Urarile pe care ni le-am facut de Anul Nou nu se vor regasi in realitate si vor ramane strict aspirationale
Au trecut mai putin de doua saptamani de cand, fara exceptie, urarile de Anul Nou contineau si speranta ca 2021 sa fie un an cat mai aproape de normalitate. Adica problemele generate de pandemia COVID-19 sa ia sfarsit. Urarile au fost sincere, insa ar trebui sa ne obisnuim cu ideea ca nu se vor implini in anul care tocmai a inceput.
Astazi, 11 ianuarie, se implineste fix un an de cand autoritatile chineze au anuntat ca o persoana a murit din pricina unui virus necunoscut. Decesul survenise cu doua zile in urma.
In anul care s-a scurs de atunci, peste 19 milioane de oameni s-au imbolnavit, in intreaga lume, si aproape 2 milioane au murit.
Dupa declararea pandemiei, China a fost constant criticata de comunitatea internationala pentru felul in care a gestionat primele cazuri de imbolnavire si pentru faptul ca a incercat sa ascunda aparitia noului coronavirus care, pornind din orasul Wuhan, s-a raspandit cu o viteza uluitoare in intreaga lume.
Medicul chinez care si-a informat colegii, pe o retea de socializare, despre aparitia unor cazuri ciudate de gripa la un spital din Wuhan a fost amenintat de autoritati, acuzat de raspandire de zvonuri mincinoase si nu mult a lipsit sa fie aruncat in inchisoare.
Unul dintre cei mai credibili si mai respectati oameni politici din lume, este vorba despre cancelarul Germaniei, Angela Merkel, sustine ca in saptamanile urmatoare (este vorba despre a doua jumatate a lunii ianuarie si de luna februarie) ne vom confrunta cu "faza cea mai dura a pandemiei".
In multe tari, campania de vaccinare a inceput, insa va mai trece destula vreme pana cand vor fi imunizate un numar suficient de persoane astfel incat raspandirea pandemiei sa fie incetinita.
Pentru aceasta, ar fi nevoie ca 60-70% din populatie sa fie vaccinata. Vaccinarea, insa, nu este obligatorie si nu putini sunt cei care militeaza impotriva acestei proceduri. Printre contestatari sunt si cadre medicale.
Desi este greu de crezut, teoria conform careia vaccinul ar contine un cip care ar face din cel vaccinat o unealta docila a unor organisme/ organizatii oculte, are, si ea, destui adepti.
Statisticile referitoare la noile cazuri de imbolnavire si la numarul de decese nu sunt incurajatoare, iar cifrele acestea nu contin inca numarul cazurilor de contaminare din perioada sarbatorilor de iarna, cand contactele sociale au crescut in intensitate.
In ceea ce priveste numarul de victime provocate de noul coronavirus raportate la numarul de locuitori, in acest moment Belgia este tara cea mai afectata din lume, cu 1.725 decese la 1 milion de locuitori.
In cifre absolute, Statele Unite sunt tara unde s-a inregistrat cel mai mare numar de decese - aproape 375.000, urmata de Brazilia (203.000 decese provocate de noul coronavirus), India (151.000), Mexic (peste 133.000) si Marea Britanie (aproape 81.000).
Dupa cum stau lucrurile in acest moment, 2021 nu pare ca va tine seama de urarile pe care ni le-am facut de Anul Nou.
Sursa foto: pexels.com