Comisia Europeana transmite oficial ca “stabilitatea raporturilor juridice, inclusiv respectul pentru sentintele definitive, este o componenta esentiala a statului de drept”. Mesajul oficial a fost transmis de purtatorul de cuvant Margaritis Schinas. Comisia Europeana aminteste de decizia Curtii Europene de Justitie in legatura cu deciziile instantelor care devin definitive, punerea lor ulterioara in discutie fiind imposibila.
De asemenea, Comisia Europeana a mai tinut sa mentioneze ca urmareste indeaproape discutiile din tara noastra referitoare la o posibila ordonanta de urgenta privind contestatia in anulare in cazurile penale. Nu in ultimul rand, Comisia Europeana tine sa precizeze ca a luat nota deja de prima decizie a Curtii Constitutionale referitoare la completurile de cinci judecatori, aceasta tema regasindu-se chiar si in ultimul raport MCV.
In cele din urma, comunicatul de presa emis de Comisia Europeana aminteste de discursul presedintelui Jean Claude Juncker, tinut la Bucuresti cu ocazia ultimei sale vizite in tara noastra. La acea vreme, Juncker a declarat ca “asa cum a spus si Comisia Europeana in mod repetat, pentru Romania este esential sa revina pe drumul luptei anti-coruptie, sa asigure o justitie independenta si sa evite orice alti pasi inapoi”.
Declaratia este una neoficiala, insa vine din partea lui Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei Europene. Aceasta a fost prima reactie a unui inalt oficial al Comisiei Europene pe acest subiect, fiind postata chiar duminica seara pe o retea de socializare. Cu referire la anuntul facut de Tudorel Toader in legatura cu ordonanta de urgenta pregatita, Katainen s-a declarat mirat de ceea ce se poate intampla in Romania - “Stire incredibila! Poporul roman merita stat de drept!”.
Jyrki Katainen a continuat insa sa faca referiri pe marginea acestui subiect cu ocazia unui interviu oferit televiziunii americane CNBC. Vicepresedintele Comisiei Europene spune ca “in ultimul timp, exista noi provocari venite de la unele dintre statele membre, state unde unii lideri politici nu respecta democratia liberala in aceeasi masura ca inainte”. In acest context, vicepresedintele Comisiei Europene a nominalizat concret trei tari care au astfel de probleme - Romania, Ungaria si Polonia.
Dorindu-si parca sa sublinieze ideea ca parerea institutiilor europene nu este prea importanta la Bucuresti, Tudorel Toader a explicat ca “atat timp cat Curtea Constitutionala a spus ca justitia s-a infaptuit pe langa lege, institutiile europene nu vor putea spune altceva, deoarece ar insemna implicit o invalidare a deciziei CCR”.
Citeste si: Google, amenda de 50 milioane de euro pentru incalcarea GDPR
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si