Grecia, cunoscuta pentru plajele sale frumoase, clima sa prietenoasa si mancarea delicioasa, este o destinatie din ce in ce mai atractiva pentru expati. Costul de viata relativ scazut si beneficiile fiscale atractive pentru anumiti straini au transformat tara intr-un loc dorit de multi dintre cei care doresc sa-si mute resedinta intr-o tara straina. Daca si tu te gandesti sa te muti in Grecia, este important ca mai intai de toate sa intelegi ce taxe trebuie sa platesti si ce beneficii fiscale poti obtine.
Pentru cei care iau in calcul relocarea in Grecia, un aspect important in ceea ce priveste impozitarea de acolo este impozitul forfetar de 7%. Acest sistem a fost introdus pentru a atrage mai multi pensionari straini in tara, dar se aplica si altor categorii de expati eligibili. Indiferent de sursa venitului, fie ca este vorba de chirii, dividende sau pensii, acesti expatii pot beneficia de o rata forfetara de 7%.
Este important de mentionat ca acest impozit se aplica numai cetatenilor tarilor cu care Grecia are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri. Acest sistem are drept scop principal atragerea pensionarilor care doresc sa-si petreaca timpul in Grecia, beneficiind de beneficii fiscale considerabile.
Potrivit Athina Kalyva, sefa departamentului de politica fiscala din cadrul ministerului grec de Finante, "logica este foarte simpla: vrem ca pensionarii sa se mute aici, avem o tara frumoasa, o clima foarte buna, asa ca de ce nu? Speram ca pensionarii care beneficiaza de aceasta rata atractiva isi vor petrece cea mai mare parte a timpului in Grecia.”
Expatii pot beneficia de aceasta rata redusa a impozitului pentru o perioada de pana la 15 ani. Cu toate acestea, este important sa tii cont de schimbarile potentiale ale legislatiei fiscale si sa consulti cu regularitate autoritatile fiscale pentru a te asigura ca poti beneficia de aceasta facilitate.
Grecia a introdus si un regim Non-Dom atractiv pentru investitorii straini. Daca decizi sa investesti minim 500.000 de euro in tara, poti plati un impozit forfetar anual de 100.000 de euro, indiferent de nivelul tau de venit sau avere. Aceasta facilitate fiscala ofera investitorilor straini beneficii semnificative.
Un avantaj major al acestui regim Non-Dom este ca veniturile de origine straina nu sunt impozitate in Grecia. Acest lucru face ca Grecia sa devina o destinatie atractiva pentru cei care doresc sa-si diversifice portofoliul de investitii si sa beneficieze de beneficii fiscale considerabile.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si