga cu bani a Fiscului, dupa ce a dat iama in inflenceri: suma uriasa recuperata, de la cateva persoane cunoscute in online