Dezvoltarea durabila 2030 - un proiect al ONU atat de ambitios incat pare, deocamdata, utopic
In cadrul celei mai recente dezbateri anuale a Adunarii Generale a Natiunilor Unite, care se desfasoara in aceste zile la New York, au fost aduse in discutie si obiectivele dezvoltarii durabile (ODD) si au fost confirmate calendarul si actiunile stabilite deja in anul 2015 pentru acest domeniu. In anul 2015, ONU a adoptat cel mai ambitios proiect dedicat ODD, ale carui obiective ar trebui indeplinite pana in anul 2030.
Iata care sunt cele 17 obiective pentru dezvoltarea durabila pe care statele membre ONU s-au angajat sa le atinga:
1. Pornind de la realitatea ca, in acest moment, 836 de milioane de oameni traiesc intr-o saracie extrema, primul obiectiv propus de ONU ar putea fi rezumat astfel: tot ceea ce prisoseste in tarile bogate sa fie daruit tarilor sarace.
Conform ONU, cca 10% din familiile din intreaga lume traiesc cu mai putin de 1,9 dolari pe zi de persoana.
2. Al doilea obiectiv pleaca de la constatarea ca mai mult de o treime din mancarea produsa in lume este aruncata. Asadar, nu mai aruncati mancarea!
815 milioane de oameni din intreaga lume sunt subnutriti (doua treimi dintre acestia traiesc in Asia).
3. Al treilea obiectiv se refera la asigurarea unei vieti sanatoase si la vaccinare.
Din pricina saraciei care atrage dupa sine probleme de sanatate, in lume mor, anual, 5 milioane de copii care inca nu au implinit 5 ani.
4. Urmatorul obiectiv se refera la accesul la educatie.
La ora actuala, 57 de milioane de copii din intreaga lume care au atins varsta scolara nu au acces la educatie.
5. Al cincilea obiectiv este denuntarea si eradicarea sexismului si atingerea egalitatii de sanse.
Statisticile arata ca, la ora actuala, in lume traiesc 750 de milioane de femei care au fost maritate inainte de a implini 18 ani.
Totodata, 19% din femeile cu varste cuprinse intre 15-49 de ani din intreaga lume au fost abuzate fizic sau sexual de partenerii lor sau de o alta persoana, iar in 49 de tari nu exista legi care sa incrimineze violenta domestica.
6. Nu risipiti apa! Este cea de-a sasea "porunca" a ONU.
In lume, 3 persoane din 10 nu au acces permanent la apa potabila si 6 persoane din 10 nu au acces la instalatii sanitare, iar penuria de apa afecteaza nu mai putin de 40% din populatia lumii.
7. Utilizati doar aparate electrice si becuri economice!
13% din populatia lumii nu are acces la electricitate si 3 miliarde de persoane sunt dependente de lemn, carbune sau deseuri pentru a se incalzi si a prepara mancarea.
8. Cumparati doar bunuri produse de intreprinderi care respecta mediul si sunt angajatori echitabili.
La ora actuala, 61% dintre muncitorii din intreaga lume lucreaza "la negru".
9. Construirea unei infrastructuri echitabile (inclusiv informatice) este un alt obiectiv al dezvoltarii durabile.
Investitiile in infrastructura, transport, irigatii, energie, tehnologia informatiei sunt esentiale pentru o dezvolare durabila.
10. Cel de-al zecelea obiectiv al ONU este eliminarea totala a discriminarilor (intre tari si in interiorul acestora, intre diferitele categorii sociale) de orice natura.
Cresterea economica nu este suficienta pentru reducerea decalajelor dintre tari si a decalajelor interne. Pentru o dezvolare durabila, cresterea economica trebuie sa fie insotita de o preocupare permanenta pentru rezolvarea problemelor sociale si a celor de mediu.
11. Evitati poluarea oraselor si alegeti sa va deplasati cu mijloace de transport ecologice.
Cca 50% din populatia lumii (3,5 miliarde de oameni) traieste, la ora actuala, in localitati urbane, iar in 2030 numarul celor care traiesc la oras va fi de 5 miliarde.
12. Reciclati si refolositi toate materialele care pot fi reciclate!
Planeta este in criza de resurse. Populatia lumii va atinge 9,6 miliarde de oameni in 2050 si, pentru a mentine peste 30 de ani stilul de viata actual ar fi nevoie de resursele a trei planete Pamant.
13. Lupta impotriva incalzirii globale este unul dintre obiectivele principale ale dezvoltarii durabile.
Intre 1880 si 2012, temperatura medie anuala pe glob a crescut cu 0,85 grade Celsius. Acest lucru a avut o influenta negativa, inclusiv in agricultura: numai in intervalul 1981-2002 recoltele de cereale la nivelul intregii lumi s-au diminuat cu 40 de milioane de tone pe an datorita incalzirii globale.
14. Incetati sa mai poluati marile si oceanele!
Pentru a putea supravietui, peste 3 miliarde de oameni sunt dependenti in totalitate de resursele pe care le ofera marile si oceanele.
15. Despaduririle si desertificarea sunt impedimente majore in atingerea obiectivelor dezvoltarii durabile.
Intre anii 2010-2015 au disparut de pe planeta 3,3 milioane de hectare de padure.
Din pricina secetei si a deserificarii generate de taierile necontrolate ale padurilor, 12 milioane de hectare de teren arabil se degradeaza, in fiecare an.
16. Pacea, buna functionare a justitiei si a institutiilor statului sunt conditii indispensabile pentru dezvoltarea durabila.
Coruptia, frauda si evaziunea fiscala sunt evaluate la 1,26 miliarde de dolari pe an doar in tarile in curs de dezvoltare. Aceasta suma ar fi suficienta pentru a asigura, vreme de sase ani, un trai decent tuturor persoanelor care traiesc cu mai putin de 1,25 dolari pe zi.
17. Pentru realizarea obiectivelor dezvoltarii durabile trebuie instituite parteneriate intre toate guvernele lumii.
Totodata, pentru realizarea acestor obiective vor trebui infiintate si parteneriate cu marii jucatori din sistemul privat.
In anul 2015 ONU a adoptat, in unanimitate, Programul de dezvolare durabila pana la orizontul anului 2030, cel mai ambitios program global, care vizeaza transformarea radicala a lumii, asigurarea unui trai decent pentru toti oamenii, in conditiile protejarii mediului inconjurator.
Sursa foto: pexels.com