Istoria prajirii cafelei
cafeacafea prajitaprajirea cafelei
In trecut, doar cantitati mici de boabe de cafea puteau fi prajite o data, din cauza lipsei de echipament, iar metodele folosite faceau ca prajirile sa fie inconsecvente. Cu toate acestea, pe atunci, cafeaua era mai populara pentru continutul de cofeina decat pentru aroma.
Ceea ce face cafeaua atat de variata si delicioasa nu sunt doar boabele, ci si prajirea. Cand se aplica caldura boabelor crude, acestea produc si elibereaza uleiuri, iar zaharurile lor naturale se caramelizeaza, contribuind la culorile si aromele boabelor. Metodele de prajire variaza de la o regiune la alta, prajirea la foc deschis sau coacerea in interiorul cuptoarelor fiind principalele elemente de baza in est si vest. Dar, in anii 1800, au fost inventate echipamente mari de prajire, iar metodele locale de prajire si-au pierdut varietatea, devenind atat de simplificate, incat astazi una dintre metodele mai vechi – cunoscuta sub numele de prajirea cu tambur – ramane cea mai utilizata.
Prajirea cafelei
Astazi, prajirea cafelei necesita cunostinte superioare, expertiza stiintifica si o pasiune pentru o cafea cu gust deosebit. Cererea de
cafea de calitate continua sa creasca, la fel ca si experimentarea pentru o cafea mai noua, cu un gust mai bun, iar o mare parte din aceasta se realizeaza prin prajirea cafelei.
Prajirea cafelei in tigai
Prajirea cafelei a parcurs un drum lung de la tigaile subtiri, perforate, care stateau deasupra unei flacari deschise, prajind boabele de cafea. Dar, pe atunci, aceasta era singura (si prima) metoda consistenta de prajire a cafelei in Orientul Mijlociu, Africa si Europa. Pe masura ce popularitatea cafelei a crescut, nevoia de cantitati mai mari a dus la noi idei despre cum sa prajitim cafeaua.
Prajirea cafelei in tambur rotativ
Urmatoarea metoda semnificativa in prajirea cafelei a venit in secolul al XVII-lea, cand au fost create prajitoarele cu tambur (ca niste tobe cilindrice) pentru a praji boabele de cafea.
Tamburul rotativ, tot timpul in miscare, face ca boabele de cafea sa fie prajite in mod uniform, fara a fi arse. Boabele de cafea nu sunt in contact direct cu flacara, ele sunt prajite la caldura difuzata in cuptor. Boabele de cafea sunt amestecate si prajite la o temperatura ce poate ajunge pana la maximum 220° C. Astfel, s-a putut obtine o prajire mai uniforma, evidentiind modul in care prajitorii de cafea incepeau acum sa inteleaga modul in care prajirea ar putea avea un impact asupra profilurilor de arome.
Prajirea cafelei industrial
In secolul al XIX-lea, prajirea cafelei a primit tratamentul revolutiei industriale. Brevetele au inceput sa apara pentru din ce in ce mai multe prajitorii comerciale. Pana atunci, multi s-au multumit cu prajirea cafelei acasa. Mai mult, dezvaluirea alimentarii cu gaz a insemnat ca aromele de fum cauzate de carbune si lemn pe focurile deschise au putut fi indepartate, pentru un profil de aroma de cafea mai curat.
Pe parcursul acestei ere inovatoare, multi inventatori au concurat pentru a crea un prajitor de cafea care continea caracteristici pentru a face prajirea cafelei din ce in ce mai sigura, practica si mai consistenta.
Exista dezbateri despre cine a fost cel mai influent. De la Richard Evans din Marea Britanie in anii 1820 pana la Jabez Burns din SUA la mijlocul anilor 1860 si compania Probat care a brevetat „Kaffeeschnellröster” (prajitorul rapid de cafea) in 1880.
Prajirea cafelei electric
La inceputul secolului al XX-lea, electricitatea devenea din ce in ce mai accesibila. Multe industrii, inclusiv industria cafelei s-au adaptat, folosind motoare electrice si caldura electrica pentru a reduce intensitatea muncii si pentru a imbunatati precizia prajirii. Capacitatea de a reproduce conditiile necesare, a insemnat ca prajitoarele de cafea puteau controla expunerea la caldura, oferind rezultate mai consistente pentru prajirea cafelei.
Tipuri de prajitor de cafea Imediat ce Germania a adoptat primele legi care sa garanteze puritatea cafelei in 1875, prajirea cafelei a iesit din bucatarie si s-a mutat in fabrici. Ca urmare, a existat o cerere crescuta pentru prajitoarele de cafea la scara larga. Desi exista cateva exemple diferite de prajitoare de cafea disponibile astazi, majoritatea tind sa se bazeze pe prajitoarele cu tambur din secolul al XIX-lea. Prajitoarele cu tambur folosesc o combinatie de convectie, conductie si radiatie pentru a praji cafeaua cu succes. Exemple precum prajitoarele cu pat fluid ce se bazeaza pe convectia prin aer incalzit care este fortat printr-un ecran de sub boabele de cafea, facandu-le sa se ridice, sa se rastoarne si sa se prajeasca oarecum uniform.
Noua tehnologie de prajire a cafelei Astazi, tehnologiile moderne au permis prajitoriilor de cafea sa devina mai bine dotate cu privire la compozitia cafelei si „curba de prajire”. Se fac cercetari din ce in ce mai multe pentru a-i ajuta pe prajitorii de cafea sa inteleaga proprietatile boabelor de cafea inainte de prajire. Instrumentele care masoara cu exactitate nivelul de umiditate inainte de prajire, de exemplu, permit o mai buna masurare si intelegere a modificarilor chimice in procesul de prajire a cafelei. Prajitoarele in sine sunt, de asemenea, mai bine echipate pentru a masura variabilele si a analiza de ce o prajire are succes sau nu, datorita tehnologiilor care ofera citiri digitale ale temperaturii si software de profilare care asigura eficienta si consistenta.
ClaroCafe este o
prajitorie de cafea delicioasa ce ofera clientilor sai cafea de specialitate proaspat prajita si atent selectionata din cele mai renumite regiuni ale lumii: Ethiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Sulawesi, Peru, Rwanda. Cafeaua este preparata cu ajutorul unui prajitor profesional, respectiv un CoffeeTool realizat manual intr-o manufactura din Grecia. Stilul de prajire este unul light-mediu si se incadreaza in totalitate in ceea ce azi este cunoscut ca fiind "al treilea val al cafelei''. La scurt timp de la prajire cafeaua este ambalata intr-o punga special conceputa pentru pastrarea cafelei, rezistenta la umiditate, care contine o supapa/ventil de degazare cu un singur sens, prin care se elimina dioxidul de carbon, dar care impiedica in acelasi timp oxigenul sa intre in contact cu cafeaua (evitand astfel oxidarea acesteia). ClaroCafe utilizeaza aceasta metoda pentru prajirea cafelei, pentru a va oferi o
cafea prajita de calitate. Aceasta metoda de prajire necesita o mare pasiune pentru cafea si, de asemenea, multe cunostinte si experienta pentru a scoate in evidenta cele mai bune caracteristici ale unei cafele premium. Prajirea cafelei este pasul esential pentru a obtine o cafea de calitate si plina de arome.