Ponta: In 2019 e cea mai grava coruptie din '95 incoace. Se fura cu ordonanta de urgenta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ponta: In 2019 e cea mai grava coruptie din '95 incoace. Se fura cu ordonanta de urgenta
Ponta: In 2019 e cea mai grava coruptie din '95 incoace. Se fura cu ordonanta de urgenta
de Magda Florea la 19 Ian. 2019
Urmareste-ne pe Google News
coruptieordonanta 114pro romaniaefecte oug 114

Liderul Pro Romania face declaratii dure la adresa actualilor guvernanti, spunand ca in anul 2019 in Romania "este cea mai grava coruptie din '95 incoace". Acum nu se mai fura cu geanta, ci cu ordonanta de guvern si cu decizii ale ministrilor, mai adauga Ponta.

"Acum se fura cu ordonanta de urgenta si cu hotararea de guvern"


Liderul Pro Romania vede actuata situatie din Romania ca fiind mult mai grava decat in anii care au urmat imediat dupa Revolutie. Desi atunci se fura, politicienii profitand de haosul legislativ, la trei decenii distanta inca se practica acest obicei, insa sub alte forme.
 
"In 2019 este cea mai grava coruptie din 95 incoace, pentru ca spre deosebire de coruptia care inainte functiona cu geanta de bani, cu plicul cu contractul, acum se fura cu ordonanta de urgenta cu hotararea de guvern si cu decizii ale ministrlor”.
 
El a dat ca exemplu ordonanta 114, pe care a denumit-o "ordonanta disperarii" si care plafoneaza pretul gazelor din intern, act normativ de pe urma caruia Ponta sustine ca beneficiza firma Interagro din Teleroman. 
 
"La ANAF s-a pus o doamna care n-are nicio legatura cu ANAF-ul, nu o cunosc dar n-a lucrat niciodata, de ce? Pentru ca nu se poate inchide bugetul daca nu falsifica datele din buget.. Ioana (Petrescu, fost ministru al Finantelor - n.r.) stie foarte bine, mi-a spus de zece ori anul trecut, «mai nu au cum sa  se inchida«» si i-am spus: «stai inistita ca le falsifica, datele». Si Grecia tot asa a facut, doi ani trei ani, patru ani au dat date false si cand  a venit momentul adevarului uite, sufera de zece ani” a afirmat Ponta.

Victor Ponta: "Valcov, cu Teodorovici, cu Dragnea au construit un Caritas bugetar"

 
Victor Ponta nu vede cu ochi buni nici evolutia economica a Romaniei in 2019, pentru care prevede o criza financiara, cauzata de masurile luate de Guvern in ultima perioada. Asistam la un "Caritas bugetar", acuza fostul ministru.
 
"Cifrele nu mint niciodata. Ne ducem exact la anul 2010: peste un miliard de euro pe luna deficit comercial, deficitul de cont curent, deficitul bugetar. E un Caritas acuma. Valcov, cu Teodorovici, cu Dragnea au construit un Caritas bugetar: se tot umfla, tot adauga, cand va cadea, va cadea tot. Ordonanta asta a disperarii, 114, nu face decat sa accelereze intrarea Romaniei in criza bugetara si economica”, a mai spus liderul Pro Romania.

Pirtea (PNL): Ordonanta 114/ 2018 are efecte nebanuite asupra economiei

 
Instabilitatea economica prevazuta de Victor Ponta este impartasita si de catre vicepresedintele Camerei Deputatilor, Marilen Pirtea, care este de parere ca masura va avea efecte drastice asupra economiei tarii.
 
"Populismul disperat este vizibil in toate capitolele Ordonantei 114, cunoscuta ca Ordonanta "Taxei pe viciu", adoptata in graba de Guvernul PSD-ALDE, la finalul lunii trecute. 
 
Fara sa verifice in niciun fel posibilele efecte economice ale acestei decizii guvernamentale, care face trimitere la multe domenii ale vietii economice, Ordonanta a inceput sa produca rezultate negative in cascada, mai ales prin indicii declinului bursier, prin indicii cotatiilor actiunilor bancare si ai functionarii sistemului energetic. 
 
Intr-un termen foarte scurt de la adoptare, economia reala a inceput sa transmita semnale negative deosebit de clare asupra greselilor de abordare, dar si tehnice, ale acestei masuri luate de Guvern. 
 
Mai tine doar de timpul de reactie publica a unei mase critice a operatorilor economici si a societatii in general pentru ca sa devina evident si pentru Guvern ca este inevitabila abrogarea aceastei masuri populiste si pripite, pentru ca efectele negative pe care le genereaza sa nu afecteze iremediabil sanatatea economica a Romaniei. 
 
PNL va cere de urgenta in Parlament exprimarea unui vot de respingere a Ordonantei 114", considera deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Citeste si: Performantele Vioricai Dancila dupa un an in fruntea Guvernului: Slabirea justitiei, indatorarea romanilor, instabilitate economica, balbe si dezinformari
 

Care sunt efectele

 
 
"Impactul negativ al Ordonantei 114 este multipul. Sunt afectate domenii esentiale, precum securitatea energetica, sectorul bancar, industria de telecomunicatii, stabilitatea pe termen lung a acumularilor persoanelor fizice in fondurile private de pensii, functionarea industriei constructiilor, dobanzile titlurilor de stat, iar acestea sunt doar efectele primului val de consecinte economice negative produse prin Ordonanta 114", subliniaza liberalul Marilen Pirtea.
 
In privinta efectelor din domeniul pietei de energie, introducerea impozitului pe cifra de afaceri a operatorilor din domeniul energetic va crea efecte in cascada, concretizate in scumpiri ale serviciilor pentru consumatori. Impactul la bursa, resimtit inca din prima zi de dupa adoptarea Ordonantei, s-a indreptat asupra principalelor companii din domeniul energetic, in cote alarmante: indicele BET – NG a scazut cu 9,75%, respectiv Romgaz cu 8,57%, Transgaz cu 4,22%, OMV-Petrom cu 9,22% si Conpet cu 4,70%.
 
Mai mult, insa, anuntarea din partea consilierului Darius Valcov a faptului ca taxa pe active va fi platita trimestrial (de 4 ori cate 0,3% din total active) a generat imediat reculul actiunilor Bancii Transilvania inca 9% si ale BRD cu 6%, operatori bancari strategici.
 
Efectele in lant ale scumpirilor din energie se vor reflecta in scumpirea creditelor atat pentru gospodarii, cat si pentru companii, in scumpirea finantarii pentru creditele guvernamentale, si chiar si in nerealizarea investitiilor, din cauza scumpirii capitalului.
 
In piata energetica, consecintele majore se vor vedea in sectorul gazelor naturale, unde inghetarea pretului va conduce la previzibilele renuntari la investitiile din exploatatiile off shore si on shore, care vor deveni nerentabile (pentru acest pret pe MWh, blocat la nivelul de 68 lei pe MWh). In aceste conditii, independenta energetica a Romania va avea de suferit.
 
In sistemul bancar, impozitul asupra activului bancar va produce efecte catastrofale asupra economiei romanesti, prin reducerea creditarii si prin dezintermedierea financiara. Profitabilitatea bancilor va scadea si, implicit, dividendele actionarilor se vor diminua. Suportatorii masurii raman tot consumatorii de credite, bancile introducand aceste costuri in dobanzi si comisioane.
 
In piata strategica a telecomunicatiilor, modificarile pregatite prin Ordonanta 114 vor afecta iremediabil dezvoltarea economiei digitale si interesele utilizatorilor pe termen lung, acestia fiind cei care vor suporta cresterile de costuri prin majorari de tarife. Ca un efect suplimentar, introducerea impozitului pe cifra de afaceri, aferenta comunicatiilor mobile din generatiile 2, 3 si 5, va conduce la scaderea investitiilor in infrastructura specifica domeniului.
 
Impactul masurii va fi resimtit si asupra Pilonului II de pensii, unde va aduce dificultati semnificative pentru functionarea fondurilor private, putandu-se ajunge chiar la iesirea acestora de pe piata romaneasca. Introducerea prin Ordonanta a optiunii contributorilor de a-si retrage cotizatiile dupa o perioada de numai 5 ani (aplicabila pentru cea mai mare parte a contributorilor) va conduce la retragerea masiva a acestor fonduri. 
 
Valoarea totala a contributiilor in discutie este de peste 10 miliarde de euro, iar retragerea acestor fonduri acumulate va periclita semnificativ sansele asiguratilor de a beneficia de pensii decente peste un orizont de 20 de ani, atunci cand piata fortei de munca va fi grav dezechilibrata. 
 
Avand in vedere ca sistemul pensiilor private a fost lovit din 2 directii (pe de-o parte de majorarea capitalului social al asiguratorilor, ceea ce presupune indisponibilizarea unor sume ce puteau fi investite, si, pe de alta parte, de plafonarea veniturilor prin limitarea comisioanelor), este foarte posibil ca fondurile private sa se retraga din Romania, cu efecte catastrofale economice si sociale.
 
Si titlurile de stat vor fi afectate prin aplicarea Ordonantei 114, rata curenta a dobanzii depasind deja 5%, deja cea mai ridicata rata din UE, rezultat imediat ce va crea conditiile pentru noi presiuni bugetare si noi cresteri ale ROBOR (bancile fiind presate astfel sa ceara dobanzi mai mari gospodariilor si companiilor).
 
Efectele de pe Bursa ale aplicarii Ordonantei 114 sunt imediate si semnificative, cu scaderi care nu au mai fost recuperate, doar in 19 decembrie, spre exemplu, de pe Bursa de Valori din Bucuresti "disparand" 6 miliarde de lei din capitalizarea bursiera, cea mai mare scadere zilnica din ultimii 10 ani.
 
"Sub pretextul unor asa-zis necesare reasezari de praguri de impozitare si mariri ale contributiilor, aplicate mai multor categorii de contribuabili mari, Guvernul a decis aplicarea unor taxe impovaratoare pentru companiile mari, banci, operatori de gaze, companii de asigurari si de telecomunicatii, fara sa ofere siguranta unor estimari corecte ale efectelor prin studii de impact. 
 
Hazardul economic in care guvernul PSD-ALDE a impins economia romaneasca va produce consecinte multiple pentru toti cetatenii, mai ales pentru salariati, care se vor traduce in scaderea standardelor de viata atat pe termen scurt, dar si pe un orizont de termen mediu si lung, un ansamblu de consecinte care vor conduce Romania catre recesiune", subliniaza liberalul Marilen Pirtea.

Citeste si: Bancile anunta primele masuri impotriva taxei pe lacomie. Cum vor fi afectati romanii de rand

Sursa foto: pexels.com

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro
Financiar-Bancar

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro

today27 Apr. 2024
6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x