In mod normal, calendarul prevedea o noua runda de negocieri intre echipa Parlamentului European si Consiliul Uniunii Europene in data de 10 aprilie, insa ultimele evenimente din Marea Britanie privind Brexit-ul au dat peste cap acest program. In aceste conditii, urmatoarea runda de negocieri a fost amanata pentru o data ulterioara.
Insa, acest lucru complica destul de mult situatia deoarece actuala legislatura a Parlamentului European se apropie de finalul mandatului, finalul lunii mai aducand cu sine alegerile europarlamentare. Astfel, nu se stie daca negocierile vor fi reluate in mandatul actualului Parlament European sau daca se va astepta pana ce noua legislatura isi va intra in drepturi!
Claude Moraes, presedinte al Comisiei pentru Libertati CIvile din Parlamentul European, este primul oficial de la Bruxelles care a oferit cateva declaratii pe aceasta tema, transmitand ca isi exprima regretul profund in legatura cu aceasta “situatie actuala de blocaj aparuta dupa cea de-a treia runda de negocieri intre Parlamentul European si Consiliul UE”.
Reprezentantii Parlamentului European si-au reafirmat cu aceasta ocazie sprijinul pe care i l-au oferit de la bun inceput Laurei Codruta Kovesi pentru ocuparea functiei de procuror-sef european.
Claude Moraes si Judith Sargentini au declarat pe acest subiect ca “opozitia cu care se confrunta in prezent Laura Codruta Kovesi din partea autoritatilor romane scoate in evidenta curajul si independenta sa, ambele fiind cerinte esentiale pentru functionarea eficienta a Parchetului European”.
De asemenea, cei doi remarca ca “hartuirea din partea Guvernului roman a condus si la o discreditare totala a candidatului Consiliului UE”.
Cei doi reprezentanti ai Parlamentului European atrag atentia ca “spre deosebire de Consiliul UE, institutia lor a organizat audieri pentru toti cei trei candidati selectati”. Audierile organizate s-au incheiat cu o singura concluzie, si anume ca Laura Codruta Kovesi “este de departe cel mai puternic si mai promitator candidat pentru acest post”. Mai mult decat atat, cei doi reprezentanti ai PE lanseaza un atac fara precedent la colegii din cadrul Consiliului UE, despre care spun ca “cedeaza presiunii Guvernului roman de a sustine un candidat mult mai slab”.
In acest context, echipa de negociere desemnata de Parlamentul European a inaintat chiar o solicitare oficiala catre Consiliul Uniunii Europene, prin intermediul careia ii cere sa isi justifice procedura de selectie a ordinii candidatilor, in urma careia Kovesi a fost plasata pe locul secund, in urma candidatului francez Jean Francois Bohnert.
In cele din urma, Vera Jourova, comisarul european pentru Justitie a declarat astazi chiar de la Bucuresti ca “anchetarea Laurei Codruta Kovesi in aceasta perioada reprezinta in mod clar o piedica pusa acesteia in competitia pentru postul de procuror-sef european”.
Citeste si: Iohannis a anuntat temele de la Referendum. Ce vor fi intrebati romanii?
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Ce trebuie sa completezi daca ai obtinut venituri din dobanzi la depozite bancare in 2024
Adevaratele valori ale Romaniei: Cine sunt liceenii care au facut istorie in SUA?
5 obiceiuri pe care orice persoana de succes le urmeaza pentru performanta maxima
Angajeaza inteligent: Cum sa pui intrebarile corecte la interviu pentru a evita surprizele neplacute
Partenerii nostri
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Control ITM. Ce documente pot fi solicitate? [LISTA COMPLETA]
Pensie facultativa. Contributia angajatorului vs contributia salariatului
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Te-ar putea interesa si