De ce este importanta fermitatea topperului si cum o alegi
toppersalteasomn
Somnul este esential organismului uman atat din privinta mentinerii sanatatii acestuia, cat si pentru a contribui la refacerea celulelor si depozitelor de energie peste noapte. Daca salteaua pe care o folosesti in momentul de fata te nemultumeste sau consideri ca ar putea fi imbunatatite anumite aspecte, insa nu este momentul potrivit sa achizitionezi una noua, poti opta pentru un topper.
Acesta este folosit chiar si in situatiile in care nu ai probleme cu produsul actual, pentru a aduce un plus de valoare. Topperul este, de fapt, o saltea suplimentara, care are ca scop principal oferirea de confort si calitate in timpul somnului. In plus, folosirea sa prelungeste si durata de viata a saltelei patului sau a canapelei. Atunci cand il alegi, ar trebui sa tii cont de:
Fermitatea topperului
In primul rand, pentru a evita probleme de spate din zona cervicala sau lombara, dar si disconfortul muscular, este important sa obtii duritatea potrivita a suprafetei pe care dormi. Daca salteaua ta este tare, opteaza pentru un topper mai moale. Acesta este, de obicei, umplut cu pene, puf sau lana si este indicat pentru persoanele cu greutate normala, pentru a facilita odihna corespunzatoare.
Pe de alta parte, un
topper 140x190 pentru un somn sanatos in cazul persoanelor supraponderale care dorm pe spate sau pe burta ar trebui sa aiba o duritate ridicata. Acest lucru este valabil si pentru cei care sufera de probleme ale spatelui, insa este recomandat sa fie consultat un fizioterapeut inainte. Produsele destinate maririi fermitatii saltelei sunt cel mai adesea umplute cu spuma cu memorie ori latex, fiind potrivite pentru saltelele moi sau medii.
Grosimea si densitatea topperului
Topperele disponibile pe piata pot fi variate si din perspectiva grosimii. Desi majoritatea persoanelor sunt tentate sa aleaga produsul care inalta mai mult salteaua actuala sau, dimpotriva, este insesizabil atunci cand este folosit, specialistii in domeniu recomanda dimensiunea de 8 centimetri. Vei gasi toppere care incep de la grosimi de 2 centimetri si ajung pana la 10 (acestea sunt recomandate persoanelor de peste100 de kilograme).
Densitatea topperului este caracteristica responsabila de suportul pe care il are corpul atunci cand esti in pozitia de somn. Pentru majoritatea persoanelor, densitatea potrivita este regasita in intervalul de 65-85 kg/mc, aceasta fiind o valoare medie. In cazul celor care prezinta afectiuni lombare sau cervicale, o duritate crescuta, de peste 85 kg/mc se va dovedi eficienta.
Materialul din care este fabricat topperul
Variantele de topper disponibile la majoritatea producatorilor sunt confectionate din spuma cu memorie, latex sau puf. Cu toate acestea, pot fi regasite si produse din lana, spuma poliuretanica, holofibra sau pene. Daca la o prima privire crezi ca materialul este important doar din prisma senzatiei pe care o ofera la atingere, afla ca acesta va determina si gradul de confort termic pe care il vei avea cand dormi.
In plus, unele materiale favorizeaza circulatia aerului, permitand pielii sa respire, iar altele au proprietati hipoalergenice. De asemenea, in functie de material, dar si de densitate, miscarile partenerului pot fi resimtite sau nu (pentru a evita acest lucru, sunt indicate accesoriile din spuma cu memorie si latex).
Alegerea topperului potrivit trebuie facuta in functie de preferintele si particularitatile tale, luand totodata in considerare si caracteristicile saltelei actuale. In functie de bugetul de care dispui, dar si de tipul de produs final pe care ti-l doresti, vei gasi ceva potrivit daca urmaresti aspectele din acest articol.